İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Mart, 2025 15:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Botoks enjeksiyonunun fizik tedavi alanındaki faydaları

Botulinum toksini (botoks) sürecinin fizikî tıpta yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, "Serebral palsi, felç geçirmiş, inmeye bağlı hastalarda sipastiste dediğimiz istemsiz kas kasılmalarını ortadan kaldırmak için uygulayabiliyoruz. İstemsiz kasılmalar ortadan kalktığı için istemli hareketlerin ortaya çıkmasına imkan sağlıyor. Nörolojide, migren tedavisinde, ilaçlara dirençli migren ağrılarında botoks enjeksiyonu yapılabiliyor" dedi.
Botulinum toksini (botoks) sürecini her ne kadar medikal estetik alanında kullandığın bilinse de uygulama fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında da yaygın olarak kullanıyor. Bilhassa kas hastalıklarının tedavisinde kullanılan botoks süreci ile ilgili Medicana International Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, kıymetli bilgiler verdi. Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, "Botulinum toksini enjeksiyonu halk ortasında botoks olarak biliniyor. En çok kullanım alanı medikal estetik uygulamalar olarak görünse de aslında fizikî tıp ve nöroloji doktorları ortasında tıbbi tedavilerde hayli değerli yere sahiptir. Botulinum toksini aslında bir bakterinin toksinidir. Laboratuvar ortamında elde edilerek kişinin hudut ve kas kavşağına enjeksiyon formülüyle uygulandığında kasta felç durumu oluşturuyor. Bizim istediğimiz bir felç durumudur. Kas kasılma faaliyetini süreksiz bir mühlet kaybediyor. Bu müddet ekseriyetle 3-6 ay kadar bir müddettir. Medikal estetik uygulamalarından farklı olarak biz fizik tedavi doktorları olarak en çok serebral palsi, çocuklarının sipastiste dediğimiz kaslarındaki istemsiz kasılmalarını bloklamak için uyguluyoruz. Tekrar felç geçirmiş, inmeye bağlı hastalarda da sipastiste dediğimiz istemsiz kas kasılmalarını ortadan kaldırmak için uygulayabiliyoruz. Kas kasılmalarını ortadan kaldırdığımızda hastanın yürüyüş işlevi düzelebiliyor. Kol işlevleri düzelebiliyor. İstemsiz kasılmalar ortadan kalktığı için istemli hareketlerin ortaya çıkmasına imkan sağlıyor. Nörolojide, migren tedavisinde, ilaçlara dirençli migren ağrılarında botoks enjeksiyonu yapılabiliyor. Tekrar çok terleyen şahıslarda, çok terlemeye bağlı olarak koltuk altına botoks süreçleri uygulanabiliyor. Felçli yahut serebral palsi, hastalarda fazla tükürük salgısı nedeniyle hastalarda ağızda tükürük akması üzere bir durum olabiliyor. Bunları bloklamak için tükürük bezlerine uygulanabiliyor. Omurilik felci hastalarda görülen sipastiste tedavisinde aktif bir halde uygulanabiliyor. MS hastalığı istemsiz kas kasılmaları ile giden bir hastalıktır. Burada da yeniden yürüyüşe mani olan, durum almaya mahzur olan durumlarda da kas kasılmalarını bloklamak için botulinum toksin enjeksiyonu uygulayabiliyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 19:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kayıp kadın ormanlık alanda bulundu

Bolu’nun Seben ilçesinde sabah saatlerinde kaybolan bir bayan, konutunun yaklaşık 5 kilometre uzağındaki ormanlık alanda sağ olarak bulundu. Sıhhat takımları tarafından birinci müdahalesi yapılan bayan hastaneye kaldırıldı.
Olay, Seben ilçesine bağlı Gerenözü köyü yaylasında meydana geldi. Sabah saatlerinde eşiyle yaşadığı yayladan kaybolan Nilgün Ö.’den (60) haber alamayan eşi Cevdet Ö., durumu 112 Acil Davet Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye AFAD, jandarma, itfaiye ve Bolu Arama Kurtarma Grubu (BAKE) sevk edildi.
Ekiplerin ormanlık alanda yürüttüğü arama çalışmaları sonucunda, Nilgün Ö. konutuna yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta, bitkin halde bulundu. Sıhhat gruplarının olay yerinde yaptığı birinci müdahalenin akabinde ambulansla hastaneye kaldırılan bayanın sıhhat durumunun yeterli olduğu öğrenildi.
Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.