Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi, aşının birey ve toplum sağlığının korunması için bilinen en etkili ve ekonomik yöntem olduğunu belirtti.
Çebi, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada ünümüze kadar pek çok önemli hastalığın aşısının Türkiye’de başarılı bir şekilde uygulandığını ifade ederek, “Aşı, birey ve toplum sağlığının korunması için bilinen en etkili ve ekonomik yöntemdir. Mekanizmal olarak patojen organizmaların zayıflatılmış ya da ölü bir şekilde vücuda verilmesi veya farklı mekanizmalarla patojene karşı antikor üretmeyi hedef alan koruyucu uygulamalardır. Günümüze kadar pek çok önemli hastalığın aşısı ülkemizde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır” dedi.
Aşılama ve bağışıklık kazandırma çalışmalarındaki hedef ve amaçlarından bahseden Çebi, “Toplumlarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla da bu hastalıklardan sebep alan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir. Bir sağlık neferi olarak, içerisinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi dolayısıyla ilgili haftanın daha da bir ehemmiyet kazandığını ve aşının, aşılanmanın öneminin toplumumuza her platformda aktarılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Pandemiyi bitirmenin en etkili yolu aşılamadır”
“Bizler sağlık çalışanları olarak biliriz ki; bir toplumda bir enfeksiyona ve hastalığa karşı bağışık bireylerin oranı azalacak olursa salgınlar ortaya çıkar” diyen Çebi, “Yani salgınları kırabilmenin yolunun bağışıklık kazanma, bağışıklama olduğu bilinen bir gerçektir. Bu sebeple, etkili ve özgün bir antiviral tedavisi olmayan Covid-19 hastalığının etkin bir şekilde yok edilebilmesi için önümüzde bağışıklama, bağışıklık kazanma modülüne uyan 3 metodumuz vardır. Bunlardan ilki, sürü bağışıklığı. Tüm dünyada yaşayan insanların çoğunun uzun yıllar boyunca süren salgın neticesinde hastalığa yakalanarak bağışıklık kazanması ve toplumsal bir immünite oluşturması. İkincisi mutasyona açık olan bu virüsün iyi yönde bir mutasyon geçirerek insandan insana bulaşma ve hastalık yapabilme yeteneğini kaybetmesi ile salgının kırılması fakat virüsün geçireceği mutasyon ile virüs daha da ölümcül ve kötü seyirli de olabilir. Bu bahsettiğimiz iki farklı metodun ne kadar uzun bir sürede gerçekleşebileceği ve gerçekleşme sürecinde ise tüm insanlığa ne kadar acı bir fatura çıkartabileceği öngörülemez. Görünen o ki bu Covid-19 pandemisini bitirmenin en etkili ve güvenilir yolu üçüncü metodumuz aşılamadır” ifadelerine yer verdi.
Aşı olup olmama kararı, aşıyı reddetme ve aşı karşıtı propagandalar yapmak sadece o bireyi değil tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir sorun olduğunu aktaran Çebi şunları söyledi: “Bizlere düşen görev aşıya ve aşılanmaya karşı bilimsel olmayan yargıları toplumun aşılanması ve bağışıklaması konusunda geri planda bırakmak, aşılanmaya yönelerek tüm toplum olarak salgını kırabilecek zinciri kol kola girerek oluşturabilmektir.”


küreselciler
•doktorum çok güzel söylemiş, pandemiyi bitirmenin en etkili yolu aşılamdır diyor.malesef iki doz aşı olan yaşlılar yine vlere kapanmak zorunda kaldı.hani aşı olana bulaşmıyorsa buvirus niye insanlar evlerinde kalmak zorunda bırakıldı.Aşı olduğu halde vurıse yakalananlar hasta olanlar ölen var .Ne cocbu unuttuk domu giribinde herkesi aşılamk isteidler .kuş gribinde hekeza öyle ne oldu sonuç ortatda .normal gripte bile aşı olmayan şimdiye kadar hasta oldu kımısı hiç hasta olmadı normal gribi gecirdi.her aşı olmak zorunda değil malesef aşı olanlar zaten bu hastalık bulaşmıyorsa.aşı olan rahat ozman ne korkuyorlar ki..Aşı oldu diyelim butun insanlar grip vurusleri sureklı mutasyona uğruyor hangi birine aşı geliştıreceksınız..bu işin cözü küreselcilerin aşı dayatması değildir.bilgisayrcı bili bili amca cıkmış konusuyor pandemı aşı sanki adam uzman nediyelim…adamlar bilgisayar işini bıraktı aşi işine girdi neden acaba ??kusura bakmayında kimse zor aşı olmaz.ha ver yüzde yüz garantiyi noterden ozaman herkes aşı olur kusura bakmayın.millet oynanan oyunun farkında..
plandemi pandemimi ?
•alalh aşkına soyleyin corona pandemısı cıkalı yaklasık 15 ayı gerıde bıraktık.karabukte 15 ayda toplam kaç kişi vefat etti coronadan buda gunde ortalma kaç kişiye tekabul ediyor.ortalamda günde 1 kısımı mi 2 kısı mi öluyor .bu rakamları bılırsek ozaman pandemı ne boyut bunu anlarız yosa 100 bın nufusa gore sukadar yuzde dersek bu yanıtltıcı olur.ölumlerı toplulastırıp vermek olayı dramatıze eder.zaten istanbuk 20 mılyon nufusa sahıp burda gunde kaç kişi olüyor geri kalanlarda dığer illere bolsek pandemı gerceğini daha iyi okuruz..gerçek pandemi olsa istanbul gibi bır metro polde gunde 1 bın 3 bın arası ölüm olması lazım değilmi ?KÜRESELCİLERİN bir oyunu varsa ALLAH CC bir hesabı vardır.
karabük köyü
•bu işi cözmenim tek tek bir yolu var covid denen vurus 10 gunde yumurtalama surecı var . tesleri pozıtıf cıkan ınsanlar10 karantınaya alınıyor sonra sokağa cık deniyorya. suanada 17 gun kapanma surecıne gırdı ınsanlar evlerınden cıkmayacak .bu bir fırsat bazıları test cıdlerı yalan dıyor ya görelım bakalım yalanmı gercek ..evine kapanmıs 100 denek secelım ve bunları 17 gun sonunda pisiyar testı yanı corona testı yapalım bakalım kaçtanesı poztıf varmıısnız hadi görelim ak koyun kara koyun secelim.küreselcilerin bilgates denen sahsın maskesı dussun.hadı buyurun yapın bakalım.hatta bu sayıyı 500 e cıkarlım gorelım sonucu…ve bu pandemı olayını hep bırlıkte cözelım..