Samsun’da bir ilkokulda başlatılan geri dönüşüm projesi ile veliler ve öğrenciler okula atık materyalleri getiriyor. 4 haftada 1 ton atık toplayan okul, hem bütçelerine katkı sağlıyor hem de çocuklara sıfır atık şuurunu aşılıyor.
İlkadım ilçesinde bulunan Sakarya İlkokulu, yaklaşık 4 yıldır yapmış olduğu sıfır atık projesi ile örnek oluyor. Okul, her yıl ortalama 8 ile 10 ton ortasında atık topluyor. Cuma günleri okula çocuklarına bırakmaya gelen veliler, yanlarında kağıt, karton, plastik üzere atıklarını da getiriyor. Getirilen atıklar Okul Aile Birliği Lideri Çiğdem Okur Şahin koordinesinde tartılarak not ediliyor. Okuldaki her sınıfın topladığı atıklar tek tek kaydedildikten sonra en fazla atık getirenler ödüllendiriliyor. Bu sayede hem sınıflar ortasında tatlı bir rekabet oluyor hem de öğrencilere sıfır atık şuuru aşılanmış oluyor.
“Asıl maksadımız çocukları bilinçlendirmek”
Öğrenci velisi Tuğba Sesli, “Burada geri dönüşüm projesi ile plastiklerimizi, kartonlarımızı, kağıtlarımızı topluyoruz. Hem çocuklarımız şuurlu olsun hem de sınıflarımıza katkı olsun diye yapıyoruz. Meskenlerde, iş yerlerinde biriktirdiğimiz karton, plastik üzere geri dönüşebilecek bütün atıkları biriktiriyoruz. Burada her sınıfın farklı bir alanı var. Burada sınıf sınıf ayırdık. Hoş bir rekabet oluyor. Asıl maksadımız çocukları bilinçlendirmek” dedi.
Veli Nagihan Gül, “Evdeki atık plastikleri, meyve suyu kutuları, yumurta kutuları, çocukların kullanmadıkları oyuncaklar üzere geri dönüşebilecek bütün eserleri getiriyoruz. Hem okula katkımız oluyor hem de çocuklar seviniyorlar. Okulumuz ismine yeterli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
“Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz”
Okul Müdürü Zekeriya Keskin ise “Geri dönüşüm projemizi yaklaşık 4 yıldır sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz hafta içi aileleri ile biriktirdikleri geri dönüşüm materyallerini cuma günleri okulumuza getiriyorlar. Atıkları tartıyoruz, hem sınıfını hem de ne kadar getirdiğini tespit ediyoruz. Öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Bu faaliyetteki hedefimiz çocuklara geri dönüşüm şuurunu kazandırmaktır. Dört haftada bir kıymetlendirme yapıyoruz. Bu devirde 1 ton topladık. Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” tabirlerini kullandı.