Bir hemşirenin hayatını kaybetmesi ile dikkatler yine o virüse yöneldi

İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Şubat, 2025 09:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye’de son günlerde sık görülen ve halk ortasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü nedeniyle bir hemşirenin hayatını kaybetmesi,
dikkatleri bu hastalığını üzerine çekti.
Geçtiğimiz günlerde Amasya’da soğuk algınlığı şikâyetiyle tedavi gördüğü ve vazife yaptığı hastanede "domuz gribi" nedeniyle 32 yaşındaki hemşire Minecan Tek’in hayatını kaybetmesi, bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi. Hususla ilgili açıklamalarda bulunan Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, şu anda grip salgınının devam ettiğine, en çok da H1N1 denilen halk ortasında domuz gribi olarak bilinen tipe rastlandığına dikkat çekerek, bilhassa yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiğini belirtti. Özlü, "Maalesef şu anda grip salgını devam ediyor. Ve en çok da H1N1 dediğimiz halk ortasında domuz gribi olarak bilinen tipe rastlıyoruz. Sahiden bazen çok ağır seyrediyor. Evvelce sağlıklı bireylerde de ağır seyredenler var. Bilhassa yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda çok daha ağır seyrediyor ve hastaneye yatışlar gerekiyor. Acil müracaatlar çok arttı. Hastalar kalp yetmezliği, KOAH alevlenmeleri, astım atağı ile geliyorlar. Bütün istikrarları bozuyor. Böbrek yetmezliği ya da şeker hastalığı üzere kronik hastalıklarda bir dengesizlik, alevlenme oluyor. Nefes darlığı, hırıltı, öksürük, teneffüs problemi üzere semptomlarla kendini gösteriyor. Hastalar ’ateş, üşüme, titreme, halsizlik, kırgınlık, yaygın kas eklem ağrıları, kemiklerim ağrıyor, sırt ağrısı oluyor, nefes darlığı oluyor’ biçiminde söz ediyorlar. Bütün bu külfetlerle epey hastamız şu anda var. Hem yatarak tedavi gören hem ayakta, acilde görüp değerlendirdiğimiz hastalarımız var" dedi.

"Maalesef mevt olayı olması en üzücü tarafı"
Domuz gribinin mevte neden olmasının en üzücü tarafı olduğunu kaydeden Özlü, "Çok dikkat etmek lazım. Covid’den kalma olarak artık bulaşma halini biliyoruz. O açıdan ağır kalabalık, güzel havalandırılmayan ortamlarda çok bulunmamak lazım. Hasta olan bireylere çok yaklaşmamak lazım. El hijyenine, paklığa dikkat etmek gerekiyor. Bilhassa kronik hastalığı olan risk kümesindeki bireylerin, bağışıklığı baskılanmış olanların daha da kendilerini muhafazalarında yarar var. Hasta olan bireylerin de topluma karışmaması, şayet karışması gerekiyorsa maske takmalarını tavsiye ediyorum. Şu sıralar ülkede en çok H1N1, başka virüsler de var, onlara bağlı hastalıklarla karşı karşıyayız. Maalesef vefat olması da en üzücü tarafı" diye konuştu.
Hastalardan alınan örneklerde domuz gribine çok rastlandığına dikkat çeken Özlü, "Sağlık Bakanlığı’nın bilgilerini takip ediyoruz. Son haftalarda Türkiye’den alınan örneklerde domuz gribine çok rastlanıyordu. Aşağı üst en sık rastlanan virüs. Yalnızca domuz gribi değil, influenza A, yanında influenza B de var, rhinovirüsler var, RSV var, başka korona virüsleri var. Öteki virüsler daha az ölçüde var lakin şu anda en çok gördüğümüz H1N1, yani halk ortasında domuz gribi olarak bilinen virüs. Olayları daha çok buna bağlı görüyoruz. Bilhassa risk kümelerinde ağır seyredebiliyor, uzun sürebiliyor" biçiminde konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kastamonu Üniversitesi Senatosu, akademik performans ve 2025 hedeflerini değerlendirdi

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
08 Mart, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi Senato Toplantısında akademik performans ile 2025 yılı gayeleri görüşüldü.
Kastamonu Üniversitesi Senato Toplantısı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal başkanlığında Kastamonu Üniversitesi Senato Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı’nın yanı sıra Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. İbrahim Demirbaş ve senato üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Ramazan ayının iyi olmasını dileyerek, Kastamonu Üniversitesi’nin 2025 yılı maksatlarına ve önceliklerine dair değerlendirmelerde bulundu.
Rektör Topal, akademik ve idari süreçlerin güzelleştirilmesi konusunda yürütülen çalışmaların kıymet taşıdığını vurguladı.
Yeni atanan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı’yı tebrik eden Rektör Topal, Prof. Dr. Kaymakcı’nın Kastamonu Üniversitesine katkılar sağlayacağına inandığını ve yeni misyonunda kendisine muvaffakiyetler diledi.
Toplantıda, Kastamonu Üniversitesi’nin çeşitli akademik üniteleri tarafından 2024 yılı akademik performans bilgileri sunuldu ve gelecek devir stratejileri üzerinde görüşmeler yapıldı. İştirakçiler, Kastamonu Üniversitesi’nin gelecekteki gayeleri doğrultusunda yapılması gerekenler konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Senato toplantısı, gündem hususlarının görüşülmesi ve alınan kararların akabinde sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.