Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
22 Ağustos, 2023 20:12 tarihinde yayınlandı

GÜNCELLEME – Amasya’da Harşena Kalesi yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı

AMASYA (AA) - Amasya'da Harşena Kalesi yakınındaki ormanlık alanda çıkan yangın denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Kent merkezindeki Harşena Kalesi'nin yakınındaki ormanlık alanda şimdi belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın da tesiriyle büyüyen yangının fark edilmesi üzerine, bölgeye Amasya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Amasya Orman Bölge Müdürlüğü takımları sevk edildi.

İtfaiye araçları ve arazözlerle yapılan söndürme çalışmalarına TOMA'lar da takviye veriyor.

Çalışmaları takip eden Vali Yılmaz Doruk, yaptığı açıklamada, Amasya merkez kale altı kısmında orman yangını başladığını söyledi.

Yangının nedenini şimdi tespit edemediklerini belirten Doruk, şöyle konuştu:

"Şu saat prestijiyle müdahale ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğümüz, belediyemiz, AFAD, özel yönetim, bütün kurum kuruluşlarla şu anda yangına müdahale ediliyor. Kıymetli bir ölçüde uzaklık aldık fakat hala riski devam ediyor. Genişleme ihtimali olduğundan, halihazırda bir rüzgar da var, o sebeple çalışmalar ağır halde devam ediyor. Bir de helikopterimiz geliyor Kastamonu bölgesinden. Dileğimiz, kısa müddette bitirelim. Yaklaşık 45-50 dönüm yer yandı."

Bir basın mensubunun "Kaleye sıçrama ihtimali var mı?" sorusu üzerine Doruk, "Kaleyle iç içe. Orman takımlarımız, orada da arazözlerimiz denetim altında tutuyor lakin o ihtimal var. Arkadaşlarımız o istikamette de çalışmalarını sürdürüyor. Kuru ve otluk alan olduğu için çok kolaylıkla yayılabiliyor rüzgarın tesiriyle. Çok büyük bir hasar yaşamadan söndürürüz lakin risk devam ediyor. Dikkati elden bırakmıyoruz." sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 14:37 tarihinde yayınlandı

Yoğun bakımda ruh sağlığı sanal gerçeklik projesi ile korunacak

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu tarafından desteklenen projesiyle ağır bakım hastalarında yaşanan ruh sıhhati ve uyku bozukluklarının azaltılması gayesiyle sanal gerçeklik (VR) teknolojisi kullanılacak.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sıhhat Bakım Hizmetleri Kısmından Dr. Öğr. Üyesi Elçin Sebahat Kasapoğlu yürütücülüğünde, Ece Kara’nın bursiyer olarak yer aldığı proje, TUBİTAK 1002-A Süratli Dayanak Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Dr. Öğr. Üyesi Elçin Sebahat Kasapoğlu ve Ece Kara’nın yaptığı açıklamada "Yoğun Bakım Hastalarında Sanal Gerçeklik Kullanımının Anksiyete, Deliryum ve Uyku Bozukluklarına Etkisi" başlıklı proje ile kapalı ağır bakım ortamının hastalarda oluşturulan olumsuz tesirleri azaltmak hedefiyle sanal gerçeklik (VR) teknolojisi kullanılacağı belirtildi. Proje, hastalarda vakit ve yer algılarında yaşanan bozulmaları önleyerek deliryum riskini azaltmayı, ortamın getirdiği gerilimi ve anksiyeteyi düşürmeyi, gece-gündüz döngüsünün hatırlatılmasıyla uyku kalitesini artırmayı amaçlıyor.
Proje hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Kasapoğlu, "Yoğun bakım üniteleri, kritik durumdaki hastaların hayati işlevlerini sürdürmeleri için özelleşmiş ünitelerdir. Lakin bu ortamda bulunan hastalar, uzun vadeli immobilizasyon, invaziv teşebbüsler, bağlantı zorlukları, uykusuzluk ve çevresel faktörler üzere birçok fizyolojik ve ruhsal stresöre maruz kalabilmektedir. Bu durumlar, anksiyete, deliryum ve uyku bozuklukları üzere önemli komplikasyonlara yol açarak hastaların düzgünleşme süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Hazırladığımız projeyle sanal gerçeklik (VR) teknolojisi kullanarak bu aksilikleri gidermeye yönelik yenilikçi bir hemşirelik teşebbüsü sunmayı hedefliyoruz" dedi.
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise TUBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan çalışmaları hasebiyle Dr. Öğr. Üyesi Elçin Sebahat Kasapoğlu ile Ece Kara’yı tebrik ederek muvaffakiyetlerinin devamı diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin