blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
20 Ekim, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı

Samsun Teknik’te hava aracı bakım onarım teknisyenleri yetiştiriliyor


SAMSUN (AA) - RECEP BİLEK - Samsun Üniversitesince (SÜ) kurulan Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi, (Samsun Teknik) hava aracı bakım-onarım teknisyeni ile CNC ve kaynak operatörü yetiştiriyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü'nde geçen yıl Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi kuruldu.

Merkezde, ulusal ve uluslararası düzeyde ihtiyaç duyulan insan kaynağı için nitelikli hava aracı bakım-onarım teknisyeni, CNC ve kaynak operatörü yetiştiriliyor.

Samsun Teknik'e, geçen yıl kayıt olan 10 öğrenciyle bu yıl başlayan 6 genç, 2 bin 400 saatlik eğitimin ardından temmuz ayında mezun olacak.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın, AA muhabirine, Samsun Teknik'in, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 2022'de verilen 10 milyon liranın üzerindeki mali kaynakla kurulduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a teşekkür eden Aydın, merkezin havacılıkla ilgili önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Aydın, "Üniversitemiz 2018'de kurulduğunda burayı bir havacılık kampüsü yapmak istedik. Ondan dolayı uçuş okulumuz ve Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz vardı. Bunun yanında uçak bakım-onarım bölümü de vardı. 'Hem bu birimlerin teknik imkanlarını artıralım hem de sektöre ilave uçak teknisyeni yetiştirelim' dedik. Yani özel sektörle işbirliği imkanlarını da geliştirmek için bu merkezi kurduk." dedi.

Samsun Teknik'te, türbinli uçaklarda bakım teknisyeni yetiştirmek için tüm eğitim setinin mevcut olduğuna da dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:

"Şu anda 16 öğrenciye 2 bin 400 saatlik bir teknisyenlik eğitimi veriyoruz. Bu öğrenciler eğitimlerini tamamladıklarında ki ilk 10'u geçen yıl başlamıştı, onlar bu yaz inşallah temmuz gibi mezun olacaklar. Mezun olduktan sonra modüller eğitimlerini, stajlarını yapıp B1 ve B2 yetkisine sahip olacaklar. Bu şu anlama geliyor. Rahat bir şekilde her tarafta uçak teknisyeni olarak görev yapabilecekler. Tabii ülkemizde hem pilot ihtiyacı hem de teknisyen ihtiyacı had safhada. Sadece ülkemizde değil dünyada had safhada. Onun için belki gelecek 30 yılda, 40 yılda hatta 50 yılda bu mesleklerin önünün son derece açık olduğunu görüyoruz. İnşallah daha fazla reklamını, duyurusunu yaparak daha fazla öğrenciyi buraya çekmek suretiyle bunun yaygınlığını artırmayı hedefliyoruz."

Merkeze başvuran öğrencilerin ücretli eğitim aldığını belirten Aydın, "Ücretli olarak gelenler, 2 bin 400 saatlik eğitimi kendileri tercih ediyorlar. Yani duyurular üzerine biz kendilerini inceliyoruz. Buna uygun mu, değil mi, altyapısı buna uygun mu bakılıyor. Eğer karar veriliyorsa alınmasına, bizle bir sözleşme imzalıyorlar ve ücretli olarak başlıyorlar. Şu ana kadarki ücreti 12 bin avro bu eğitimin. Proje kapsamında şu andaki 16 öğrencimiz bu eğitimi yüzde 50 fiyatıyla alıyorlar. Tamamladıklarında da inşallah gerekli modüller sınavlarını geçtikten sonra B1 yetkisini alarak teknisyen olarak hayata başlayacaklardır." diye konuştu.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehlika Dicle ise Sanayi Teknoloji Bakanlığınca 11 ilde uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Samsun'da 8 projeye destek verdiklerini belirtti.

Proje çerçevesinde Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi projesine destek verdiklerini dile getiren Dicle, "Samsun'un ekonomisi için önem arz eden sektörlerde yaptığımız güzel projelerimiz oldu. Yeni projeleri de bakanlığımıza gönderdik. Yeni projelerin şehrimizde hayata geçmesi yönünde çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Dicle, şunları kaydetti:

"Samsun Teknik, ilk mezunlarını 2025'te verecek. Arkadaşlarımızın staj yapmasına sonra da istihdamına vesile olacağız. Şimdi içinde bulunduğumuz mekan da aslında çok kıymetli biliyorsunuz. Tütün hangarlarındayız. Samsun'un ekonomisi açısından önem arz eden bir mekan burası. Samsun'un tarihi, Samsun'un ekonomisi için yepyeni bir sektöre yön veriyor burada. Havacılık sektörünün ülkemizdeki önü çok açık. Gelişmeye açık bir sektör, havacılık sektörü. Samsun Üniversitesine ben bu anlamda teşekkür etmek istiyorum hem programımıza gösterdiği ilgi hem de projenin sürdürülebilirliğini sağlaması noktasında verdikleri destekten dolayı. Proje ekibine de teşekkür ederim. Çünkü bu projeleri sadece sunmak veya bu projelerin sadece olması yetmiyor. Sonrasında ekipteki arkadaşlar ve rektör hocamızın sahiplenmesiyle projenin devamı sağlanıyor."

Samsun Teknik öğrencisi Alihan Alan da küçüklükten bu yana havacılık sektöründe çalışma hayali olduğunu belirterek, "Çok istiyordum. Geldim, buradayım şu anda. Şu an zevkli geçiyor. Teknik derslerin başlamasını bekliyoruz." dedi.

Öğrencilerden Zehra Atan ise "Geleceği çok açık ve kadın teknisyen olmanın güzel olduğunu düşünüyorum. Farklılık olduğunu düşünüyorum. Arkadaşımdan öğrendim ve bana çok mantıklı geldi. Bu yüzden tercih ettim. Ben burada tek kadın öğrenciyim ve diğer kadın öğrencilerimizi de buraya bekliyorum. Geleceğimiz için önemli." diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Okan Küçük tarafından
12 Haziran, 2025 14:21 tarihinde yayınlandı

Okan Küçük Yorumluyor 12 Haziran 2025

Ihlamur Seyir Teras Geçmişi…

Yenice Ihlamur Seyir Teras, 2014 yılında yapım çalışmalarına başlanan binbir türlü emek, zahmet ve yoğun çalışma sonucunda dönemin Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı tarafından 2018 yılında hizmete açılan  harika bir doğa tesisi…

Zeki Çaylı 2 dönem Ak Parti’den  (2001 yılında AK Parti’nin Yenice ilçesinde kurucu ilçe başkanlığını yapan ve  iki dönem Ak Parti’den Belediye Başkanı seçilen Çaylı’nın ihracı için dönemin Ak Parti İl Başkanlığı , AK Parti Genel Merkezine talepte bulunmuş ve Ak Parti Genel Merkezi oy birliğiyle 2018’de  ihracı gerçekleştirmişti.)sonradan bir dönem de MHP’den olmak üzere 3 dönem Yenice Belediye Başkanlığı yaptı.

Tabi o dönemlerde olan bir sürü olayı ben de gündeme getirmiş ve konuyla ilgili birçok haber, yorum –haber yapmıştım.

Sonuç itibarıyla Yenice Ihlamur Seyir Terasını hem Yenice’ye hem de bölgeye kazandırmıştı. Yenice Ihlamur Seyir Terası 100’e yakın ülkeden 1000’e yakın aday içerisinden, Dünya genelindeki en iyi Eko dostu oylarla Uluslararası Ekoturizm Derneği Ekoturizm Ödülü almıştı.

Hatırlıyorum ihraç sonrası süreçte,  teras yolu günün belli saatlerinde sulama araçlarıyla ıslatılıyor, toz ve topraktan bir nebze olsun kurtarılmaya çalışılıyordu. Çünkü , Karabük İl Özel İdarenin  asfalt programına alınmış ama bir türlü asfalt yapılmamıştı. Milyonlarca lira haracanarak kurulan bir tesisin 3 km’lik yolu nedense özel idare tarafından asfaltlanmıyor , ‘Çaylı değil Yeniceliler ve gelen misafirler cezalandırılıyor’ yorumları yapılıyordu da sonradan yol asfaltlanmıştı  değil mi ?

Ne günlerdi o günler değil mi ?

***

Yenice Ihlamur Seyir Terası Doğru Tanıtımla Çok Daha İyi Olacaktır.

 Yenice Ihlamur Seyir Terasına sadece bu bayramda 12 bin kişi gitmiş. Bu misafirlerin arasında yöre -bölge halkı ve Türkiye genelinden gelen yerli misafirler olduğu gibi yabancı misafirler de var.

Ihlamur Teras’ta bugün konaklama yapabileceğiniz  32 adet bungalov ev var.

300 kişilik restorant,  konferans ve sinema salonu, doldurulmuş hayvan müzesi, dev salıncak,  macera parkuru, ATV safari ile harika bir doğasıyla yerli – yabancı misafirlerin uğrak noktası yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Hani Karabük merkezinde belki pek bulamazsınız, bol oksijenli ve yeşillikler içinde harika bir tesis.

Yapımında emeği geçenlerden ve sürekli geliştirerek daha ileriye götürmeye çalışanlardan Allah razı olsun…

***

Yapacaktılar, Edecektiler, Olacaktılar… Ve olmayanlar, Olanı da Bambaşka Olanlar…

Karabük’te yıllardır aynı senaryoyu  izler gibi oluyoruz değil mi ? Büyük vaatlerle duyurulan projeler, ya hiç yapılmıyor ya da yıllar sonra yapıldığında bambaşka bir hale bürünüyor.

Örneğin, eski milletvekili ve eski Karabük Belediye Başkan Adayı Rahmetli Burhanettin Uysal döneminde animasyonlarla tanıtılan, trafik ışığı görmeden Karabük-Safranbolu geçişini sağlayacak modern bir çevre yolu projesi vardı.  O dönem 300 Milyon TL’ye malolacağı açıklanmıştı. Ne oldu?

Yıllar sonra yapılan Kardemir Kavşağı, ne o projeyi andırıyor ne de trafik sorununu çözüyor. Hatta üzerine yeni trafik ışıkları eklendi, ilginç bir dönel kavşak yapıldı, kazalar bile yaşandı.

Asıl çevre yolu projesinin değişmesine sebep olan ise Karabük Endüstri Meslek Lisesi ve Polis Evi’ydi. Bu binaların yıkımına ilgili Bakanlıklardan izin çıkmayınca proje kuşa çevrildi. Zaten Endüstri Meslek Lisesi yıllardır sahipsiz bir konumda. Bakmayın lafa gelince ,fotoğraf vermeye gelince bazılarının baş köşe de olmasına. Özünde üretken bir okul ve adeta üvey evlat muamelesi görüyor adeta yıllardır da neyse o ayrı  ve uzuun konu.

 TOBB Proje Okulu statüsünde olduğu için TSO belli bir ilgi gösteriyor. Hatta bir dönem KBÜ’nün bu okulu kendi bünyesine alma girişimi oldu, özel statülü bir okul olacak, hocaları özel atanacak , öğrencileri çok özel olacak falan denildi. Sadece TSO –TOBB adeta küstürüldü ve yine hiçbir şey olmadı/olmamıştı.

Bu okulun yeniden YAPILMASI/YAPTIRILMASI GÖREVİ DE dönemin Ak Parti İl Başkanı İsmail Altınöz tarafından bizzat Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmiş ve bizzat Cumhurbaşkanı özel kalemini talimatlandırıp  KARDEMİR YKB Alparslan Bayraktar’a okulun yaptırılması görevinin vermişti. Sayın Bayrakta sonradan Bakan oldu, gitti. Görev hala KARDEMİR’de.

Kardemir ayrıca bir  Metalürji Lisesi yapılacaktı, iş garantili eğitim verilecekti, kendisine ara eleman yetiştirecekti.  Yenişehirdeki yıkılın Vatan Hastanesinin olduğu alana yapılacak denildi ama gerisi gelmedi.

 Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kardemir’e verdiği "Endüstri Meslek Lisesi’ni yeniden yapın" talimatı da yıllardır hayata geçirilemedi. Çok ilginç değil mi ?

CUMHURBAŞKANININ TALİMATI BU , BORU DEĞİL DEĞİL Mİ ? Ta Altınöz döneminde gelen söz ve yıllar geçti okulu KARDEMİR’in yapacağı açıklandı ama ne yapılan ne edilen bir şey yok.

 Karabük’te yapılacak denilen çok şey oluyor, ama ne hikmetse sadece yıllar geçiyor, vaatler uçup gidiyor. Olan yine Karabük’e ve geleceğine oluyor, değil mi ?

***

Şeker Kanyonu’nun Hala Kapalı Olması Büyük Kayıp.

Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına ev sahipliği yapan ve doğal güzellikleriyle her mevsim büyüleyen Yenice’deki Şeker Kanyonu ise iki yıldır yaşanan afetler sonrası hâlâ kapalı durumda.  Doğa tutkunlarının uğrak noktası olan kanyon, yeniden halkın hizmetine açılmayı bekliyor.

Sel felaketlerinin ardından Şeker Kanyonu’nda büyük tahribat meydana geldi. Çalışmalar sürüyor ama hala sürüyor. Bitmiyor yani.

Ihlamur Seyir Teras’tan Şeker Kanyonu’na bir yol açılacak ve 2 harika tesis birbirine bağlanacak. Bu harika proje de hem bu tesisleri hem turizm potansiyelini  artıracak.

Ama Şeker Kanyonu hala kapalı. Tekrar ne zaman hayat bulacak ?

YENİCE BELEDİYESİ’NİN ŞEKER KANYONU’NUN İŞLETMESİNE TALİP OLDUĞUNU duyuyorum. Bu da güzel bir gelişme ama ne zaman çalışmalar bitecek hem halkın hem turizmin hizmetine girecek onu da merak ediyorum tabi ki.

Okan KÜÇÜK’ün Tüm Yorum Haberleri İçin Burayı Tıklayınız: https://bolgeninsesigazetesi.com/author/okank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.