blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 12:02 tarihinde yayınlandı

Kastamonu’da şah damarı darlıklarına stentle müdahale başladı

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Ünitesi’nde beyne giden şah damarlarında oluşan darlık ve plaklara karşı stent tedavisi uygulanmaya başlandı.
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Ünitesi, değerli bir tedavi sistemini daha uygulamaya başladı. Beyne giden şah damarlarında oluşan darlık ve plaklara karşı uygulanan stent tedavisi, artık Kastamonu’da da yapılmaya başlandı. Bu sayede felç (inme) riski taşıyan hastalar, büyük kentlere gitmeden, kendi memleketlerinde tedavi olabilecek.
Girişimsel radyoloji, beden içindeki damarlara ve organlara görüntüleme aygıtları eşliğinde ulaşılarak yapılan, birden fazla vakit ameliyatsız halde uygulanan tedavileri kapsar. Bu ünitede şimdiye kadar, akciğer kanaması (pulmoner hemoptizi) geçiren hastalarda kanamayı durdurma, bağırsak damarlarında (mezenterik arter) gelişen tıkanıklıklarda tekrar kan akımını sağlama üzere hayat kurtaran müdahalelerin yanında, tümör tedavileri, diyaliz kateteri yerleştirme, abse boşaltma üzere pek çok kıymetli süreç muvaffakiyetle gerçekleştirildi. Son olarak girişimsel radyoloji tedavilerine şah damarı stentleme süreci de eklendi.
Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Kısmı birebir vakitte Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Taşkent, "Şah damarı darlıkları felç riskinin en değerli nedenlerinden biridir. Bu müdahale artık hastanemizde inançlı ve tesirli biçimde uygulanıyor. Böylelikle hastalarımız kent dışına gitmeden, bu kıymetli tedaviye burada ulaşabiliyor" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı

Kazancılar Sokağı’nın son kalaycısı

Giresun’un Kazancılar Sokağı’na ismini veren kalaycıların son temsilcisi Osman Topatan, mesleğini sürdürmekte zorlanıyor.
Kazancılar Sokağı’nın son kalaycısı Osman Topatan, artık yaşlılık ve çırak bulamama nedeniyle 45 yılını verdiği mesleğini sürdürmekte zorlanıyor. Kalaycılığın giderek unutulan bir meslek haline geldiğini belirten Topatan, geçmişte sokakta onlarca kalaycı ve bakırcının faaliyet gösterdiğini, lakin bugün sadece kendisinin kaldığını söyledi.

"Sokak genişletme çalışmaları mesleği bitirdi"
Sokakta geçmişte 20’den fazla kalaycı ve bakırcının bulunduğunu anlatan Topatan, vakitle bu dükkanların yıkıldığını ve esnafın öbür alanlara yöneldiğini söz etti. Topatan, "Sokak genişletme çalışmaları nedeniyle dükkanlar yıkıldı, bu işi öteki yerde sürdürmek istemeyenler mesleği bıraktı. Kimisi diğer kente taşındı fakat ben burada kaldım. Artık bu sokağın tek kalaycısı benim" dedi.

"Kalaycılık artık Giresun’da yok olma noktasında"
Mesleğin geleceğine dair umutlarının azaldığını belirten Topatan, çırak yetiştirememekten yakınarak, "Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle açtığım kurslara dahi ilgi olmadı. Bakırcılık varsa kalaycılık olur. Doğu ve Güneydoğu vilayetlerinde bu kültür sürüyor lakin Giresun’da artık bakır da kalmadı, kalaycılık da. Evvel alüminyum, akabinde çelik tencerelerin çıkmasıyla bu meslek gözden düştü. Bakıra bir dönüş olsa da kalaycılık bitmiş durumda" diye konuştu.

"Sağlığım el vermiyor, çırak da yok"
Yaşlılık ve sıhhat sıkıntılarının yanı sıra mesleğe ilgi duyan gençlerin olmamasından yakınan Osman Topatan, mesleğin son temsilcisi olarak çaresiz olduğunu kaydederek, "Ben de hastalığım ve yaşlılığım nedeniyle sürdüremiyorum. Çırak yetiştirmek için elimden geleni yaptım fakat artık kimse bu mesleğe ilgi duymuyor. Bakır ve kalaycılardan ismini alan Kazancılar Sokağı’nın son temsilcisiyim" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.