blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
24 Ağustos, 2024 16:45 tarihinde yayınlandı

Boyabat’ın geçmişi müze ile geleceğe aktarılıyor

SİNOP (AA) - MAHMUT COŞKUN - Sinop'un Boyabat ilçesinde bulunan Boyabat Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi ile ziyaretçilere ilçenin geçmişi aktarılıyor. Belediye tarafından 2008 yılında satın alınıp restore edilen tarihi konak, 2018 yılına kadar Gezi Evi olarak kullanıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2020 yılında müzeye dönüştürülen tarihi bina, sergilenen eserlerle ilçenin tarihinin gelecek kuşaklara aktarılması için hizmet veriyor. Müzede sergilenen beşik, dokuma makinesi, sofra bezleri, bakraç, gaz lambası, tabak, plak gibi eşyalarla ilçenin tarihi, ziyaretçilere yansıtılmaya çalışılıyor. Müzeye gelen çocuklara görevlilerce yöreye özgü hikaye ve masallar anlatılıyor. Müzenin müdürü Elçin Yayla, AA muhabirine, ücretsiz ziyaret edilebilen müzenin temellerinin 2008'de atıldığını söyledi. Boyabat Belediyesi tarafından satın alınan 150 yıllık geçmişe sahip üç katlı Mahmut Hüdai Efendi Konağı'nın restore işlemlerinin ardından Gezi Evi olarak tasarlandığını anlatan Yayla, binanın 2020 yılından bu yana ise müze olarak hizmet verdiğini ifade etti. Sinop'un ilk özel müzesi olma özelliğini taşıyan mekanda 173 eserin sergilendiğine işaret eden Yayla, sözlerini şöyle sürdürdü: "Müzemiz, Boyabat'ın hem somut hem de somut olmayan kültürel mirasına yer vermekte. Sözlü kültür ürünleri, yani Boyabat'tan derlediğimiz masal, hikaye, atasözleri, bilmeceler, efsanelerle ilgili de anlatım yapıp gelecek neslin hafızasına bunları aktarmayı hedefliyoruz. Müzede sergilen bazı eserlerin hikayesi var. Mesela, 'İşler tıkırında' deyiminin çıktığı helkeklerimiz var. Bazı yörelerde buna bakraç veya sitil de denir. Burada bakırdan olup süt sağılan bu ürünlerimize helkek diyoruz. Bunun gibi daha birçok eserimiz bulunuyor." Yayla, müzenin yılda ortalama 5-6 bin kişi tarafından ziyaret edildiğine dikkati çekerek, "Gelen öğrencilerimize, çocuklarımıza deyimler, masallar, hikayeler, fıkralar da anlatıyoruz. Bunun çocuklarımızın geçmişlerini öğrenmeleri açısından önemli olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu. Karadeniz turu için Mersin'den ilçeye gelen Emrah Doğan ise gezdiği müzeyi çok beğendiklerini dile getirerek, "Çocuklarımız da çok etkilenip memnun oldu. Görmek isteyen herkese tavsiye ederiz." dedi. Ziyaretçilerden Serdar Yetim, müzenin kendilerini geçmişte yolculuğa çıkardığını belirterek, "Çocukluğumda köyümde anneannemle, babaannemle, dedemle yaşadığım her şeyi bu müzede gördüm. Müze abartısız çok güzel. Herkesin gelip gezmesini tavsiye ediyorum." ifadesini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Okan Küçük tarafından
11 Haziran, 2025 13:44 tarihinde yayınlandı

Okan Küçük Yorumluyor 11 Haziran 2025

Şeker Kanyonu Hâlâ Kapalı Ne Zaman Açılacak ?

Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına ev sahipliği yapan ve doğal güzellikleriyle her mevsim büyüleyen Yenice’deki Şeker Kanyonu, iki yıldır yaşanan afetler sonrası hâlâ kapalı durumda maalesef.  Doğa tutkunlarının uğrak noktası olan kanyon, yeniden halkın hizmetine açılmayı bekliyor.

Sel Felaketlerinin Ardından Şeker Kanyonu’nda Büyük Tahribat

Yenice’nin 3. kilometresinde yer alan Şeker Mevkiinde başlayan ve 6.5 kilometre uzunluğa sahip Şeker Kanyonu’nun 2 kilometrelik bölümü yürüyüş yoluna sahipken, kalan 4.5 kilometrelik kısmı canyoning gibi ekstrem doğa sporları için eşsiz bir güzergâh sunuyor.  2023 Haziran ayında yaşanan sel felaketi sonrası kanyon ve çevresindeki altyapılar ağır hasar görmüştü.

