Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
30 Mayıs, 2024 15:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ovacık Ganibeyler Köyü Muhtarı Göktaş’tan açıklama

Ovacık ilçesine bağlı Ganibeyler köyünün muhtarı Selami Göktaş son günlerde turizme kazandırılması yönünde çalışmaların yapıldığı karain kaya mezarlığı hakkında açıklama yaptı. Bazı ajans ve haber sitelerinde tarihi karain kaya mezarlığının Pürçükören köyü Karakoyunlu Mahallesi’nde yer aldığına dair haberlerin çıktığına dikkat çeken Göktaş, “2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Safranbolu’da yapılan toplantı ile söz konusu kaya mezarının köyümüz sınırları içinde 175 ada 2 parselde kayıtlı old uğu ilan edilmiştir” dedi. Ovacık Kaymakamlığının yürüttüğü çalışma kapsamında geçen hafta kaya mezarının çevresinde temizlik yapıldığını ve bu çalışmanın ajanslar aracılığıyla haberleştirildiği ve yayın metinlerinde ‘Pürçükören köyü Karakoyunlu mahallesinde yer alan’ şeklinde ibarelerin yer alması üzerine açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu kaydeden Ganibeyler Köyü Muhtarı Selami Göktaş, “Aslında uzun yıllar turizm envanterlerinde kaya mezarının adresi Pürçükören köyü Karakoyunlu mahallesinde geçmektedir. Kaymakam hanım ve ajans muhabiri kardeşimiz sehven bu durumu atlamış olabilirler. Doğrusu Ganibeyler köyünde yer alan karain kaya mezarı şeklindedir. Muhtarlık olarak bu durumu kamuoyunun bilgisine ve dikkatine sunmak istedik” dedi. 31 Mart seçimlerinde 4. defa muhtar seçilerek görevine devam eden Ganibeyler Muhtarı Göktaş Birlik Medya’ya yaptığı açıklamada, 1 Haziran cumartesi günü Ovacık Kaymakamlığı’nın organize ettiği doğa yürüyüşü düzenleneceği bilgisini de paylaşarak, “Karagöl’den başlayıp kral mezarlarında sona erecek yürüyüş etkinliğine tüm doğa seven hemşerilerimizi davet ediyoruz” diye konuştu.  
Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorumlar

  1. KAMİL ERYUKSEL

    İnşallah Karagöle de bir el atılır diye umuyorum bir Karagöllu olarak

Yeni yorumlara kapalı.

Namaz Vakitleri

Karabuk
10
Mayıs Cumartesi
1446 HİCRİ Zilkade 12
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:45
  Güneş
05:30
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:51
  İkindi
16:45
  Akşam
20:02
  Yatsı
21:39

Haftanın Okunanları

Gündem

SGK, Emeklilikte Yıpranma Payına Kısıtlama Getiriyor

Köşe Yazıları

ÇEKİN ELLERİNİZİ EMEKLİ’NİN ÜSTÜNDEN!…

Köşe Yazıları

ATIŞMALARDAN NAĞMELER BORÇ YÜKÜ ÜSTÜNDEN SİYASET!

Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 8 Mayıs 2025

Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 4 Mayıs 2025

Video Haberler

“Aşırı düşünme ile başa çıkmak mümkün”

Dr. Senai Demirci’den Terme’de “Namaz Psikolojisi” sunumu

Köpeğin sadakati: Bankta uyuyan adamı yalnız bırakmadı

“Zararlı Yazılım Analizi ve Tersine Mühendislik Eğitimi” tamamlandı

Kızının hayalleri için engel tanımıyor

Şehrin stresinde bunalanlar Çimen Dağları’nda nefes aldı

Anne ve kızı Lunapark’ta şoku yaşadılar

İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 10:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Aşırı düşünme ile başa çıkmak mümkün”

Çok düşünmenin, çağın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli formda etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, "Kişilerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, niyetlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma formüllerini kullanmayı düşünmeleri önerilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşünme (overthinking) hakkında bilgilendirmede bulundu. Son yıllarda zihinsel sıhhat bahislerinin giderek daha fazla dikkat çektiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Özellikle aşırı düşünme (overthinking), birçoğumuzun hayatını etkileyen, lakin birden fazla vakit göz gerisi edilen bir durum haline geldi. Bireylerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, fikirlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir" açıklamasında bulundu.
Aşırı düşünmenin, ekseriyetle dert, gerilim ve depresyon üzere ruhsal rahatsızlıklarla ilişkilendirildiğini söyleyen Uzm. Dr. Bahçe, "Bireyler, geçmişte yaşadıkları olumsuz tecrübeler yahut geleceğe dair belirsizlikler hakkında fazlaca endişelenebilirler. Bu durum, zihinsel yorgunluğa ve fizikî rahatsızlıklara yol açabilir. Baş ağrısı, mide bulantıları ve uyku sorunları üzere somatik belirtiler, çok düşünmenin bedensel tesirlerinden sırf birkaçıdır. Şahıslar çoklukla, tahlil bulmak için fikirlerinin denetimini kaybeder ve daha fazla telaşa yol açan bir döngüye girerler" formunda konuştu.

