İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2025 15:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

SAMSUN (İHA) – Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilerin külleme hastalığına bağlı eser ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla denetim etmelerini, hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal gayrete başlamaları gerektiğini söyledi.
Samsun’da fındık alanlarında Külleme hastalığı, iklim değişikliklerinin de tesiriyle, yaygın olarak görülüyor. Uğraş edilmediğinde randıman ve kalite kayıpları meydana gelebiliyor. Üreticilerin, fındık bahçelerini sık aralıklarla denetim etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli tedbirleri alarak, vaktinde ve tekniğine uygun biçimde uğraş yapmaları ise kayıpları azaltıyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Fındık bitkisinin değerli hastalıklarından biri olan külleme hastalığı, ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalık rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Külleme hastalığı belirtileri yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları ve sarımsı lekeler halinde görülür. İlerleyen vakitlerde yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye, kıvrılmaya başlar ve vaktinden evvel dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde birinci evvel un serpilmiş üzere bir imaj oluşmakta; ilerleyen periyotlarda renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Bilhassa erken devirde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir. Uğraşında, bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık taban sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, uygun bir hava sirkülâsyonu, kâfi ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot uğraşına kıymet verilmelidir" dedi.

"Hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal gayrete başlanmalı"
Fındık bahçelerinde külleme hastalığının hava sıcaklıklarına bağlı olarak nisan ayından itibaren görülmeye başladığını tabir eden Sağlam, "Belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha evvelki yıllarda bahçede hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden de çotanak bağlama periyodunda ilaçlama yapılır. Hastalığın şiddeti, iklim şartları ve ilacın tesir müddeti dikkate alınarak ikinci ve başka ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlamalarda bakanlığımızca tavsiyesi olan ruhsatlı bitki müdafaa eserlerinden rastgele biri kullanılmalıdır. Çisentili ve mevsim için olağandışı sayılabilecek çok sıcak günlerde ve güneşli günlerde öğlen saatlerinde ilaçlama yapmaktan kaçınılmalıdır. İlaçlamalarda sırt pülverizatörü, mekanik, motorlu yahut hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılmalıdır. İlaç etiket bilgilerine dikkat edilmeli, esere tavsiyesi olan bitki müdafaa eseri ile vaktinde ve uygun doz ile tüm bitki yüzeyini kaplayacak biçimde uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Vilayet ve ilçe müdürlüklerimiz teknik elemanları tarafından külleme hastalığı sürveyi yapılmakta olup, uğraşı ile ilgili üreticilerimize yönelik eğitim ve yayım çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Üreticilerimizin külleme hastalığına bağlı eser ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla denetim etmelerini, hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal çabaya başlamalarını, ilaç uygulamalarının düzgün bir kaplama sağlayacak formda yapılmasını ve tüm gözetici tedbirlerin alınmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıyeten üreticilerimizin, hastalığa bağlı randıman kaybı yaşamamaları için il/ilçe müdürlüklerimizden detaylı bilgi alabilir ve bu sayede fındıkta külleme hastalığı çabasını aksatmadan vaktinde yapmış olur" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2025 15:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Kastamonu’da polis grupları tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 kişi gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye nazaran, Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü takımlarınca tespiti yapılan bir ikamette arama yapıldı. Aramada 23,41 gram bonzai, 67,35 gram bonzai çoğaltımında kullanılan tütün, 61,73 gram sentetik kannabinoid ham unsuru, 4 adet ecstasy hususu, 1 adet hassas terazi, 4 adet üretimde kullanıldığı bedellendirilen aseton, 3 adet elektronik sigara likidi, 8 bin 530 TL nakit para ile çok sayıda şeffaf kilitli poşet ele geçirildi.
Konuyla ilgili 1 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıs hakkında isimli süreç başlatıldığı öğrenildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.