blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Mart, 2025 11:17 tarihinde yayınlandı

Çiftçilere “ÇKS ürün güncellemesi” hatırlatması

15 Nisan tarihleri ortasında e-Devlet üzerinden ya da il/ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. 2025 yılı ÇKS devrinde beyan edilen eser bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçilerin rastgele bir süreç yapmalarına gerek yok" dedi.
2025 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) Eser Güncellemesi müracaatları 15 Mart prestijiyle başladı. Hususla ilgili bir açıklama yapan Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi müracaatları 01 Eylül-31 Aralık tarihleri ortasında tamamlanmış olup, tarım yerleri üzerindeki ‘üretim bilgilerinin güncellenmesi’ için üreticilerimizin, 15 Mart-15 Nisan 2025 tarihleri ortasında e-Devlet üzerinden ya da il/ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alınmış olup vilayetimizde arpa, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza(kanola), fasulye (kuru), mısır (dane), soya ve yem bitkileri planlama kapsamındadır. İlgili üretim yılında planlama kapsamındaki eserlere, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen tarım havzalarında; planlama kapsamına alınmayan eserlere ise tüm havzalarda belirlenen kategoriye nazaran hesaplanan meblağ üzerinden temel dayanak ödenir. Üretim planlamasındaki eserlerin tarım havzası dışında yetiştirilmesi durumunda temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme takviyesi ödemesi yapılmaz. Temel ve planlı üretim desteklemelerinde il/ilçe müdürlüğü tarafından her üretim yılında planlama kapsamındaki eserlerin üretim alanlarının tamamı, planlama kapsamında olmayan eserlerin üretim alanları ise örnekleme prosedürüyle denetim edilecektir. Yapılacak denetimlerde coğrafik bilgi sistemleri, uzaktan algılama, insansız hava aracı üzere teknolojik imkânlar ve/veya yerinde tespit formülleri kullanılacaktır. Eserlerinde değişiklik olan çiftçilerimiz, müracaatlarını vaktinde yapmazlarsa mağduriyet yaşayabilirler. Üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları için belirtilen tarihler ortasında müracaatlarını tamamlamaları gerekmektedir. 2025 yılı ÇKS periyodunda beyan edilen eser bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçilerin rastgele bir süreç yapmalarına gerek yok. Çiftçilerin, müracaat sürecinde mağduriyet yaşamamaları için gerekli ihtimamı göstermelerini ehemmiyetle hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Temmuz, 2025 17:23 tarihinde yayınlandı

Samsun meclisinin kimyasal depolama limanı planı görüşü: “Riskler tümüyle ortadan kaldırılmalı”

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, Tekkeköy ilçesinde deniz doldurularak kurulması planlanan liman alanındaki amonyak ve fosfat siloları, asit ve amonyak tanklarıyla ilgili kurul görüşünü oy birliğiyle kabul etti. Kabul edilen görüşte, bu tıp depolama alanlarının çevresel riskleri nedeniyle risklerin tümüyle ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı.
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2025 Yılı Temmuz Ayı 2. Birleşimi, Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 49 gündem hususu karara bağlanırken, Tekkeköy ilçesi sonlarında liman hedefli ek nazım, uygulama imar planı ve değişikliğine temel görüş verilmesi teklifi 22. husus olarak görüşüldü.
Meclis, ilgili komitenin hazırladığı şu görüşü oy birliğiyle kabul etti:
"Söz konusu depolama alanında inşa edilmesi planlanan amonyak ve fosfat siloları asit ve amonyak tanklarının çevresel tesirleri içerisinde barındırması nedeniyle buna ait risklerin tümüyle ortadan kaldırılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir. Aksi takdirde yapısal bir yanılgı yahut öngörülememiş bir afet durumunda yıkıcı etraf hasarına sebebiyet verecek ögeleri bünyesinde bulundurduğu kıymetlendirilmektedir. Ayrıyeten deniz içerisinde yapılacak olan dolgu alanından ötürü oluşacak akım yapısının lokal erozyona neden olabileceği çevresel tesirlerinin ise öngörülemeyeceği bedellendirilmektedir. Plan teklifine dair görüşümüz bu formdadır."

"Biz bunun hiç olmamasını dilek ediyoruz"
CHP Küme Başkanvekili Atilla Tekcan, bu tesisin ve buradaki üretimin deniz hayatı, hava kirliliği ve canlı hayatı açısından çok büyük risk taşıdığını belirtti. Tekcan, "Bu yaşadığımız risklerin varlığı 10 kata kadar artacağına inanıyoruz. Tekkeköy ilçesinde kanser hadiselerinin çokluğundan bahsetmiştik. Şu anda 25 bin sülfürik asit tesisinden bu çıkıyor ise 1 milyon sülfürik asitten ne çıkmaz. Biz bunun hiç olmamasını dilek ediyoruz. Bunun tedbirini alacakları kanaatinde değiliz. Kurul kararına katılıyorum" dedi.

"Hedef terörsüz Türkiye"
Meclis toplantısında ayrıyeten terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve teslim sürecine ait de değerlendirmeler yapıldı. Başkanvekili Nihat Soğuk, "Ülkemizin uzun yıllardır karşı karşıya olduğu bir sorunun yeni bir periyoda girdiğine şahitlik ediyoruz. 1978 yılında kurulan PKK terör örgütü yıllardır ülkemizin güvenliğini tehdit eden bir yapı olarak varlığını sürdürmüştür. Silah bırakma süreci sırf çatışmanın sona ermesi değil, terör örgütlerinin feshi, yasa dışı yapılanmalarında tasfiye manasına gelmektedir. Bu yapının silah bırakması barış ve huzur ismine yapılmış çok kıymetli bir adımdır. Sayın Devlet Bahçeli’nin çağrısı ile başlayan sürece destek veren diğer parti önderlerimizin katkılarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle artık devletin projedir. Amacımız terörsüz Türkiye’dir. Terörsüz Türkiye için şehitlerimizin fedakarlığı, gazilerimizin hamaseti ve milletimizin duasıyla geldiğimiz bu noktada devletimizi daha da güçlendirerek milletimizin huzur ve refahını artırarak yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin