Karabük Üniversitesi’nde İslami İlimlerde Güncel Sorunlar ve Çözüm Yolları Tartışıldı

Karabük Üniversitesi’nde İslami İlimlerde Güncel Sorunlar ve Çözüm Yolları Tartışıldı

Yayın: 29.02.2024 09:56
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesince (KBÜ) “1. Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İslami İlimler Fakültesi tarafından Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumda, İslami ilimlerde güncel sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kavak, açılış konuşmasında, İslam’ın ilimle başladığını ve bilinçle devam ettiğini anlattı.

Sadece bilginin yeterli gelmediğini, toplumun ve ferdin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Kavak, “Bilgi ve bilinç İslam tarihi boyunca birlikte devam etti. İslami ilimlerin dünyayla hareket ettiği, ulemamızın, alimlerimizin ciddi çalışmalar yaptığı dönemlerde İslam dünyasında çok büyük gelişmeler meydana geldi.” ifadelerini kullandı.

Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Naim Naimi, sempozyumun temel hedefinin lisansüstü öğrencilerini bilimsel etkinliklere teşvik etmek, kendilerini ve fikirlerini ifade edebilme imkanı sunmak olduğunu belirtti.

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özcan, Karabük Üniversitesi’nde ilk defa yapılan sempozyumun öğrenciler açısından faydalı geçmesini temenni etti.

Türkiye, Katar, Nijerya, Yemen, Libya, Suriye, Irak, Fas, Cezayir, Lübnan, Malezya, Mısır, Etiyopya, Endonezya, Burkino Faso ve Mali’den 73 lisansüstü öğrencinin katıldığı sempozyumda, 47’si Arapça, 21’i Türkçe ve 5’i İngilizce 73 bildiri yüz yüze ve çevrim içi sunuldu.

Dekan Kavak moderatörlüğünde lisansüstü öğrencilerinin yaptığı sunumlarla devam eden sempozyum, sertifika teslim töreniyle son buldu.

Sempozyuma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halim Gül, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Işık, Temel İslam Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Koçyiğit, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Haber Videosu İçin TIKLAYINIZ!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Fatih’in “tılsımlı madalyonu” Londra’da satıldı

Yayın: 21.05.2024 15:28
Paylaş:
A+ A-

Londra’da açık artırmaya çıkan Fatih’in “tılsımlı madalyonu” 1,4 milyon sterline satıldı

Fatih Sultan Mehmet’in şehzadelik dönemine ait olduğu düşünülen ve bilinen en eski Fatih portresini taşıdığı değerlendirilen bronz madalyon, Londra’daki açık artırmada 1,4 milyon sterline (yaklaşık 57 milyon lira) satıldı.

Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde İslam ve Hint eserlerinin satışa çıkarıldığı açık artırmada Osmanlı dönemine ait çok sayıda eser de alıcısını buldu.

Müzayedenin en önemli parçaları arasında yer alan ve Fatih portresini taşıyan 1450 tarihli madalyon, 900 bin sterlin (yaklaşık 37 milyon lira) başlangıç fiyatıyla açık artırmaya çıktı.

Madalyon, açık artırma sonucunda 1,4 milyon sterline satıldı.

Tılsım amaçlı kullanıldığı iddiası

Müzayedede satılan madalyonun üzerine işli Fatih’in resminin, Osmanlı padişahının en eski portresi olduğu düşünülüyor.

Bonhams, Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinde yapıldığı belirtilen ve üzerinde “Büyük Prens, Büyük Emir, Sultan Mehmet Efendi” ifadelerinin yazılı olduğu madalyonu 1450’ye tarihliyor.

Üzerinde yer alan delik nedeniyle boyna takıldığı ya da bir yere asıldığı düşünülen madalyonun, tılsım amaçlı kullanıldığı iddiası da Bonhams’tan paylaşılan bilgiler arasında.

İznik çinileri de satıldı

Müzayedede 25 santimetreye 25 santimetre ölçülerinde, İznik yapımı olduğu düşünülen 3 çini karo, 12, 14 ve 15 bin sterline (yaklaşık 490 bin, 570 bin ve 613 bin lira) alıcı buldu.

Yine İznik’te yapıldığı tahmin edilen 1575 tarihli 30 santimetre çapındaki çini tabağın satışı ise 55 bin sterline (yaklaşık 2,2 milyon lira) yapıldı.

Müzayedede Osmanlı dönemine ait gümüş tütsü kabı 2 bin sterline (yaklaşık 81 bin lira), gül suyu dökmek için kullanılan gülabdan ise 3 bin 200 sterline (yaklaşık 130 bin lira) satıldı.