blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Mart, 2025 19:09 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Özel birey annelerinin hayatını değişten proje: Hem para kazanıyor hem sosyalleşiyorlar

Kastamonu’da hayata geçirilen proje çerçevesinde anne birey anneleri, aldıkları kurs ve eğitimler sayesinde yaptıkları eserleri internetten pazarlayarak para kazanmaya başladı.
Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Kısım Lideri Doç. Dr. Havva Kaçan’ın yürütücülüğünde, TÜBİTAK takviyeli "Güçlü Anne Güçlü Özel Birey" projesi sayesinde, engelli ve özel birey çocuğa sahip 30 anne, 15 farklı mevzuda akademisyen ve eğitmenlerden eğitim aldı. Özel bakım gerektiren çocuğa sahip annelerin ruhsal açıdan ve aile içi ilgilerin güçlendirilmesini sağlamak hedefiyle hazırlanan projede, sanatsal atölyeler de yer aldı. Proje çerçevesinde annelere psikoeğitim, psikodrama, tesirli irtibat marifetleri, kendimle şefkatli anlar, boş vakit aktiflikleri üzere eğitimlerin yanında ebru sanatı, ahşap boyama, takı tasarımı, ahşap boyama ve Kastamonu kültürüne ilişkin yöresel el sanatlarını içeren atölye eğitimi de verildi. Hazırlanan atölyelerde anneler, fizikî ve ruhsal manada güçlenirken çocukları da uzmanlar eşliğinde çeşitli oyunlar oynayarak vakit geçiriyor.
Projenin 2024 yılı Kasım ayında tamamlanmasına karşın özel birey anneleri, kurslarda aldıkları eğitimleri devam ettirerek konutlarında çeşitli eserler yapmaya başladı. Kastamonu yöresine ilişkin tel kırma, çarşaf bağı, taş baskı, takı tasarımı üzere süslemelerden çanta, çarşaf, çeyizlik üzere eserler yapan özel birey anneleri, bu yaptıkları eserleri internetten pazarlamaya başladı. Konuttan dahi çıkamayan özel birey anneleri, yaptıkları eserleri internetten pazarlayarak hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de kendi paralarını kazanmanın memnunluğunu yaşıyor.

"Artık kendi internet sitemi kurup kendi paramı kazanabiliyorum"
Otizmli bir kızının olduğunu belirten mesken hanımı Emine Karagöz, "Sürekli meskende olduğumuz için bir şeyler öğrenmek istedim. Kastamonu Üniversitesi’nin başlattığı ‘Güçlü Anne, Güçlü Özel Birey’ projesine başladık. 15 farklı kurs gördük bunlara bağlı olarak da taş baskılar, seramik kursları, takı, çarşaf bağı, ahşap boyamalar üzere bir sürü kurslar aldık. Aldığım eğitimlerin akabinde taş baskılardan hayal gücümü de kullanarak çantalar yaptım. Kastamonu’ya ilişkin tel kırma, çarşaf bağı yaptım, tırnak bağı yaptım ve bunlardan takılar yaptım. Daha bir sürü eserler çıkarttık. E-dijital pazarlama eğitimi de alarak eserleri internet ortamında da satmayı öğrendim. Kastamonu Üniversitesi’nin bu projesi bana çok şey kattı ve ben artık kendi internet sitemi kurup kendi paramı kazanabiliyorum. Bir bayanın en hoş hismiş kendi parasını kazanmak, kendi emeğiyle kendi oluşturduğu eserlerle parasını kazanmak olağanüstü bir hismiş. Bilhassa bir çantayı yaptığım vakit bunu ben yaptım, bunu ben satacağım demek çok hoş bir his ve sisteme yüklediğim anda dünyalar benim oluyor ve çok keyifli oluyorum" dedi.

"Yeni siparişler almaya başladık"
Proje çerçevesinde düzenledikleri sergiden sonra yeni siparişler de almaya başladıklarını söyleyen Karagöz, "Sergimiz mükemmel bir şeye dönüştü ve oradan çok hoş yansılar aldık. Yaptığımız eserler çok beğenildi. Standa gelen herkes ’bunları siz mi yaptınız, çok güzel’ diye bahsettiler ve orada satış yapmaya da başladık. Çok şükür yeni siparişler almaya başladık. Dediğim üzere bir annenin en hoş hismiş aile bütçesine katkıda bulunmak, bunu ben yaptım diyebilmek" diye konuştu.
Gördüğü kurslar sonrasında meskende birçok eseri yapabildiğini belirten Karagöz, "Proje tamamlanmasına karşın ben meskende, aldığım eğitimlerle eserlerimi yapmaya devam ediyorum. Meskende, Kastamonu tırnak bağı yapıyorum ve birçok çantalar, bölümler yapıyorum. Bunları da internet ortamına koyup artık satışını yapmaya başladım" halinde konuştu.

