Zincir marketler kapansın, fiyatlar otomatik zaten düşer!
Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, Perakende Yasası’nın bir an önce çıkması ve zincir marketlerin açılış saatlerine, bulundukları konuma ve sattıkları ürünlere yönelik kurallar getirilmesi gerektiğini belirtti.
TEKNE BİLE SATIYORLAR
Yüzlerce farklı ürünün bir dükkanda satılmasının ticari ahlaka aykırı olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Tekne satan zincir market bile var. Şuan sistem hızla tekelleşmeye doğru gidiyor” dedi.
TARIM KOOPERATİFLERİNE YAPILAN DESTEK KÜÇÜK ESNAFA YAPILMALIDIR
Başkan Yıldırım, Tarım Kredi Kooperatif marketlere yapılan desteğin küçük ve yerel esnafa da yapılması gerektiğini hatırlatarak, “Zincir marketlerin zarar vermeği sektör kalmadı. Metrekare sınırlaması ve tüm ürünlerin satılmasının önüne geçilmelidir” diye konuştu.
KÜÇÜK ESNAF MUMLA ARANACAK
Esnaf Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım şuan ki konjonktürde küçük esnafın değerinin az bilindiğini ve yakın bir gelecekte mumla aranacağını ifade ettiği açıklamasında şunları kaydetti; “Gıda fiyatların yükselmesindeki en temel neden ulusal marketlerdir. Bunlar küçük esnaflar yok oldukça gerçek yüzlerini göstermeye başladılar. Çok şubeleşmenin verdiği avantajla piyasadaki ürünleri çekip, tekele geçirip ürün fiyatlarında gereksiz artışa neden oluyorlar. 4 – 5 ulusal market birçok kalemde ürünleri piyasadan çekiyor- piyasada az olan ürün değerlenince istedikleri fiyattan şubelerinde satıyorlar. Ulusal marketler kapansın fiyatlar otomatik zaten düşer. Bir mağazanın açılması, kiralanması, dekoru, demirbaşları, çalışanları tüm bu giderler için milyonlar harcanıyor. Bu paraların fiyatlara yansımaması mümkün değil. Zaten yansıyor da. İndirim diye duyurdukları çoğu ürün yerel esnaflarımızda daha uygun.
Şu an gündemde olan tarım kredi kooperatiflerine yapılan destekler küçük ve yerel esnafa yapılsın. Perakende yasası biran önce çıkmalı. Ulusal marketlerin tüm mahallelerimizde bakkal ruhsatı ile çalışması engellenmeli. Metrekare sınırlaması, tüm ürünlerin satılmasının önüne geçilmeli. Bunların zarar vermediği sektör kalmadı. Şuan sistem hızla tekelleşmeye gidiyor. Kırtasiye, züccaciye, manav, kasap, tuhafiye, elektronik, beyaz eşya, mobilya ve akla gelecek tüm sektörlerdeki esnaflarımızın sattığı ürünler bunlar aracılığı ile satılıyor. Bir ulusal market tekne bile satıyor.
Eskiden hava parası ile işyeri bulunmazken şimdi her yer kiralık işyeri ile dolu. internet üzerinden yapılan ticarete sınırlama getirilmeli. Şu an için değeri az bilinen küçük esnaf, inanıyorum ki; yakın gelecekte mumla aranacak. Bu konu içerikli dilekçemizin ilgili makamlara verileceğini esnaflarımıza duyurur, tüm esnaflarımıza hayırlı bereketli sağlıklı günler dileriz. Esnafımız için çok çalışacağız.”
Tokat’ın Erbaa ilçesinde Vilayet Jandarma Komutanlığı takımları tarafından düzenlenen operasyonda, orman ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları savıyla Orman İşletme Müdürlüğü’nde vazifeli 7 işçi gözaltına alındı.
Erbaa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Tokat Vilayet Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, orman ihalelerinde yolsuzluk yapılarak haksız maddi menfaat sağlandığı, rüşvet alındığı ve ihaleye fesat karıştırıldığı savları üzerine harekete geçildi. Yapılan operasyonda 1 orman işletme müdürü, 3 orman işletme şefi, 2 muhasebe memuru ve 1 orman personeli olmak üzere toplam 7 orman işletme müdürlüğü çalışanı gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler hakkında isimli süreçler başlatılırken, soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.