blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
22 Kasım, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı

Elektronik sigara akciğer kanseri riskini artırıyor


İSTANBUL (AA) - Bayındır Söğütözü Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cem Gündoğdu, elektronik sigaraların da astım, KOAH ve akciğer kanserine yol açabilecek kimyasallar içerdiğini bildirdi.

Bayındır Sağlık Grubundan yapılan açıklamada, dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinin, çoğu zaman belirti vermeden ilerlediği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Cem Gündoğdu, sigara kullanımının akciğer kanserinin en temel nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

Sigara dumanında 4 binin üzerinde kimyasal ve 70'ten fazla kanserojen madde bulunduğu bilgisini veren Gündoğdu, "Pasif içicilik ise akciğer kanseri riskini yüzde 20-30 artırıyor. Ayrıca puro ve pipo gibi tütün ürünleri de ciddi risk oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Elektronik sigaraların, normal sigaralardan daha az zararlı olduğu yönündeki yanlış algıya dikkat çeken Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Elektronik sigaraların, normal sigaradan daha az zararlı olduğu düşünülse de içeriğinde ağır metaller, kurşun ve kanserojen maddeler bulunuyor. Astım, KOAH ve akciğer kanserine yol açabilecek kimyasal maddeler içeriyor. İçinde bulunan yağlı maddelerin akciğere geçmesi zatürreye yol açabiliyor. Yanı sıra akciğerde yağ birikmesi sonucunda, akciğer iltihabı da gelişebiliyor. İçlerindeki sıvının göze, cilde temas etmesi ya da içilmesi, akut nikotin zehirlenmesine yol açıyor. Ayrıca kalp ve damar sistemine de hasar veriyor."

- "Erken dönemde fak edilmiyor"

Akciğer kanserinin erken dönemde genellikle fark edilmediğini belirten Gündoğdu, "Yoğun ve sürekli öksürük, göğüs, omuz ve sırt ağrısı, balgam miktarında ve renginde değişiklik, kanlı balgam ve kan tükürme, nefes darlığı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, boyun ve yüzde şişlik, göz kapağında düşme, hışıltılı solunum ve tekrarlayan bronşit veya zatürre atakları akciğer belirtileri arasında bulunuyor. Sigara kullanılıyor ve şikayetlerden bir veya birkaçı varsa, mutlaka göğüs hastalıkları hekimine başvurulmalı." değerlendirmesini yaptı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Haziran, 2025 21:52 tarihinde yayınlandı

Mersin’de denizde boğulan lise öğrencisi memleketi Çorum’da son yolculuğuna uğurlandı

Mersin’de serinlemek için girdiği denizde boğularak hayatını kaybeden lise öğrencisi, memleketi Çorum’da toprağa verildi.
Edinilen bilgiye nazaran, dün Mersin’in Silifke ilçesinde meydana gelen olayda Gençlik ve Spor Vilayet Müdürlüğüne bağlı kampa giden öğrencilerden kimileri, yüzmek için denize girdi. Havanın rüzgarlı, denizin dalgalı olması nedeniyle öğrencilerden 3’ü suda çırpınmaya başladı. Vazifeli ve etraftakilerin de yardımıyla denizden baygın halde çıkarılarak ambulansla Silifke Devlet Hastanesine sevk edilen öğrencilerden 17 yaşındaki M.E.A. ile 16 yaşındaki Cemal Emre Kurt kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Cemal Emre Kurt’un cenazesi, memleketi Çorum’un Bayat ilçesine bağlı Kuruçay köyüne getirildi. Köyde kılınan cenaze namazının isminden Cemal Emre Kurt’un cenazesi toprağa verildi. Cenaze namazına katılan Çorum Valisi Ali Çalgan ve Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit de Kurt’un ailesine taziye dileklerini iletti.

Bizi sosyal medyadan takip edin