blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2025 11:26 tarihinde yayınlandı

Şehir hayatından bıktı, döndüğü köyünde hayvancılığa başladı

İstanbul’daki şehir hayatından sıkılan genç çiftçi, memleketi Kastamonu’ya dönerek kurduğu çiftlik için hayvancılığa başladı.
Kastamonu’nun Azdavay ilçesi Saray köyünde ikamet eden 36 yaşındaki Ümit Muhammed Arslan, 2010 yılında iş bulamadığı gerekçesiyle İstanbul’a taşındı. İstanbul’da bir firmada kalite kontrol şefi olarak görev yaptığı sırada şehir hayatından sıkılan Ümit Muhammed Arslan, 2022 yılında ailesini de alarak memleketi Azdavay ilçesine bağlı Saray köyüne dönüş yaptı. Arslan, yaptığı birikimiyle büyükbaş hayvan satın alarak çiftçiliğe başladı. Bir yandan çiftçilik yapan Arslan, diğer yandan hayalini kurduğu çiftlik için de çalışmalara başladı. Arslan, şu anda hayvan sayısının 45 olduğunu belirterek, bu sayıyı arttırmak için çaba sarf ettiğini ve hayalindeki çiftliği kurmak için de araştırmalar yaptığını kaydetti.

"2010 yılında İstanbul’a gitmek zorunda kaldım"
12 yıl boyunca İstanbul’da çalıştığını kaydeden Ümit Muhammed Arslan, "Bir süre sonra İstanbul’da geçim şartları da zorlaştı. Eşim ile birlikte bir karar aldık ve köye gelmeyi istedik. Çünkü çocuklarımız büyüyor. Çocukların okulu var, İstanbul’da ailenizin dışarıya çıkma sorunu var. Çocuklar artık evde hapis hayatı yaşamaya başladı. Ben en azından işe gidip geliyorum ama çocukların dışarıya çıkamaz hale gelince üzülüyorduk. Çocuklar büyüdükçe giderleri de artmaya başladı. Biz de bir karar alıp İstanbul’dan köyümüze göç ettik. Burada hayvancılık yapıyoruz. 2022 yılında hayvancılığa başladık. Hali hazırda annemin, babamın hayvanı vardı, fakat benim hiç hayvanım yoktu. Zamanla hayvan sayımızı çoğalttık" dedi.

"İstanbul’a gittiğim günden beri köyüme geri dönmek hep aklımda vardı"
İstanbul’a gittiği günden beri köyüne geri dönmeyi istediğini ifade eden Arslan, "Bu güzelliği bırakıp tekrar İstanbul’a artık gitmek abes olur. Hayvan sayımızı arttırdık, işlerimizi belli bir aşamaya getirdik" diye konuştu.

"Eşim, ilk etapta İstanbul’dan Azdavay’a gelme taraftarı değildi"
Eşinin İstanbul’dan Kastamonu’ya dönüş yapmak istemediğini dile getiren Arslan, "Eşim de zamanla İstanbul’da hayatın zorluklarını gördükçe ortak aldığımız kararla geri döndük. Belli bir süre İstanbul’da olduğumuz için uyum sağlamak zor oldu. Çünkü hayvanlarla bir canlıyla uğraşıyorsunuz. Hayvanlarla uğraşmak o kadar zordu ki insan bir hata yaparım diye tereddütte kalıyor. Hayvancılığın teferruatı çok. Hayvana vereceğiniz farklı bir yiyecek sıkıntı oluşturabiliyordu. Nihayetinde başardık tüm zorluklara rağmen" şeklinde konuştu.

"Köye geldiğimde hayvanım yoktu, şimdi 45 hayvanım var"
Ailesinin hayvanlarına bakarak başladığını belirten Arslan, "Benim hayvanım yoktu. Ailemden kalan hayvan bunlar. Eskiden gelen bir sermaye olduğu için biraz daha köyümde işe rahat başladım. Geldiğimde bu kadar hayvanımız yoktu. Kendi emeklerimizle hayvan sayısını arttırdık. Allah’a şükür şu anda da işimizin başındayız ve devam ettiriyoruz. Köyüme geldiğimde ailemin 15 hayvanı vardı, şu anda hayvan sayımız 45. Fakat bu zamanda zarfında kurbanlıklarımız oldu, arada sattığımız hayvanlarımız oldu. Hastalık sebebiyle ölen hayvanlarımız oldu. Kesim için verdiğimiz hayvanlarımız oldu. Şu andaki 45 hayvanın içerisinde hem besi hem de süt hayvanımda bulunuyor. Ben aslında süt hayvancılığı yapmak istiyorum. Besiye karşı fazla bir merakım yok ama süt hayvancılığını istiyorum. Çünkü süt üretebiliyorsunuz, bunun için soğuk süt tankı satın aldık. Sütlerimiz bozulmuyor. İşimizi zamanla geliştirdik, eve süt getirmiyoruz, ahırdan çıktığı gibi süt direk soğuk süt tankına gidiyor. Sütçü de geliyor biz evde olalım olmayalım süt tankından sütümüzü alıp gidiyor" ifadelerini kullandı.
Kendisine ait bir çiftlik kurma hayali olduğuna dikkat çeken Arslan, "Kendime ait bir çiftlik olsun istiyorum. Fazla bir şey istemiyorum. Güzel bir ahırım olsun, yanında küçük bir evim olsun. Ahırda yaklaşık 30 sağmalık cins hayvanım falan olsun. Bunun içinde yavaş yavaş adım atmaya başladım. Ahırı yaptıktan sonra bu işin inşallah devamını getireceğim. İnşallah ahırımın yanında bahçeli güzel bir evde olsun istiyorum. İnşallah bu hayalimi gerçekleştireceğim. Çünkü emek veriyoruz, hayvanlarımıza bakıyoruz" dedi.

