Reklam
Reklam
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
08 Nisan, 2025 14:57 tarihinde yayınlandı
0

Karabük Üniversitesi Bir İlke Daha İmza Attı: Yaşlılara Yönelik Sanal İlk Yardım Eğitimi

Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik destekli 15 farklı ilk yardım senaryosu hazırlandı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), yaşlı bireylerde ilk yardım eğitimine yönelik önemli bir yeniliğe imza atıyor. “Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde İlk Yardım Eğitimi” projesi kapsamında, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.

Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan bu yenilikçi proje, KBÜ’nün koordinatörlüğünde; Gazi Üniversitesi, Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğü, HHK GmbH Humane Häusliche Krankenpflege (Almanya), ASG Pflege GmbH (Almanya) ve SosuSv. Kirili Metodij (Kuzey Makedonya) ortaklığıyla yürütüldü.

Proje kapsamında geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan ilk yardım senaryolarını kapsıyor. Temel yaşam desteği, solunum yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma gibi durumlar, sanal gerçeklik ortamında bire bir deneyimlenebiliyor. Eğitim programı, özellikle öğrenciler ve sağlık çalışanlarının uygulamalı deneyimle ilk yardım becerilerini geliştirmesini hedefliyor.

Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkânı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine olanak tanıyor.

15 Farklı İlk Yardım Senaryosu

Proje hakkında bilgi veren Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dürdane Yılmaz Güven, “Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç dilde kullanılabiliyor. Sistem yalnızca Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir” dedi.

“Gerçek Hayata Uyum Daha Yüksek”

Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen Güven, “Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta karşılaşmaları zor olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem; yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş gibi hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor” ifadelerini kullandı.

KBÜ’nün geliştirdiği bu yenilikçi sistem, yalnızca yaşlı bireyler için değil; sağlık eğitiminde dijital dönüşümün önünü açan örnek bir uygulama olarak değerlendiriliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2026 23:21 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin