Karabük’te sevilerek tüketilen “incir” zamanı başlıyor

Karabük’te sevilerek tüketilen “incir” zamanı başlıyor

Yayın: 22.04.2024 12:14
Paylaş:
A+ A-

Ülkemizde sevilerek tüketilen incir, Anadolu’da bereket ve şifanın sembolü olarak kabul ediliyor. Yaz aylarında taze, kış aylarında ise kurutulmuş olarak tüketebileceğimiz bu meyve, yüksek besin değerleriyle de ön plana çıkıyor. Genellikle Ege Bölgesinde yetiştirilen incir, farklı bölgelerde de rahatlıkla bulunabiliyor.

Karabük’te dut familyasından olan incir meyvesi yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. İncir hasadı Temmuz, Ağustos gibi başlıyor ve bu aylarda satışa çıkıyor. Taze incir almak istiyorsanız, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında pazardan, manavdan temin edebilirsiniz.

Ancak incir reçeli için en uygun aylar ise Nisan ve Mayıs olduğu biliniyor.

İncir ağaçları, dişi ve erkek olarak iki türe ayrılıyor. Dişi incir ağacının meyvesi daha büyük ve tatlı olurken, yaprakları içinde süt bulunuyor. Bu sağlıklı ve lezzetli meyve, sofralarımızda önemli bir yere sahip olduğu için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Şu günlerde taze olarak toplanıp reçelinin yapıldığı incirin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Ancak incirin faydaları konusunda yapılan araştırmalar her geçen gün şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarıyor.

Türkiye’de yaygın olarak tüketilen incir, sadece lezzetiyle değil sağlık açısından da birçok yararı bulunuyor. İncirin içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde birçok sağlık sorununa iyi geliyor.

İNCİRİN AZI YARAR, ÇOĞU ZARAR

Incir, antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olurken aynı zamanda demir içeriği sayesinde demir eksikliği olanların takviye alabileceği bir besin olduğu biliniyor. Uzmanlara göre, magnezyum içeriği saç ve cilt sağlığı için önemli bir mineral deposu olan incir, düşük yağ oranı ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını koruyor. Aynı zamanda sindirim sistemi için de oldukça faydalı olduğu belirtiliyor. Kuru incir ise potasyum zengini olup, Alzheimer riskini düşürerek, meme kanseri riskini azaltarak ve iskelet sistemi için gerekli olan K vitamini ve kalsiyumu içererek önemini arttırıyor. Yazın ve kışın tüketilen incirin ağız, diş, bronşit ve astım hastalarına da iyi geldiği ifade ediliyor. Yararları saymakla bitmeyen meyvenin bilinmeyen zararları da bulunuyor.

Uzmanlar, gazetemize zararları için şunları kaydetti: “İncirin zararları, aşırı tüketildiğinde karaciğer yağlanmasına sebep olabileceği gibi bağışıklık sistemi için de oldukça faydalı olmasına rağmen aşırı tüketildiğinde dost bakterileri de öldürebildiği biliniyor. Hassas bünyelerin dikkatli olması gereken bir besin olan incir, doktora danışmadan aşırı tüketilmemelidir. İncirin hamilelik döneminde ve cinsellik konusunda da birçok faydası bulunmaktadır. Hamilelerin incir tüketmesi bebeğin gelişimine olumlu etkilerde bulunabilirken, cinsellik konusunda da sperm kalitesini arttırabilir ve kadınların sağlıklı yumurtalıklara sahip olmalarına yardımcı olabilir. Dolayısıyla, incirin sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olduğu söylenebilir.” (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Akaryakıt Fiyatlarında İndirim: Benzin ve Motorine Düşüş!

Yayın: 08.05.2024 12:55
Paylaş:
A+ A-

8 Mayıs 2024 tarihinde brent petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sonucunda, Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları da değişim gösterdi. Güncel akaryakıt fiyatlarına göre, vatandaşlar indirimli fiyatlarla yakıt temin edebilecekler.

Benzine litre başına 1.37 TL, motorine ise 1.24 TL indirim geldiği duyuruldu. Bu indirimler, gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıdı.

İstanbul’da motorin litre fiyatı 40.12 TL’den, benzin litre fiyatı ise ortalama 42.64 TL’den satılıyor.

Akaryakıt fiyatları hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.