"Büyükşehirlere gitmeyi bıraksınlar, köylerine geri dönüş yapsınlar"
İnsanların köyüne dönüş yaparak hayvancılıkla uğraşabileceklerini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
"İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan insanların köylerine dönmesini tavsiye ediyorum. Çünkü İstanbul’da insanlarla uğraşmaktansa köyümde hayvanlarla uğraşmayı tercih ettim. Çünkü hayvanlar senin derdinden anlıyor, sende zamanla onların derdinden anlıyorsun. Çünkü ben onlara ne kadar çok bakarsam onlarda bana karşılığını veriyor. Gelsinler köylerine, özlerine dönsünler. Artık büyükşehirlere gitmeyi bıraksınlar, köylerine geri dönüş yapsınlar."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Namaz Vakitleri

Karabuk
11
Haziran Çarşamba
1446 HİCRİ Zilhicce 15
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:09
  Güneş
05:09
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:54
  İkindi
16:54
  Akşam
20:29
  Yatsı
22:20

Haftanın Okunanları

blank
Gündem

Yunus Emre’nin Karabük’teki İzleri Bulundu

blank
Yaşam

Bursa’da 200 yıllık ‘Deliler’ gece vakti köyü bastı! Alabaş geleneği…

blank
Gastronomi ve Mutfak

Yazıköy’de Geleneksel Keşkek Şöleni İle Kültürel Miras Canlanıyor

blank
Gündem

Karabük’ün Zopran Köyü’nde 3 Gün Sürecek Bayramlaşma Başladı

blank
Gastronomi ve Mutfak

Zopran’da Köy Usulü Börek Yapımı Nesilden Nesile Aktarılıyor

Video Haberler

blank

Koreli turistlerden düğün yemeği karşılığında para istendiği iddiası: “Hakkım olan parayı aldım, zorla verdiler”

blank

Zonguldak’ta 2024’te toplam 336 kütüphane hizmet verdi

blank

BEUN’den 5-8. sınıf öğrencilerine yaz fırsatı; Çocuk Üniversitesi başlıyor

blank

Sürücüler en çok hız ihlalinden ceza yedi

blank

Samsun’da Mustafa Yıldızdoğan rüzgarı

blank

Karabük D30 Karayolundaki Gizli Tehlike

blank

Bulak Kanyonu, Karabük Belediyesi’nin projesiyle doğa turizmine açılıyor

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 12:53 tarihinde yayınlandı

Koreli turistlerden düğün yemeği karşılığında para istendiği iddiası: “Hakkım olan parayı aldım, zorla verdiler”

Bolu’da bir sokak düğününe denk gelen Koreli turist kafilesinden yemek karşılığında para istendiği savları toplumsal medyada gündem oldu. Olaya ait para aldığını söyleyen genç bayan, "videolarını çekmiştim, ben hakkım olan parayı aldım, zorla vermek istediler" dedi.
Karavanla Türkiye cinsine çıkan toplumsal medya fenomeni Aram Solkim, beraberindeki Koreli turist kafilesiyle birlikte Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Alaçam köyünde düzenlenen bir köy düğününe denk geldi. Argümana nazaran düğünde bulunan bireyler yemek yemeleri için içeri davet etti. Solkim ve Koreli turistler ikram edilen yemekleri yedikten sonra beklenmedik bir taleple karşılaştı. Kendilerini yemeğe davet eden bireyler Solkim’den yedikleri ikram fiyatları karşılığında 5 bin lira istedi. Yaşananları kendi toplumsal medya hesabından paylaşan Aram Solkim, "‘Karnınızı doyurdunuz, karşılığında 5 bin lira ödemeniz lazım’ dedi. Biz de olmaz deyip 3 bin lira verdik" dedi. Hususa ait parayı aldığını söyleyen ve Düzce’de ikamet ettiği öğrenilen genç bayan, "onların görüntülerini çektim. Hakkım olan parayı istedim. Aslında ben almak istemedim zorla verdiler" tabirlerini kullandı.