"Evimizde yaptığımız eserleri ticarete dökmeye başladık"
Down sendromlu çocuğu olduğunu söyleyen konut hanımı Nazife Sarıcı ise, "Güçlü Anne Güçlü Özel Birey Projemiz bitti. Projemiz bitmesine karşın biz konutumuzda kendimiz devam ettik. Konutumuzda çalıştık, eser çıkardık. Ben şahsen konut hanımıyım ancak çocuğumdan ötürü çalışamıyordum. Eski tekstilciyim. Makineciyim. Bu türlü bir imkan olduğu için hakikaten çok sevindim. Burada dikiş yapıyoruz, eser çıkartıyoruz. Değişik kumaşlardan çanta yapıyoruz ve bu eserleri ticarete dökmeye başladık. Standımız oldu, en son kapanışta oradan çok çok hoş geri dönüşler aldık. Ben Sivaslıyım. Taş baskı, tırnak bağını ben bilmiyordum. Burada öğrendim ve de çok hoşuma gitti. Zevkle yapıyorum. Değişik dizaynlar çıkıyor" tabirlerini kullandı.

"Proje, özel birey annelerimizin hem ruhsal gelişimlerine hem aile bütçelerine katkı sağladı"
"Güçlü Anne Güçlü Özel Birey" projesinde usta öğretici olarak vazife alan Aynur Palabıyık da, şunları kaydetti:
"Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Güçlü Anne Güçlü Özel Birey’ projesinin bu annelere birçok şey kattığını gördüm. Kurslarda ahşap boyama yaptık, tırnak bağı, taş baskı, seramik üzere kurslar düzenledik. Projemiz, özel birey annelerimizin hem ruhsal gelişimlerine onların rahatlamalarına sağladı hem aile bütçelerine katkı sağladı ve bu eserleri yaparken onların nasıl motive olduğunu, memnun olduklarını şahsen şahit olduk. Bu proje sayesinde konutlarından çıkabildiler, buna şahit oldum. Bu projenin bitiminde tekrar biz toplumsal medya kümeleri kurarak özel birey annelerimizin takibinde bulunduk. Çarşaf tırnak bağını annelerimiz meskenlerinde yaptılar. Ben de bunu takip ettim ve annelerimizden de bana da hoş dönüşler aldığım için çok memnun oldum. Burada annelerimize makine eğitimi, makinede dikiş eğitimi, kesim, biçki dikiş, o stil eğitimleri de vererek daha çeşitli eserler çıkarmasını elimizden geldiğince dayanak olduk. Aile bütçelerine katkı sağlamaları için birçok eserler yaptık ve burada dijital pazarlamada satışa sunduk."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Nisan, 2025 09:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kadın kaynak operatörleri Çorum sanayisinde yerini aldı

Çorum’da oluşturulan eğitim programı ile kaynak operatörü kursunu muvaffakiyetle bitiren 9 bayan Çorum endüstrisinde istihdam edildi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Çorum Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve Başermak Makine (Robinson Co.) iş birliğiyle, bayan kaynak operatörleri yetiştirildi.
OKA Çorum Yatırım Takviye Ofisi’nin saha ziyaretleri doğrultusunda oluşturulan bu eğitim programı, endüstride en yaygın kullanılan kaynak tekniklerine odaklandı. Gaz altı (MIG/MAG), TIG ve lazer kaynağı üzere formüller üzerine kurulan eğitim içeriği, iştirakçilerin mesleksel maharetlerini geliştirecek formda tasarlandı. İştirakçi belirleme süreci ise, 2020 yılı Toplumsal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Çorum Belediyesi’nin yararlanıcısı olduğu "Güçlü Bayan Güçlü Gençlik Projesi" ile kurulan Çorum Belediyesi Meslek ve İş Merkezi (ÇOKİŞ) aracılığıyla yürütüldü. İş arayan bayanlar, ÇOKİŞ üzerinden belirlenerek programa dâhil edildi. Hitit Üniversitesi Kaynak Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Çiçek tarafından verilen eğitimler, Başermak Makine’nin eğitim salonlarında ve üretim alanında uygulamalı olarak gerçekleştirildi. İştirakçiler, firmanın gerçek iş kesimleri üzerinde kaynak uygulamaları yaparak dala hazır hale geldi. Toplam 80 saat süren eğitim programını muvaffakiyetle tamamlayan 9 bayan kursiyerin tamamı Başermak Makine’de istihdam edildi.

Yerel kalkınmada bayan eli
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen "Kadın Girişimciliği / Bayan İstihdamı" teması çerçevesinde şekillenen bu çalışmalar, Çorum’da hem kaynaklı imalat hem de talaşlı imalat dallarında bayanların varlığını güçlendirmeye yönelik değerli adımlar içeriyor. OKA’nın Katma Bedelli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesi Teknik Dayanak Programı kapsamında daha evvel Çorum OSB’de faaliyet gösteren Cazgır A.Ş. iş birliğinde bayan kaynak ustaları yetiştirildi. Akabinde, Yağmaksan A.Ş.’de gerçekleştirilen programla bayan CNC operatörleri istihdama kazandırıldı. Bu program ile kaynakçılık alanındaki eğitimler daha da yaygınlaştırılarak yeni istihdam imkanları oluşturuldu. Bayanların üretim süreçlerine etkin iştirakini destekleyen bu cins uygulamalar, bölge vilayetlerinde de yaygınlaştırılıyor. Orta Karadeniz sanayiinde bayan istihdamında yeni bir periyodun kapılarını aralayan bu çalışmalar, mahallî kalkınmaya da güçlü bir katkı sağlıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.