Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özgür, diyabet hastalığına bağlı gelişen kalıcı görme kaybının önlenebilir olduğunu vurguladı.
Türkiye genelinde ve bilhassa Karadeniz Bölgesi’nde şeker hastalığı (diyabet) tanısı alan kişi sayısının hayli yüksek olduğunu bildiren Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özgür, nizamlı göz denetimlerinin ehemmiyetine dikkat çekerek, erken teşhis ve tedavi ile görme kaybının önüne geçilebileceğini belirtti.
“Düzenli göz denetimi şart”
Düzenli göz muayenesinin kıymetini vurgulayan Medicana International Samsun Hastanesi Tabiplerinden Dr. Öğr. Üyesi Özgür, “Karadeniz Bölgesi’nde diyabet hastalığı epey yaygın. Hatta bazen göz muayenesi sırasında hastaya diyabet tanısı koyabiliyoruz. Lakin, diyabet tanısı almış birçok hasta uzun yıllar göz denetimi yaptırmıyor. Ne yazık ki bu hastalar ekseriyetle görme kaybı şikayetiyle geldiklerinde, beğenilen diyabetin ileri evre tesirleriyle karşılaşıyoruz. Diyabetin gözü etkilediği bu noktada, kalıcı görme kaybını önlemek için çok geç kalınmış olabiliyor. Halbuki diyabetin gözü etkileme etabından evvel yahut erken evrede müdahale edilirse, görme kaybını engellemek mümkün. Lakin halkımızda, diyabet hastalarının tertipli göz denetimlerine gitmesi konusunda bir farkındalık eksikliği var” dedi.
“Şekere bağlı kalıcı görme azlığı önlenebilir”
Diyabete bağlı görme kaybının erken tedaviyle önlenebileceğini belirten Dr. Özgür, şu bilgileri paylaştı:
“Göz denetimlerinin ihmal edilmesi, kalıcı görme kaybına yol açabilir. Diyabet, göz gerisinde kanamalara ve ödemlere neden olabilir. Bu durumları göz içi enjeksiyonlar ve lazer tedavileriyle denetim altına almaya çalışıyoruz. Fakat tedaviye geç başlanırsa görme hiçbir vakit eski haline dönmeyebilir. Ayrıyeten tedavi sürecinde hastanın diyabetini denetim altında tutması kaidedir. Bilhassa 3 aylık kan şekeri ortalamasını gösteren ‘Hemoglobin A1c’ pahasının gaye düzeylerde olması ve hastanın diyetine dikkat etmesi büyük değer taşıyor. Aksi halde yalnızca bizim müdahalelerimiz kâfi olmuyor. Hastalık ilerlerse, göz ardında önemli kanamalara neden olduğunda ‘vitrektomi’ ismi verilen ameliyat gerekebiliyor. Bu, hastalığın ileri evresi olup görmenin eski haline dönmesi çoklukla mümkün olmuyor. Halbuki bu durum önlenebilir bir görme kaybıdır. Diyabet denetim altına alındığında ve nizamlı göz denetimleri yapıldığında, kalıcı görme kaybının önüne geçilebilir. Toplumun bu bahiste farkındalık kazanması çok değerli. Tüm bireyleri sistemli göz muayenesine davet ediyoruz, fakat bilhassa diyabet hastalarının yılda en az bir sefer kesinlikle göz muayenesi yaptırmaları gerekiyor.”