"Zorla almadım, emeğimin karşılığını istedim"
Koreli turistlerin görüntülerini çektiğini ve bunun karşılığında para talebinde bulunduğunu söyleyen genç bayan, "Ben bir Düzceli olarak Mudurnu Alaçam Köyü’ne konuk olarak bir düğüne gitmiştim. Alaçam’da düğüne Koreli arkadaşlarımız katıldı ve onlara ben de birkaç saat yardımcı oldum. Görüntülerini çekmelerine vesaire bahislerde yardımcı oldum. Kendim, şahsi olarak çok yakından ilgilendim. Ben de bunun karşılığında bir fiyat talep ettim. Ne kadar istediğimi sordular ve ben de 5.000 bin lira dedim. Sonra 2.000 bin lira vermeyi teklif ettiler. Ben de kabul ettim. Düğün sahibinin hiçbir alakası yok. Romanlar asla makus beşerler değildir. Paylaşmayı çok severler. Romanların düğünlerinde asla yemek parası alınmaz. Ben de yemek parası almadım. Yalnızca çekim yaptığım ve onlara yardımcı olduğum için, kendi hakkım olan parayı istedim. Keşke istemeseydim, keşke almasaydım" dedi.

"Bu parayı geri istiyorlarsa da esasen gerekeni yapacağım"
Koreli vatandaşların parayı geri istemeleri halinde, geri iade edebileceğini söyleyen genç bayan, "Sizden de özür diliyorum. Şayet bu parayı geri istiyorsanız da esasen gerekeni yapacağım. Muhtarımıza gidip söyleyeceğim. Parayı fiyatsız formda teslim ettireceğim. Bu büsbütün şahsi bir mevzuydu, kendi adıma, kendi üzerimden, kendim para talep ettim. Bu, hakkım olan bir şeydi. Görüntülerin çekimine yardımcı oldum. Ama asla yemek konusu geçmedi. Romanlarda yemek para ile olmaz. Ya da yalnızca eğlendikleri için para alınmaz. Zati parayı zorla da almadım. Kendileri verdiler. Ancak kalkıp da bu türlü konuşmalar yapılması hiç güzel değil. O yorumları yapan insanlara da hiçbir şey söylemiyorum. Nitekim yazık. Romanları bu biçimde tanımaları çok üzücü bir durum" diye konuştu.

"Roman halkını kötüleyen herkesi Allah’a havale ediyorum"
Karamurat Köyü’ne bağlı Alaçam Mahallesi Muhtarı Hasan Kurt, köy dışından birisinin para aldığını belirterek, "Düğünümüze, kendi bölgemizden ve farklı kentlerden pek çok konuk katılmıştır. Köyümüz, kentler ortası yol üzerinde bulunduğu için seyahat eden şahıslar, kendi istekleriyle eğlencemize vakit zaman katılmaktadırlar. Yapılan bu düğünümüzde de seyahat eden Koreli kardeşlerimiz, büsbütün kendi istekleriyle katılmak istemişlerdir. Bizler de her konuğumuza gösterdiğimiz ilgi ve alaka ile kendilerini eğlencemize dahil ettik. Sonrasında, köyümüzde yaşamayan ve Düzce vilayetimizde ikamet ettiğini öğrendiğimiz konuğumuz, kız çocuğumuz, Alaçam Köyü halkının bilgisi dışında, yakışıksız ve kendi tabiriyle yalnızca "eğlenmek ve yardımcı olmak" gayesiyle nitelendirdiği bir olayı gerçekleştirmiştir. Yargısız infaz yapan şahsımı ve Roman halkını kötüleyen herkesi Allah’a havale ediyorum" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Namaz Vakitleri

Karabuk
11
Haziran Çarşamba
1446 HİCRİ Zilhicce 15
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:09
  Güneş
05:09
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:54
  İkindi
16:54
  Akşam
20:29
  Yatsı
22:20

Haftanın Okunanları

blank
Gündem

Yunus Emre’nin Karabük’teki İzleri Bulundu

blank
Yaşam

Bursa’da 200 yıllık ‘Deliler’ gece vakti köyü bastı! Alabaş geleneği…

blank
Gastronomi ve Mutfak

Yazıköy’de Geleneksel Keşkek Şöleni İle Kültürel Miras Canlanıyor

blank
Gündem

Karabük’ün Zopran Köyü’nde 3 Gün Sürecek Bayramlaşma Başladı

blank
Gastronomi ve Mutfak

Zopran’da Köy Usulü Börek Yapımı Nesilden Nesile Aktarılıyor

Video Haberler

blank

Koreli turistlerden düğün yemeği karşılığında para istendiği iddiası: “Hakkım olan parayı aldım, zorla verdiler”

blank

Zonguldak’ta 2024’te toplam 336 kütüphane hizmet verdi

blank

BEUN’den 5-8. sınıf öğrencilerine yaz fırsatı; Çocuk Üniversitesi başlıyor

blank

Sürücüler en çok hız ihlalinden ceza yedi

blank

Samsun’da Mustafa Yıldızdoğan rüzgarı

blank

Karabük D30 Karayolundaki Gizli Tehlike

blank

Bulak Kanyonu, Karabük Belediyesi’nin projesiyle doğa turizmine açılıyor