blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Ocak, 2025 13:13 tarihinde yayınlandı

Kahverengi kokarca ile mücadelede kritik aylar

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üreticileri uyararak, “Ocak ayı bitiyor, şubat ve mart ayları kışlaklarda uğraş için değerli aylar. Nisan ayında uygun sıcaklıklar oluştuğunda, kahverengi kokarca erginleri tarım alanlarında görülmeye başlayacak” dedi.
Karadeniz Ziraî Araştırma Enstitüsü (KTAE) mesken sahipliğinde Samsun, Ordu ve Giresun vilayetlerindeki Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüklerinde misyon yapan teknik işçiye yönelik kahverengi kokarca (halyomorpha halys) çabası hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşma yapan Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Tüm istilacı çeşitlerde olduğu üzere kahverengi kokarcanın da süratli üreme ve popülâsyonunu artırma, sıcaklık, nem üzere farklı iklim şartlarına adaptasyon yeteneğinin yüksek oluşu, yüksek uçma yeteneği, doğal düşmanlarının olmayışı ve nakliye aracılığıyla ticari yolla çarçabuk yayılması üzere özelliklerinden ötürü çabası çok güç ve zahmetlidir. Kahverengi kokarca zararlısı ile çaba bilgilendirme toplantılarıyla ziraî zararlılarla gayrette daha tesirli ve sürdürülebilir formüllerin benimsenmesini hedefliyoruz. Sonbaharda kışlaklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan evvel yapılacak olan kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası biçiminde mekanik çaba, yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını önlemede son derece değerlidir. Buradan üreticilerimizi bilhassa uyarmak istiyorum. Ocak ayı bitiyor, şubat ve mart ayları kışlaklarda uğraş için değerli aylar. Nisan ayında uygun sıcaklıklar oluştuğunda, kahverengi kokarca erginleri tarım alanlarında görülmeye başlayacak. Bu basamakta ise bütün üreticilerimizin ortak hareket ederek, ilgili teknik talimata nazaran, ruhsatlı bitki muhafaza eserleri ile ilaçlı gayret yapması gerekmektedir. Kahverengi kokarca zararlısı kış periyodunu, nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, erginlerin kışlaklardan dağılmadan evvel süpürülerek yahut elektrik süpürgesi ile çekilerek imha edilmesi değerlidir. Ayrıyeten meskenlerin duvarlarındaki yarıklar, çatlaklar ve çatı aralıklarının kapatılması, pencere ve kapılara ince gözenekli sinek tellerinin monte edilmesi suretiyle kahverengi kokarcanın iç yerlere girişinin engellenmesi sağlanmalıdır. İlimiz ziraî üretimde başta fındık olmak üzere kıymetli ölçüde randıman ve kalite kayıplarına neden olan Kahverengi Kokarca ile uğraş; entegre gayret idaresi kapsamında, mekanik uğraş, biyoteknik uğraş, biyolojik uğraş ve kimyasal gayret sistemlerinin, birlikte kıymetlendirilerek aktif bir uğraş yapılması büyük kıymet taşımaktadır. Kahverengi kokarca gayretinde popülasyon izleme ve kitlesel uğraş hedefli proje kapsamında, temin edilen yaklaşık funnel (hunili ) tuzaklarla 17 ilçemizde belirlenen lokasyonlara yerleştirilerek biyoteknik gayret çalışmaları devam etmektedir. Vilayetimizde, kahverengi kokarca ergin çıkışlarının yoğunlukla görüldüğü alanlarda, fındık kurdu gayreti ile entegre edilerek kimyasal uğraş yapılmaktadır” diye konuştu.
Kahverengi kokarca zararlısının dünya ve Türkiye’deki mevcut durumu, riskleri ve çaba formüllerine dair kapsamlı bilgi paylaşımı emeliyle yapılan toplantıya ağır iştirak sağlayan teknik işçiye ziyanlı ile çabada atılacak adımlar, uygulanması gereken metotlar ve mevcut stratejiler hakkında ayrıntılı açıklamalar yapıldı.
Toplantı kapsamında, Karadeniz Ziraî Araştırma Enstitüsü’nde misyonlu mevzu uzmanları tarafından sunumlar yapılarak iştirakçilere bilgiler verildi. Şeyma Çakır "Kahverengi Kokarca’nın Dünyadaki Genel Durumu", "Türkiye’deki Mevcut Durumu ve Riskleri" ile "Diğer Ülkelerin Uğraş Politikaları"na dair kapsamlı bilgiler sundu. Eşref Yavuz "Türkiye’de Kışlak Mücadelesi" konusunu ele alırken, Kaan Altaş ise "Biyoteknik Gayret Yolları ve Feromon Tuzaklarının Kullanımı" ve “Biyolojik Uğraş: Üretim ve Salım Faaliyetleri” bahisli sunumları ile biyolojik ve biyoteknik uğraş usulleri üzerine bilgiler aktardı.
Toplantının akabinde, enstitü bünyesinde faaliyet gösteren biyolojik gayret laboratuvarı gezildi. İştirakçilere burada ziyanlı ile çabada kullanılan biyolojik teknikler hakkında ayrıntılı bilgi verildi ve sorular yanıtlandı.
Kahverengi kokarca zararlısı ile gayret ve yayılımının denetim altına alınması gayesiyle düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Hüseyin Akyazı ve Harun Reşit Beşer, Karadeniz Ziraî Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı, Samsun, Ordu ve Giresun Vilayet Müdürlüklerinin teknik işçileri, enstitü yetkileri ve teknik işçisi katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Şafak Zeki Akca tarafından
12 Haziran, 2025 14:26 tarihinde yayınlandı