Köy yolunun 30 metrelik kısmı çökerken, kanyonun girişinden başlayarak mesire alanı, asma köprü, kamp alanı, mescit, tuvalet gibi tüm tesisler sel sularıyla adeta  yok olmuştu.. Ardından  yine etkili olan bir sağanak yağış sonucu tahkimat çalışmaları yapılan bölgeler yeniden zarar görmüştü. Restoran bölümünde bile tahribat meydana gelirken,  ikinci kez yıkımla karşılaşmıştı.

Oranın işletmecisi de önce  pandemi dönemi ardından sel – yağmur derken çok zarar gördü ve gelinen süreçte çekildi bildiğim kadarıyla ve orası  kapalı bir durumda…

Şeker Kanyonu ne zaman yeniden hayat bulacak ?

 Çalışmalar  tahmini olarak 2 yıldır sürüyor ne zaman tamamlanacak ?

Orayı  kim işletecek , yeni bir ihale mi yapılacak, eski işletmecisine mi verilecek,  bir talipli var mı ?

 İşletmeciye verilmeyip Kaymakamlık mı üstlenecek ?

 Yenice Belediyesi mi devreye girecek ?

Sonuç olarak ne zaman bitecek ve o doğa harikası Şeker Kanyonu ne zaman halkın ve turizmin hizmetine girecek ?

***

Karabük’te Ölüm Nedenlerini Dün Yazmıştım…

TÜİK verilerine göre Karabük’te ölümlerin en büyük sebebi kalp krizi, tansiyon ve felç gibi dolaşım sistemi hastalıkları. Her 100 ölümden 42’si bu yüzden oluyor. Bu oran, TÜRKİYE ORTALAMASININ  ÜSTÜNDE. İkinci sırada kanser, üçüncü sıradaysa solunum yolu hastalıkları (zatürre, astım gibi) yer alıyor. Alzheimer, şeker hastalığı ve trafik kazaları da ölüm nedenleri arasında.

Bu tablo bize şunu gösteriyor: Karabük’te insanlar çoğunlukla kronik hastalıklardan hayatını kaybediyor.

Peki neden böyle?

Karabük bir sanayi şehri. Havası, suyu, toprağı ne kadar temiz? Yaşam tarzımız sağlıklı mı? Yeterince hareket ediyor muyuz, sağlıklı besleniyor muyuz? Belki de hepsi birden…

Bu ciddi bir durum! İnsan hayatından kıymetli hiçbir şey yok. Bu nedenle yetkililerin bu konuda detaylı araştırmalar yapması, önlenebilir hastalıklar için önlem alması ve gerekiyorsa bazı alanlarda sert kararlar vermesi gerekiyor.

Çünkü bu artık, hayat memat meselesi!

***

KARABÜK’TE EVLENME ve BOŞANMA VERİLERİ (2020–2024)

 Evlenme Sayısı ve İlk Evlenme Yaşı: Kaba evlenme hızı (2024): Binde 6,03. Türkiye ortalaması: 6,65. Karabük’te evlenme oranı ÜLKE ORTALAMASININ ALTINDA.

İlk evlenme yaşı (2024):Erkekler: 28,3, Kadınlar: 26,2. Türkiye ortalamasına çok yakın, ancak evlenme yaşı giderek yükseliyor.

 Boşanma Oranları: Kaba boşanma hızı (2024): Binde 2,27 . Türkiye ortalaması: 1,64. Karabük, BOŞANMA ORANI EN YÜKSEK illerden biri durumunda.

Evlilikler Azalıyor, Boşanmalar Artıyor

TÜİK verilerine göre Karabük’te evlenenlerin oranı, Türkiye ortalamasının altında. Gençler evliliği erteliyor ya da zaten evlenmiyor. Ancak asıl çarpıcı olan boşanma oranı: BİNDE 2,27 İLE KARABÜK, ÜLKE GENELİNDE BOŞANMANIN EN YOĞUN YAŞANDIĞI İLLERDEN BİRİ.

Son 5 yılda Karabük’te boşanma oranı SÜREKLİ ARTIŞ göstermiş.

Bu durumun ardında yatan nedenler sadece bireysel değil. İŞSİZLİK, GEÇİM DERDİ, SOSYAL DESTEK EKSİKLİĞİ VE DEĞİŞEN DEĞER YARGILARI…

Evlenmeden önce düşünülmeyenler, evlilik sürecinde çözülemeyenlere dönüşüyor anlaşılan. Ve acilen sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinin artırılması gibi politikalar gündeme alınmalı her şeyden önce işsizlik bitirilmeli.

Karabük küçülmüyor  aile bağları ve evlilik konusunda yok oluşa gidiyor adeta…

Okan KÜÇÜK’ün Tüm Yorum Haberleri İçin Burayı Tıklayınız: https://bolgeninsesigazetesi.com/author/okank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.