blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 11:56 tarihinde yayınlandı

Yaz aylarında kalın giyinmek “pişik” riskini artırıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalın kıyafetler giymeye devam edenlere, Dermatolog Dr. İnci Deniz İnanç’tan değerli bir ikaz geldi. Dr. İnanç, yaz aylarında kalın ve sentetik kıyafetlerin "pişik" riskini artırdığını söyledi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte pişik ve mantar hadiselerinde da artış yaşanıyor. Bilhassa kalın giysi ve sentetik kumaşların bu rahatsızlıkları tetiklediğini belirten Düzce Atatürk Devlet Hastanesi dermatoloji uzmanlarından Dr. İnci Deniz İnanç, hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı.
İnanç, "Yaz devrinde sıcaklık ve nem artışı nedeniyle pamuklu, keten, bambu üzere doğal içerikli kıyafetlerin tercih edilmesi gerekiyor. Sık dokunmuş kumaşlar, açık renkli, uzun kollu ve uzun paçalı giysiler hem güneş ışınlarından korunmak hem de cilt sıhhati açısından kıymetlidir. Ultraviyole muhafazalı kıyafetler, 6 aydan küçük çocuklar için bilhassa kıymetlidir. Ayrıyeten, güneş esirgeyici sürülemeyen beden bölgelerinde de muhafaza sağlar. Bilhassa açık havada spor yapan şahıslara bu çeşit kıyafetleri tavsiye ediyoruz. Sıkı, dar ve sentetik kumaşlar terlemeyi artırarak pişik ve mantar oluşumuna taban hazırlar" dedi.

"Islak mayolar kesinlikle kuru mayolarla değiştirilmelidir"
Islak mayolara dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan İnci Deniz İnanç, "Deniz ve havuz döneminin açılmasıyla birlikte, suya girdikten sonra ıslak mayolar kesinlikle kuru mayolarla değiştirilmelidir. Aksi takdirde mantar ve pişik riski artar. Ayak sıhhati içinse, siğil ve mantar oluşumunu engellemek ismine geniş, rahat ve cilt tipine uygun deniz ayakkabılarının tercih edilmesi gerekir" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 11:56 tarihinde yayınlandı

Türkiye’nin en yüksek barajından 8.4 milyarlık dev katkı

Türkiye’nin en yüksek barajı Yusufeli, 3,1 milyar kilovatsaat üretimle ulusal iktisada yaklaşık 8,4 milyar lira katkı sağladı.
Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Irmağı üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ulusal iktisada yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı.
Yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olma unvanını taşıyan Yusufeli Barajı, sahip olduğu 275 metre gövde yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Tüm dünyanın yakından takip ettiği dev proje, yerli mühendislik ve iş gücüyle hayata geçirilerek Türkiye’nin güç alanındaki en değerli yatırımlarından biri oldu.
Yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat güç üretim kapasitesine sahip olan baraj, bu özelliğiyle yaklaşık 750 bin konutun yıllık elektrik gereksinimini karşılayabiliyor. Yusufeli Barajı sayesinde ülkenin güç ithalatı azalırken, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimine katkı sağlanıyor.
Bölge halkına istihdam da sağlayan Yusufeli Barajı, güç üretiminin yanı sıra su depolama ve taşkın denetimi üzere fonksiyonlarıyla de stratejik kıymet taşıyor.
Yetkililer, barajın tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte üretim sayılarının daha da artacağını belirterek, ülke iktisadına uzun yıllar katkı sağlamasının hedeflendiğini söz etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.