blank
Yeliz Karaoğlu tarafından
14 Temmuz, 2024 13:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ ve Karabük İdman Yurdu SK Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile Karabük İdman Yurdu Spor Kulübü arasında önemli bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve Karabük İdman Yurdu Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Adem Aydım tarafından imzalandı. Karabük Üniversitesi’nde gerçekleşen törende, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Yönetim Kurulu Başkanı Adem Aydım, Genel Müdür Ahmet Ercan Çitli ve Teknik Sorumlu Ersin Büyüktepe’yi makamında ağırladı. Ziyarete ayrıca, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. Elif Çepni, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz ve Hasan Doğan Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahadır Kayışoğlu da katıldı. Görüşmede, Rektör Kırışık ve Başkan Aydım, iki kurum arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundu. Görüşmenin sonunda, iş birliği protokolü resmi olarak imzalandı. Bu protokol çerçevesinde, Karabük Üniversitesi Hasan Doğan Spor Bilimleri Fakültesi, Karabük İdman Yurdu Spor Kulübü bünyesindeki antrenörler ve diğer eğitmenler için bilimsel faaliyetler düzenleyecek. Ayrıca, kulüp sporcularının sportif performanslarının ölçümü, değerlendirilmesi, takibi, sportif yetenek taraması ve yönlendirilmesi konularında kapsamlı çalışmalar yapılacak. Bu iş birliği, Hasan Doğan Spor Bilimleri Fakültesi bölümlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin, özellikle İş Yeri Mesleki Eğitimi programlarının, gerçekleştirilmesini de amaçlıyor. Tören, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 15:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Glütensiz yaşam için farkındalık etkinliği düzenlendi

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 9 Mayıs Dünya Çölyak aktiflikleri kapsamında " Pak Etraf, Sağlıklı Ömür " projesi nedeniyle bir dizi aktiflik yaptı.
Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü Salonunda Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nun eşi Güney Hacıbektaşoğlu’nun yanı sıra protokol ve bazı siyasi parti glütensiz hayata dikkat çektiler. Atatürk Devlet Hastanesi Vazife yapan Diyetisyen Dilek Yıldırım ile Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Süleyman Erbay tarafından organize edilen glütensiz poğaça üretim atölyesinde, çölyak hastalığına dikkat çekilerek glütensiz beslenmenin değeri vurgulandı. İştirakçiler, şahsen poğaça imal sürecine eşlik ederek çölyaklı bireylerin yaşadığı günlük zorlukları deneyimlediler.
Etkinliğe gösterilen ilgi ve hassaslıktan ötürü, Vilayet Sıhhat Müdürü Uz. Dr. Ertuğrul Güner tarafından iştirakçilere teşekkür edilerek iştirak evrakları takdim edildi. Glütensiz eserler, Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve halka açık olarak düzenlenen söyleşi programında ikram edilerek iştirakçilere sunuldu.
Zonguldak Vilayet Sıhhat Müdürü Uz. Dr. Ertuğrul Güner Çölyak hastalığı konusunda şu bilgileri verdi; "Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar üzere tahıllarda bulunan gluten isimli proteine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir. Dünya çapında gün ve haftalar ile farkındalık çalışmalarıyla mevzuya dikkat çekilmektedir. Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş kümesinde, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. Çölyak hastalığında aktif olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür uzunluğu diyetten çıkarılmasıdır. Glutensiz diyet uygulanmasındaki gaye, hastalığın var olan semptomlarını denetim altına almak, hastaların ömür kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Bilhassa çölyak hastalığında erken teşhis çocuklarda büyümenin yakalanmasında, uzun devir komplikasyonlarının önlenmesinde değerlidir. Hastaların birçoklarında, diyet tedavisine tam ahenk sağlamalarının akabinde klinik bulgularının büsbütün düzeldiği, serolojinin olağana döndüğü gözlenmektedir. Çölyak hastalığı toplumun yaklaşık %1- %0.03 etkilemektedir. Hastalığın çok geniş bir klinik yelpazeye sahip olması, atipik seyir gösterebilmesi yahut hiç bulgu vermemesi nedeniyle gerçek bir prevalans vermek zorlaşmaktadır, bu nedenle hastaların lakin yüzde 10’nuna teşhis konulduğu varsayım edilmektedir. Çölyak hastalığı, bilindiği üzere hem çocuklar hem de erişkinlerde geniş bir klinik yelpazeye sahiptir. Organizmada etkilemediği sistem ya da organ yoktur. Tüm sistemlere yönelik semptomlara neden olması çok önemli teşhis karmaşasına yol açmaktadır. Bu durum tıbbın her disiplininden tabipleri ilgilendiren üniversal bir problemdir. Geçmeyen, yineleyen ve ismi konulamayan her türlü sıhhat meselesinde çölyak hastalığının akla getirilmesi gerekir. Toplumda teşhis almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Teşhis prosedürlerinden kan testleri serolojik özel testler ile ön teşhis konmakta fakat kesin teşhis ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır. Tedavisi diyet ile mümkün olan çölyak hastalığında erken teşhis çölyaklıların ömür kalitesinin tekrar düzelmesi ve kaybedilecek sıhhat maliyetinin önüne geçilmesi için son derece kıymetlidir. Çölyak glutensiz beslenme ile bir hastalık değil hayat stili olarak hayata yerleşmelidir."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.