Soğuk havalarda dışarı çıkarken kalın giyinilmesi ve su tüketiminin kıymetini vurgulayan Fizyoterapist Reşat Hamurcu, idman sonrası bedeni apansız soğutmanın ve terin üzerinde kurumasına müsaade vermenin önemli kas yaralanmalarına neden olabileceğini belirtti.
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Merkezi Müdür Yardımcısı Fizyoterapist Reşat Hamurcu, kış aylarında soğuyan havalarla birlikte vatandaşların konuta kapandığını, buna bağlı olarak fizikî aktivitelerin azaldığını söyledi. Hareketsizliğin kas ve eklem rahatsızlıklarını beraberinde getirdiğine dikkati çeken Hamurcu, şunları kaydetti:
“Sürekli konutta bulunanlar ufak aktiviteler yapabilirler. Dışarıya çıkacak vatandaşlarımız ise sokağa çıkmadan evvel 10-15 dakika konutta ısınma hareketleri yapmalı. Dışarı çıkarken kalın ve pamuklu giysiler tercih edilmeli. Terlendiği vakit o terin soğuması ile büyük kas yaralanmaları ortaya çıkabiliyor. Su tüketimini artırmamız gerekiyor. Kışın su tüketimi daha az üzere görünüyor fakat kasların elastik sitemini korumak için su muhtaçlığımız var” dedi.
Hamurcu, idman yahut yürüyüş sonrası bedeni ansızın soğutmanın riskli olduğunu vurguladı.
Teknolojik aletlerin kullanımına bağlı duruş bozukluklarına da değinen Reşat Hamurcu, “Evde internet, televizyon ve telefonla geçirilen vakit artıyor. Bu durum postürümüze (duruş) ziyan veriyor. Sabit durumda uzun mühlet kalmamak ve hareket halinde olmak sıhhatimiz için önemlidir” sözlerini kullandı.


30
