blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Temmuz, 2025 10:32 tarihinde yayınlandı

Prof. Dr. Demir: “Yakın gelecekte 1 milyar kişi göç riskiyle karşı karşıya kalabilir”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Ziraî Yapılar ve Sulama Kısım Lideri Prof. Dr. Yusuf Demir, iklim değişikliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, gelecek 5 yıllık sürecin dünya genelinde yaşanacak sıcaklık artışları ve doğal afetler açısından kritik bir devir olacağını belirtti. Demir, "1 milyar insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalabilir. Bu göç hareketlerinin başlangıcının ise bu 5 yıllık süreç olabileceği bildiriliyor" dedi.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporlarına işaret eden Prof. Dr. Demir, "Önümüzdeki 5 yıllık süreçte sıcaklık artışının 1,5 dereceyi bulması bekleniyor. Bu durum, sadece insanları değil, tüm canlı ömrünü olumsuz etkileyecek. Son vakitlerde ülkemizde de artan orman yangınları ve doğal afetler, bu sürecin bir parçası" diye konuştu.

"Su krizini tetikleyecek"
İklim değişikliğinin tesirlerinin bilhassa Akdeniz başta olmak üzere Asya’nın kuzeyi ve Afrika’nın kuzeyinde daha ağır hissedileceğini belirten Demir, "Bu bölgelerde doğal afetlerde artış, yağış rejimlerinde değişiklik ve yangınlarda önemli yükseliş bekleniyor. Buzulların erimesiyle birlikte tatlı su kaynakları azalacak. Bu da dünya genelinde su krizini tetikleyecek" halinde konuştu.

"1 milyara yakın insan göç riskiyle karşı karşıya"
Küresel ısınmanın doğuracağı en büyük meselelerden birinin göç dalgaları olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Demir, "Yayınlanan raporlara nazaran, önümüzdeki süreçte yaklaşık 1 milyar insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalabilir. Bu göç hareketlerinin başlangıcının ise bu 5 yıllık süreç olabileceği bildiriliyor" tabirlerini kullandı.

"Dünyada yaşayan 8 milyar insanın ortak siyaseti olmalıdır"
Demir, hava kirliliği ve salgın hastalıkların artmasının da insan sıhhati üzerinde önemli tehditler oluşturduğunu vurgulayarak, "Bu süreçte alınacak tedbirler hayati kıymet taşıyor. 2025 ile 2030 yılları ortasında tüm dünya devletlerinin bu bahiste önemli adımlar atması gerekiyor. Bu sadece devletlerin değil, dünyada yaşayan 8 milyar insanın ortak siyaseti olmalıdır" açıklamasında bulundu.

"Karbon ve su ayak izi hayatımıza girecek"
Gelecek devirde "karbon ayak izi" ve "su ayak izi" kavramlarının ömrün belirleyici ögeleri olacağını belirten Prof. Dr. Demir şunları söyledi: "Yenilenebilir güç kaynaklarının artırılması, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve karbon yakalama alanlarının genişletilmesi üzere tedbirler ivedilikle hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde iklim değişikliğinin tesirleri tüm insanlığı derinden etkileyecek."
İklim değişikliğinden en fazla gelişmiş ülkelerin sorumlu olduğunu tabir eden Demir, en çok etkilenenlerin ise gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler olduğuna dikkat çekerek, tüm dünya için ortak uğraş davetinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Temmuz, 2025 13:12 tarihinde yayınlandı

Samsun Valiliği’nden ’denize girilmemesi’ uyarısı

Samsun Valiliği, gün içinde tesirli olması beklenen deniz ve hava kuralları nedeniyle vatandaşları uyardı. Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü ile Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı bilgilerine dayanarak yapılan açıklamada, boğulma riskine karşı denize girilmemesi istendi.
Samsun Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü ve Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığından alınan datalara nazaran; vilayetimizde bugün gün içerisinde dalga yüksekliğinin 1 metreye ve rüzgar suratının 20 deniz miline çıkabileceği değerlendirildiğinden; olası boğulma olaylarının önüne geçebilmek ismine denize girilmemesi kıymetle duyurulur" tabirlerine yer verildi.
Yetkililer, bilhassa kıyı bölümlerinde yaşayan vatandaşları dikkatli ve önlemli olmaları konusunda uyardı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.