Filistinlilerin acılarını anlatan film, Berlin’de “en iyi belgesel” ödülünü kazandı

Filistinlilerin acılarını anlatan film, Berlin’de “en iyi belgesel” ödülünü kazandı

Yayın: 26.02.2024 11:36
Paylaş:
A+ A-

İsrailli yasa dışı yerleşimcilerin işgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı şiddeti konu alan “Başka Ülke Yok” (No Other Land) adlı film, 74. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) “en iyi belgesel” ödülünü kazandı.

“Başka Ülke Yok” filminin yardımcı yönetmeni Basel Adra, dün gece gerçekleştirilen ödül töreninde yaptığı konuşmada, Almanya’ya İsrail ve Gazze’ye yönelik politikasını değiştirme çağrısında bulundu.

Alman hükümetini Birleşmiş Milletlerin (BM) çağrılarını desteklemeye davet eden Adra, “Burada ödülü kutluyorum ama aynı zamanda benim için kutlama yapmak çok zor. Gazze’de on binlerce insan İsrail tarafından katlediliyor.” dedi.

Ödül törenini izleyenlerden büyük alkış alan Adra, “Burada, Berlin’de olduğum için Almanya’dan tek bir şey istiyorum, BM’nin çağrılarına saygı göstermeleri ve İsrail’e silah göndermeyi durdurmaları.” diye konuştu.

Filmin İsrailli yönetmeni Yuval Abraham ise film üzerinde kolektif olarak 5 yıl çalıştıklarını belirtti.

Basel Adra ile aynı yaşta olduklarını söyleyen Abraham, “Ben İsrailliyim, Basel ise Filistinli ve sadece iki gün sonra aynı olmadığımız bir ülkeye döneceğiz. Ben sivil düzen altında yaşıyorum ve Basel ise askeri düzende. Birbirimize sadece 30 dakika uzaklıktayız. Benim oy kullanma hakkım var, onun yok, benim bu ülkede özgürce hareket etmeme izin veriliyor, Basel ise milyonlarca Filistinli gibi kilit altında ve işgal altındaki Batı Şeria’da. Aramızdaki bu eşitsizlik sona ermeli.” ifadelerini kullandı.

Filmde güç ve güç dengesizliklerinin nasıl değiştirilebileceği, işgalin nasıl sona erdirilebileceği ve böylece siyasi bir çözüme doğru ilerlenebileceği sorusunu sorduklarını belirten Abraham, “Gerçekten bir cevabımız yok ve bence belki buna bir cevap insanların ayaklanması. Bugün burada gücü olan pek çok insan, bakanlar, seslerini duyurabilen insanlar var. Hep beraber ateşkes, siyasi çözüm ve işgalin sona erdirilmesi için çağrıda bulunmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Belgesel filmde, İsrailli yerleşimcilerin uyguladığı şiddet nedeniyle Filistinlilerin Batı Şeria’daki bir köyden zorla yerlerinden edilmeleri anlatılıyor.

Film, festivalin ana kategorisi dışında olan “Panorama İzleyici Ödülleri” bölümünde de ödüle layık görüldü.

Filmi hazırlayanlar ayrıca Alman RBB televizyon kanalının 40 bin avroluk para ödülünü de almaya hak kazandı. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BAŞKAN KÖSE PROMOSYON PROTOKOLÜNÜ İMZALADI; İŞÇİLER 25 BİN TL ALACAK

Yayın: 08.05.2024 15:36
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesi’nde başlayan promosyon süreci içerisinde yapılan ihaleyi kazanan Yapı Kredi bankası Safranbolu Şubesi oldu.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse Mayıs ayında verilecek 25 bin TL promosyonun mesai arkadaşlarına hayırlı olmasını belirterek Yapı Kredi bankası Safranbolu Şube Müdürü Dursun Doymaz ile anlaşma protokolünü imzaladı.

Safranbolu Belediyesi’nde çalışan işçiler için sevindirici bir gelişme yaşandı. Belediye, Yapı Kredi Safranbolu Şubesi ile yapılan anlaşma kapsamında işçilere toplamda 25 bin TL promosyon ödemesi yapacak. Bu anlaşma, Safranbolu Belediyesi ile Yapı Kredi Safranbolu Şubesi arasında gerçekleştirilen finansal işbirliğiyle hayata geçirildi. Anlaşma ile belediye çalışanlarının maaşlarına ek olarak promosyon ödemesi yapılması kararlaştırıldı. Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, anlaşmanın belediye çalışanlarının ekonomik olarak rahatlamasına ve aile bütçelerine olumlu katkı sağlamasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Yapı Kredi Safranbolu Şubesi’nin bu tür sosyal sorumluluk projelerine destek olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Yapı Kredi Safranbolu Şubesi Müdürü Dursun Doymaz protokol imza sırasında yaptığı konuşmada, belediye çalışanlarının emeklerinin karşılığını almasının önemli olduğunu vurguladı. Anlaşma ile işçilere yapılan promosyonun, belediye ve banka arasındaki işbirliğinin bir sonucu olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Promosyon ödemeleri, belediye çalışanlarının maaşlarına ek olarak Mayıs ayı içerisinde tek seferde yapılacak. Bu ödemenin, belediye çalışanlarının ekonomik durumlarına olumlu bir katkı sağlaması ve aile bütçelerine bir nebze olsun rahatlık getirmesi bekleniyor.