Samsun’da karın tartısını taşıyamayan çam ağacı kökünden sökülerek devrildi.
Samsun Adliye Sarayı bahçesinde bulunan çam ağacı üzerindeki karın tartısını taşıyamayarak kökünden sökülüp devrildi. Ağır kar yağışının tesirini sürdürdüğü kentte üzerindeki karları taşıyamayan kimi iş yerleri önündeki tentelerde de çökme meydana geldi.
Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atıf Malkoç, bereketli bir dönemi kapatmaya hazırlanırken başladıkları çaça avının çok verimli geçtiğini ve tüm teknelerin denize açıldığını söyledi.
Karadeniz, son yılların en verimli balık avı periyodunu geride bırakmak üzere. Son iki gündür avlanmaya başlanan çaça balığı, balıkçılara büyük bir sürpriz yaptı. Bol ölçüde çıkan çaçayı avlamak için tüm tekneler denize açıldı. Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atıf Malkoç, "Bu dönem son yılların en bol çaça periyodunu yaşıyoruz. Karadeniz’in her bölgesinden tekneler, altın periyodu yaşayan sanayi balığı çaçayı avlamak için birbiriyle yarışıyor" dedi.
Başkan Malkoç, çaça avının balıkçılara büyük bir sevinç kaynağı olduğunu belirterek, "Av dönemi hayli verimli geçiyor. Balıkçılarımız bu bereketli dönemden memnun" sözlerini kullandı.
"Çaça, birinci sefer bu kadar bol"
İlk defa bu kadar çok çaça bolluğu yaşandığına değinen Malkoç, "Çaça, son yılların en bol devrini yaşıyor. 2 gündür balıkçılar çaça bolluğu yaşıyor. Karadeniz’in her yerinden tekneler denize indi. Evvelce nisanda başlayan çaça avı artık mart ayında başladı. Tüm tekneler çaçaya gitti. Karadeniz’in her yerinde şu anda çaça var. Allah’a şükür sanayi balığı olan çaça, bizi kurtaracak bir balık. Balık yağı ve balık unu gereksinimini karşılayan çaça, tıpkı vakitte katma bedeli olan da bir balık. Çaça, bu türlü bol devam ederse balıkçılar para kazanır. Çok yıllardan beri birinci kere bu kadar bol çaça görünüyor" diye konuştu.
"Karadeniz’de 2 yıldır karayel estiğinden balık bol oluyor"
Denizlerde balığın bol olmasının iklim ve rüzgarlar ile kontaklı olduğuna dikkat çeken Atıf Malkoç, "Bu dönem balık av dönemi güzel geçti. 10 üzerinden puan versek 8 puan diyebiliriz. Balıkçılık bol oldu ve herkes borcunu ödedi. Tutulan balık da para etti. İklim, balık bolluğunda tesirli. Havalar sıcak gidiyor, derelerden de akan sular denizleri besliyor. O nedenle deniz plankton tutuyor. Karadeniz’de bilhassa karayel yapıtsa deniz her vakit bol olur. Zira bu türlü olursa balık yumurtası tutuyor. Poyraz estiği vakit, doğu rüzgarları tesirli olduğu vakit ise deniz verimsiz oluyor. Son 2 yıldır Karadeniz’de karayel estiğinden denize bir sıcaklık geliyor. Bu türlü olunca deniz yumurta tutuyor. Poyrazda ise denizdeki balık yumurtaları tutmuyor. Buna bakarak bu dönem başı balık çok olacak demiştik. Palamut ve çinekopa aşikâr olmuyor lakin geri kalan Karadeniz balıkları demirbaştır. Hamsi, palamut bolluğundan bu sene biraz az oldu. Geriye kalan balıkların hepsinde bolluk yaşandı. Dönem da hala devam ediyor" halinde konuştu.