TEKLİ EKMEĞİ MARKET NEDEN SATMAZ?

CEVAP ÇOK İLGİNÇ..!

İnsanların vazgeçemediği tek gıda maddesi

EKMEK

Her sofrada mutlaka bulunur.

Hele birde sunak yapıp bandıra bandıra yersin ya…

Bazı kesimler ekmek yiyenler koyun gibi olur diye laf ederler neyse bu konuya ileri ki tarihlerde değiniriz.

Esas konumuz nedir dostlar Ekmek

Geçtiğimiz günlerde Şirinevler mahallesinde uzun yıllardır marketçi olarak hizmet veren firmadan  (şimdilik isim vermeyeceğim) alış veriş yapmıştım.

Tam çıkarken ekmek alayım dedim.

Ne göreyim.

TEKLİ EKMEK kalmamış tezgah da bütün ekmekler çiftli ekmek idi.

Kasaya gittim sordum, Neden TEKLİ EKMEK yok?

Cevap TEKLİ EKMEK satmıyoruz.

Bir an duruldum.

Fırıncılar mı üretmiyor?

Hayır abi biz satmıyoruz.

Sebep:

Çok enteresan bir cevap

Bozuk para bulamıyoruz.

Şaşırmamak eldemi...

Peki bir müşteri olarak ekmek hariç alışveriş yaptım 97 TL tuttu.

O zaman ne olacak bozuk para yok mu diyeceksiniz? 

Veya üstünü tamamlamak için sakız mı vereceksiniz?

Birde işin başka boyutu var

Atıyorum malzemenin fiyatı 12 TL siz üstüne bindirim yaparak 15 TL den mi satıyorsunuz?

Hangisi SAKIZ mı yoksa BİNDİRİM mi?

Yoksa TEKLİ EKMEK de kar marjı az diye mi satmıyorsunuz?

Diğer marketler nasıl bozuk para bulunduruyorsa

Sizde bozuk para bulundurmak zorundasınız.

Bu kadar saçma bir karar olabilir mi?

Siz vatandaşla alay mı ediyorsunuz?

Ben cevabını sizden bekliyorum.

Gıdadan hangi birim sorumluysa da göreve davet ediyorum.

Burada bir haksızlık var derhal giderilmesi gerekir.

Yada ekmek satmayı tamamen bırakın.

Vatandaş mağdur edilemez.

*

Şirinevler halkı sizi bir marka yaptı.

Siz de bunu suistimal yapmayın.

Kalın sağlıcakla

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.