Karabük Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği öğrencilerinden oluşan bir grup, staj ve mezuniyet sonrası istihdam konularını görüşmek üzere Ankara’ya giderek bir dizi ziyaret gerçekleştirdikleri haber verildi.
TCDD, Karayolları ve Altyapı Yatırımları genel müdürlüklerinde yetkililerle görüşen öğrencilerin, Karabük’e umutla döndükleri bildirildi.
Ulaştırma Mühendisliği Bölümü’nü tanıtmak, staj ve istihdam konularını görüşmek üzere Ankara’ya gittiklerini anlatan öğrenciler, önce EGO Genel Müdürlüğü Ulaşım Dairesi başkanı Mümtaz Durlanık’ı ziyaret ettiler.
TCDD’DE STAJ YAPABİLECEĞİZ
Bu ziyaretin ardından TCDD Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliği’ne geçen KBÜ Ulaştırma Mühendisliği öğrencileri, burada Araştırmacı-Yazar İbrahim Kekeç ve Büro Şefi Büro Şefi Baki Apaydın ile görüştüler.
İbrahim Kekeç’in aynı zamanda Karabüklü oluşu nedeniyle kendilerine çok yakın davrandığını ve verdiği bilgilerden faydalandıklarını vurgulayan öğrenciler, “İbrahim Bey’in 2009 yılına kadar Karabük yerel basınında köşe yazarlığı yapmış. Köşe yazılarında Karabük Üniversitesi’nde Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü açılması gerektiğini mütemadiyen yazdığını öğrendiğimizde ise çok sevindik. Çünkü sonuçta Ulaştırma Bölümü arkadaşlarımızın ve Raylı Sistemler Bölümü arkadaşlarımızın demiryolu sektöründe istihdamı söz konusu. Büro Şefi Baki Bey’le ise İstanbul Transist 2015 Fuarı’nda tanışmış, TCDD Genel Müdürü ile bizi görüştürmüştü. Ders içeriği ve nerelerde staj yaparsak fayda sağlayabiliriz noktasında bizi Demiryolu Mühendisleri Derneği’nden Başkan Şükrü Tayfun Kaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Sabri EKREM ile görüşmemizi sağladılar. Bu görüşmenin ardından Eğitim ve Öğretim Dairesi Başkanlığı’na geçerek, Başkan Yardımcısı Mustafa AKDEMİR ile görüştürdüler. Başvurumuz halinde TCDD’nin her hangi bir biriminde kolaylıkla staj yapabileceğimizi Mustafa Bey’den öğrenmiş olduk. Çünkü TCDD’nin Karabük-Zonguldak hattında bizim mesleğimizle ilgili çok sayıda, farklı birimleri bulunuyor. Özellikle TCDD bizim için çok önemli” dediler.
TCDD’nin ardından T.C. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğüne geçen öğrenciler, Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Metin Akbaş ile yaptıkları görüşmelerde, Ulaştırma Mühendisliği’nin tanıtımını yaptıklarını, staj ve istihdam taleplerini ilettiklerini, Genel Müdür Yardımcısı Metin Akbaş’ın da bu çabaları çok olumlu karşıladığını belittiler.
Son olarak Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Adnan KÖKLÜKAYA’yı ziyaret eden KBÜ Ulaştırma Mühendisliği Bölümü’nün öğrencileri, Ulaştırma Mühendisliğinin tanımı, çalışma alanları ve staj konuları hakkında bilgi verdiler. Genel Müdür Yardımcısı Adnan KÖKLÜKAYA da Ulaştırma Bölümü’nü ulaşım sektörü için çok büyük fayda sağlayacağını belirterek, öğrencilere Karayollarında rahatlıkla staj imkânı sağlanacağını söylediğini aktardılar.
ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Ulaştırma Mühendisliği; ulaştırma planlaması ve modellemesi, trafik mühendisliği ve karayolu güvenliği, yol geotekniği ve üst yapısı, demiryolu mühendisliği gibi uzmanlaşma alanları olan İnşaat Mühendisliğinin Anabilim dalıdır.
Ulaştırma Mühendisliğinden mezun olan öğrenciler; ulaşımı planlayabilecek, ulaşım altyapısını oluşturacak yol, kavşak, alt-üst ve geçit, metro sistemleri, hızlı tren gibi sistemleri yapacak ve yönetecek kabiliyeti ve yetkiyi kazanmaktadır.
Bu bölümden mezun olacak öğrenciler gerek yurtiçi gerek yurtdışı kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda çalışabileceklerdir. Özellikle T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bakanlıklara bağlı genel, bölge, il, ilçe müdürlükleri, büyükşehir belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri gibi kamusal alanlarda; ulaşım ana planı, sinyalizasyon, yol projeleri gibi işleri yürüten birçok özel kuruluşta istihdam imkânları bulunuyor.
TÜRKİYE’DE SADECE İKİ ÜNİVERSİTEDE VAR!
Ulaştırma Mühendisliği Bölümü, Karabük Üniversitesi'nde 2012 yılında kurulmuş ve ilk öğrencilerini 2013-2014 eğitim öğretim yılında kabul etti. Ulaştırma Mühendisliği Bölümü, Karabük ve Yalova Üniversitesi’nde olmak üzere ülkemizde sadece iki üniversitede bulunuyor.
Bartın’da polis ve bekçiler gece yarısında şok asayiş uygulaması yaptı.
Bartın’ın Tuna Mahallesi Hendekyanı Caddesi’nde polis takımları ve bekçiler, kabahat ve hatalılara karşı uğraş kapsamında asayiş uygulaması gerçekleştirdi. Caddeden geçen yaya, motosiklet ve araçları durduran gruplar, kimlik denetimi yaptı.
Yaklaşık yarım saat süren uygulamada, onlarca kişinin Genel Bilgi Tarama (GBT) sorgusu gerçekleştirildi.