"Psikolojik bozukluklarla alakalı olabilir"
Aşırı düşünmenin kökenlerinin ekseriyetle ruhsal bozukluklarla bağlantılı olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluklar üzere durumlar, kişinin zihnindeki kanıların denetimini zorlaştırabilir. Ayrıyeten, mükemmeliyetçilik ve denetim gereksinimi üzere kişilik özellikleri, çok düşünmeye yol açan başka kıymetli faktörler ortasında yer alır. Genetik ve nörolojik faktörler de, bireyin çok düşünmeye yatkın olmasında tesirli olabilir" dedi.

"Sosyal alakalarda de sıkıntılara yol açabilir"
Aşırı düşünmenin yalnızca ferdî sıhhati etkilemekle kalmadığını, birebir vakitte toplumsal bağlantılarda de problemlere yol açabileceğini söz eden Uzm. Dr. Bahçe, "İnsanlar, sürekli tahlil yaparak ve küçük ayrıntılar üzerinde takılarak, bağlarında güvensizlik ve yanlış anlamalar yaşayabilirler. Bu da, toplumsal hayatı ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Kişinin zihinsel sıhhati bozulduğunda, genel verimliliği de düşer; odaklanma zahmeti, iş yahut okul performansının azalmasına neden olabilir" diye konuştu.

"Aşırı düşünme ile başa çıkma yolları"
Günümüzde, çok düşünme ile başa çıkma stratejileri üzerine birçok metot geliştirildiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, şu bilgileri paylaştı:
"Mindfulness yani farkındalık teknikleri, çok düşünme ile çabada en tesirli araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bireylerin, anı yaşamalarını ve fikirlerini yargılamadan gözlemlemelerini sağlayan mindfulness uygulamaları, zihni sakinleştirir ve niyet döngülerini denetim altına alır. Derin nefes alma antrenmanları, meditasyon ve yoga üzere uygulamalar da emsal biçimde zihinsel rahatlama sağlayabilir. Bir başka tesirli strateji ise ’düşünceyi erteleme’ metodudur. Bu teknik, muhakkak bir vakit diliminde tasa ve tasaların üzerine ağırlaşmayı ve geri kalan vakit diliminde bu fikirlerden uzak durmayı amaçlar. Ayrıyeten, bireylerin dikkat dağıtıcı aktivitelerle meşgul olmaları da çok düşünmenin önüne geçebilir. Yürüyüş yapmak, yeni hobiler edinmek yahut üretici aktivitelerle ilgilenmek, zihnin meşgul olmasını sağlar ve fikirleri yönlendirmek açısından yararlı olabilir."

"Profesyonel yardım alınabilir"
Profesyonel yardım almanın da çok düşünme ile başa çıkmada kıymetli bir adım olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) üzere psikoterapi sistemleri, bireylerin olumsuz fikir kalıplarını tanıyıp bunları daha sağlıklı kanılarla değiştirmelerine yardımcı olabilir. Uzman bir terapistin rehberliğinde uygulanan terapi, bireyin çok düşünme durumunu denetim altına almasına yardımcı olabilir" dedi.

"Çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biridir"
Aşırı düşünmenin çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli halde etkileyebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Bahçe, "Ancak farkındalık, bilişsel terapi ve toplumsal takviye üzere stratejilerle bu durumla başa çıkmak mümkündür. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma metotlarını kullanmayı düşünmeleri önerilir" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Namaz Vakitleri

Karabuk
10
Mayıs Cumartesi
1446 HİCRİ Zilkade 12
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:45
  Güneş
05:30
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:51
  İkindi
16:45
  Akşam
20:02
  Yatsı
21:39

Haftanın Okunanları

Gündem

SGK, Emeklilikte Yıpranma Payına Kısıtlama Getiriyor

Köşe Yazıları

ÇEKİN ELLERİNİZİ EMEKLİ’NİN ÜSTÜNDEN!…

Köşe Yazıları

ATIŞMALARDAN NAĞMELER BORÇ YÜKÜ ÜSTÜNDEN SİYASET!

Karabük

Okan Küçük Yorumluyor 8 Mayıs 2025

Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 4 Mayıs 2025

Video Haberler

“Aşırı düşünme ile başa çıkmak mümkün”

Dr. Senai Demirci’den Terme’de “Namaz Psikolojisi” sunumu

Köpeğin sadakati: Bankta uyuyan adamı yalnız bırakmadı

“Zararlı Yazılım Analizi ve Tersine Mühendislik Eğitimi” tamamlandı

Kızının hayalleri için engel tanımıyor

Şehrin stresinde bunalanlar Çimen Dağları’nda nefes aldı

Anne ve kızı Lunapark’ta şoku yaşadılar