Türkiye’nin en yüksek barajından 8.4 milyarlık dev katkı
Türkiye’nin en yüksek barajı Yusufeli, 3,1 milyar kilovatsaat üretimle ulusal iktisada yaklaşık 8,4 milyar lira katkı sağladı.
Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Irmağı üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ulusal iktisada yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı.
Yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olma unvanını taşıyan Yusufeli Barajı, sahip olduğu 275 metre gövde yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Tüm dünyanın yakından takip ettiği dev proje, yerli mühendislik ve iş gücüyle hayata geçirilerek Türkiye’nin güç alanındaki en değerli yatırımlarından biri oldu.
Yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat güç üretim kapasitesine sahip olan baraj, bu özelliğiyle yaklaşık 750 bin konutun yıllık elektrik gereksinimini karşılayabiliyor. Yusufeli Barajı sayesinde ülkenin güç ithalatı azalırken, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimine katkı sağlanıyor.
Bölge halkına istihdam da sağlayan Yusufeli Barajı, güç üretiminin yanı sıra su depolama ve taşkın denetimi üzere fonksiyonlarıyla de stratejik kıymet taşıyor.
Yetkililer, barajın tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte üretim sayılarının daha da artacağını belirterek, ülke iktisadına uzun yıllar katkı sağlamasının hedeflendiğini söz etti.
Gümüşhane’de anma tırmanışına sis ve çığ riski engeli
Gümüşhane’de 5 yıl evvel vefat eden Muharrem Ateş anısına düzenlenen Acembol Tepe tırmanışı sis ve çığ riski nedeniyle tepe yapılamadan tamamlandı.
Gümüşhane’de kayaktan dağcılığa, bilek güreşinden bilardoya kadar birçok spor branşında spor yapan, atlet yetiştiren, ulusal ve milletlerarası karşılaşmalarda dereceleri olan Muharrem Ateş, vefatının 5.yılında Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (GÜDAK) tarafından gerçekleştirilen tepe tırmanışıyla anıldı.
31 Ağustos 2020 tarihinde geçirdiği rahatsızlık sonucu 50 yaşında hayata gözlerini yuman Ateş için GÜDAK tarafından daha evvel tekraren tırmandığı Acembol Tepesinde anma tırmanışı düzenlendi.
Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyünün 2 bin 475 metre yüksekliğindeki Yılanlı Yaylası’na kadar araçlarla ulaşan 20 atlet, buradan başlayan yürüyüşlerinde yaklaşık 3 bin metre rakıma kadar ilerledi.
Ancak, yürüyüşün en kritik evresine gelindiğinde tabiatın şiddetli koşulları devreye girdi. Acembol Zirvesi’ne çıkan kuvvetli kaya geçidinde ağır kar kütleleri ve görüş arasını sıfıra indiren sis, tırmanışı imkansız hale getirdi.
Güvenlik gerekçesiyle 3 bin 250 metre rakımlı Acembol Zirvesi’ne tırmanış iptal edilerek atletler Acembol Gölleri’ni kuşbakışı gören bu noktadan geri dönmek zorunda kaldı.
Yaklaşık 3 bin metre yükseklikten Acembol Gölleri’nin büyüleyici görünümünü sis perdesi altından izleyen atletler, soğuk havaya karşın tabiatın sunduğu eşsiz hoşlukların tadını çıkardı.
Toplamda 9 kilometrelik parkuru tamamlayan takım, tepeye ulaşamasalar da manalı bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Etkinlik sorumlusu Ahmet Yıldız, Gümüşhane GÜDAK takımı olarak Acembol Vadisinde merhum Muharrem Ateş anısına hoş bir yürüyüş yaptıklarını belirterek, "Yürüyüşümüz boyunca siz ve tabiatın bize sunmuş olduğu en âlâ görünümler içerisinde çok hoş bir biçimde seyahatimizi tamamladık. 20 bireydik. Her bir ferdimiz çok hoş bir formda yürüdük. Tabiatta kısmen siste hafif üşümüş olabiliriz. Lakin bu tabiat sevinciyle birlikte mükemmel bir yürüyüş gerçekleştirdik. Herkesi tabiata davet ediyoruz" dedi.
Sporculardan Seda Çalışkan ise "Bugün GÜDAK ile Gümüştuğ köyü Yılanlı Yaylası üzerinden Acembol Vadisi’ne geldik. Her seyahat özeldir ancak bugün Muharrem Ateş anısına yürüdük. Daha bir manalı bir yürüyüş oldu. Yürüyüşümüz boyunca sis ve soğuk hava bize eşlik etti. Lakin görüntü harikaydı. Gölleri izlemek için arkadaşlarla biraz daha yükseğe çıkıp göllerin görüntüsünü izledik. Her seyahat hoştur, herkesi bekleriz" diye konuştu.
İlk sefer GÜDAK’la tabiat yürüyüşüne katılan Orhan Kalyoncu da "Bugün birinci kez GÜDAK’la tabiat yürüyüşü yaptım. Çok mutlu kaldım. Bu aktifliğini düzenleyen herkese teşekkür ederim. Birinci başta Yılanlı yaylasından dağların eteğinde yürüdük. Karlarda kaydık, çiçeklerimizi topladık. Bizim için çok hoş bir aktiflik oldu. Tabiatta kalın, hayatta kalın" dedi.