Bolu’da Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Spor Okulları’nın açılışı gerçekleştirildi.
Çocuk ve gençlerin yaz tatillerini verimli değerlendirmelerini sağlamak, spora yönelimlerini artırmak ve fizikî gelişimlerine katkı sunmak maksadıyla hayata geçirilen GSB Spor Okulları kapsamında; futbol, voleybol, basketbol, yüzme, atletizm üzere birçok branşta fiyatsız spor eğitimleri verilecek. Açılış merasimi, Karaçayır Atletizm Pisti’nde gerçekleştirildi. Merasim kapsamında çeşitli branşlarda spor şovları ve tanıtım aktiflikleri yapıldı. Programa sportmenler, antrenörler, veliler ve vatandaşlar ağır ilgi gösterdi. Kent genelinde ağır iştirakle başlayan GSB Spor Okulları’na kayıtlar, e-Devlet üzerinden "Yerel Spor Etkinlikleri" sekmesi aracılığıyla yapılacak.
Gümüşhane’de 10 bin kırmızı benekli alabalık doğaya salındı
Torul ilçesindeki Çit Deresi mevkiinde 10 bin kırmızı benekli alabalık tabiatla buluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gen kaynaklarının korunması, yerli cinslerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması maksadıyla yürütülen proje dahilinde, doğal ortamından alınarak üretilen kırmızı benekli alabalıklar yine doğal ömür alanlarına salınıyor. Bu kapsamda Torul ilçesine bağlı Çit Deresi mevkiinde düzenlenen alabalık salımı programına Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Torul Kaymakamı Koray Çelik, Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar yetkilileri katıldı. Aktiflikte 10 bin adet kırmızı benekli alabalık doğal ömrüne bırakıldı.
"Kaçak avcılık yapanları ihbar edin"
Programda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, kırmızı benekli alabalıkların doğal habitatta büyüyerek varlığını sürdürebildiğini belirterek, bilinçsiz ve yasak avcılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Vali Baruş, "Bu bıraktığımız yavrular doğal habitat içerisinde varlıklarını sürdürerek kıymetli büyüklüklere ulaşıyor. Ve bu büyüklüğe ulaştığı takdirde de varlığını devam ettirme talihi daha fazla artıyor. Bilinçsiz avcılıktan uzak durmamız lazım. Yani derelerde bir grup ekipmanlar kullanarak balıkları katletmek, toplu avcılık yapmak bunlar yasak yöntemler. Yalnızca olta balıkçılığına müsaade veriliyor. Olta balıkçılığında da yalnızca şahsî gereksinimimiz için bunlara müsaade veriliyor. Onun dışında ticari bir gayeyle bunu yapmak yasak. Biz istiyoruz ki derelerimiz daima kırmızı benekli alabalıklarla dolsun. Fakat bunu yapmamız için de vatandaşlarımızın şuurlu olması lazım. Kaçak avcılık yapanlara, bu halde yasak avlanma tarzı uygulayanlara lütfen 112 Acil Davet Merkezi’ne, jandarmaya ihbar etsinler. Tabiat Müdafaa Ulusal Parklar Müdürlüğü’müze ihbar etsinler. Gerekli müdahaleleri yapacağız. Tabiatımızı hoş bir halde korursak buradaki endemik hayatta canlı bir formda varlığını devam ettirecektir" dedi.
Öte yandan Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Gümüşhane genelinde Çit, Dağdibi ve Balahor derelerinden alınan anaç balıklar kullanılarak yavru üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen kırmızı benekli alabalıklar tekrar bu derelere salınarak doğal döngü destekleniyor. 2012-2023 yılları ortasında kent genelinde toplam 332 bin adet kırmızı benekli alabalık tabiata bırakılırken, 2024 yılında 30 bin adet, 2025 yılı için ise 20 bin adet balığın tabiata salınması planlanıyor.