blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Temmuz, 2025 14:21 tarihinde yayınlandı

Uzmanlar uyarıyor: “Sıcaklıkların anormal derecede artmasıyla kalp krizleri artabiliyor”

Yüksek sıcaklıkların kalp sağlığına etkisine yönelik konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, "Sıcakla beraber kalbin 1 dakikada iş yükü 2 katına çıkmakta. Özellikle 50 yaş üzerinde ek hastalıkları olanlar, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetersizliği, by pass gibi durumların varlığında hastalarımızın çok daha dikkatli olması lazım. Terlemeyle çok ciddi su kayıpları olabiliyor, hastamız da az su tüketimi yapan bir hastaysa ciddi anlamda tansiyon düşüklükleri, bayılmalar, hayatı tehdit eden aritmiler olabiliyor. Yaz aylarında, sıcaklıkların anormal derecede artmasıyla da kalp krizleri artabiliyor, spor etkinliklerine de çok dikkat etmemiz lazım" dedi.

Yaz aylarında aşırı sıcaklar ve nemin vücut sağlığına olumsuz etkilerde bulunabildiğini belirten uzmanlar uyarıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Samim Emet de kalp ve dolaşım sistemi hastalığı olan kişilerin bu süreçlerde daha dikkatli olması gerektiğini belirtti. Bunaltıcı sıcakların kalbin iş yükünü artırdığını söyleyen Doç. Dr. Emet, sıvı tüketimi ve spor konusunda dikkatli olunması gerektiğini aktardı.

"Sıcakla kalbin 1 dakikada iş yükü 2 katına çıkmakta"

Sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki etkisine yönelik konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, "Günümüzde sıcaklıklar artık biraz mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladı. Hastalarımızı uyarmayı önemli buluyoruz, sıcaklarla beraber özellikle yüksek tansiyon hastalarında ciddi problemler olabiliyor. Tansiyon ilaçlarının bazıları susatma isteğini azaltmış olabiliyor, su alımını azaltmış hastalarda ciddi sorunlar, terlemeyle su kayıpları, bayılmalar, tansiyonlarda aşırı düşmeler ve ya kalbin iş yükünde ciddi artışlar görebiliyoruz. Sıcakla beraber bir kalbin 1 dakikada iş yükü 2 katına çıkmakta, terlemeyle beraber sıvı elektrolit kayıpları, susuzluk durumunun oluşması böbrek, kalp yetersizliği bunlar hep kardeş hastalıklar, beraber bulunuyor maalesef. Bu durumlar da hastaları ciddi sıkıntıya sokabilmekte. İlaçlarıyla ilgili yeniden bir düzenleme gerekebiliyor. O açıdan hekimleriyle irtibat halinde bulunmak, kış döneminde yeterli olan dozun yaz döneminde değişme gösterebileceğinin farkında olunması konusunda bilgilendiriyoruz" dedi.

"Yaz aylarında sıcaklıkların anormal derecede artmasıyla da kalp krizleri artabiliyor"

Sözlerine devam eden Doç. Dr. Emet, "Özellikle 50 yaş üzerinde ek hastalıkları olanlar, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek, kalp yetersizliği gibi, koroner arter hastalığı geçirmiş, by pass, stent öyküsü bulunması gibi hastalık varlığında hastalarımızın çok daha dikkatli olması lazım. Elzem değilse güneşin en yoğun olduğu 11.00 ve 15.00 arasında çok fazla dışarıda bulunmamaları, bulunacaklarsa şapka takarak çıkmaları ve mümkün olduğunca yanlarında su bulundurarak su ihtiyacını gidermeleri şeklinde uyarılarda bulunuyoruz. İdrar söktürücü özelliği olan tansiyon ilaçları bulunuyor, bu ilaçlar susuzluk hissini maalesef bir miktar azaltmış olabiliyor. Terlemeyle çok ciddi su kayıpları mümkün olabiliyor, hastamız da az su tüketimi yapan bir hastaysa ciddi anlamda tansiyon düşüklükleri, bayılmalar, çarpıntı hisleri, elektrolit bozuklukların getirebileceği aritmiler, böbrek yetersizlikleri hayatı tehdit eden aritmiler olabiliyor. 2025 yılında New York’ta bir çalışma yapılmış, burada inmelerin yaz aylarında belirgin olarak 2 kata kadar artabildiği gözlemlenmiş. Nem oranı ve sıcaklığın beraber olduğu durumlarda da inmelerin 2 kata yakın arttığını gösteriyor, nem oranı çok etkiliyor, yüzde 70 orada bir sınırımız var. Yaz aylarında sıcaklıkların anormal derecede artmasıyla da kalp krizleri artabiliyor. Kışın da aynı şekilde söz konusu, aşırısı soğuklar da kalp krizlerini artırıyor. Yaz aylarında ağır sporlardan, egzersizlerden kaçınmak gerekiyor. Kişilerin kardiyoloji kontrolüyle beraber kendilerine uygun egzersizin planlaması anlamında hekimleriyle görüşmeleri gerekmekte " şeklinde konuştu.

"Sıcaklarda spor etkinliklerine çok dikkat etmemiz lazım"

Yaz aylarında spor yaparken dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Emet, sözlerine şöyle devam etti:

"Yaz aylarında özellikle sıcaklarda spor etkinliklerine çok dikkat etmemiz lazım, sadece halı saha değil, tenis, diğer açık hava sporlarıdır hepsinde dikkatli olmakta fayda var. Genetik bazı aritmik kalp hastalıkları da var, çok genç yaşta, 10’lu yaşlarda bile ortaya çıkabiliyor. Güzel bir etkinlik kötü sonuçlanabilir, maalesef karşılaşıyoruz da. Eğer tütün kullanıyorsak, ailemizde genç yaşta bazı kalp hastalıkları açısından öyküler varsa, onun dışında ek hastalıklarımız varsa mutlaka bir kardiyak kontrolden geçerek bir spor işine girmemiz gerekiyor. Özellikle de sıcak aylarda buna ekstra özen gösterilmesi gerekiyor. 28 yaşında, üniversiteyi yeni bitirmiş bir arkadaşımız da bir halı saha maçı sırasında kalp kriziyle geldi, tabi bu hastalarda biraz daha pıhtılaşmaya eğilim açısından genetik riskler var mı diye araştırıyoruz. Her hastamızda, gencimizde böyle olacak diye bir şey yok. Mutlaka bir alt yapı, bilinmeyen bir hastalık ortaya çıkabiliyor. Teşhisi ilk kalp kriziyle koyduğumuz hastalar oluyor."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Haber Merkezi tarafından
03 Temmuz, 2025 14:30 tarihinde yayınlandı

Karabük’te Yaz Spor Okulları Başladı

Karabük Valiliği öncülüğünde ve himayelerinde başlatılan, “İşte Birlik Güçte Birlik: Karabük” sloganıyla yürütülen ve 11 ana başlık altında, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarını ortak paydada buluşturan Kamu ve STK İşbirliği Projesi kapsamında hayata geçirilen  GSB Spor Okulları, GSB Engelsiz Spor Okulları, GSB Gençlik Yaz Kulübü ve Karabük Belediyesi Yaz Kursları düzenlenen törenle açıldı.

Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu’nda gerçekleştirilen açılış programına; Vali Mustafa Yavuz, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Karabük Cumhuriyet Başsavcı Vekili Oğuz Yılmaz, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sporcular, aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, protokol konuşmalarının ardından GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları öğrencileri tarafından hazırlanan spor gösterileri büyük ilgi gördü. Farklı branşlarda sergilenen gösteriler izleyicilere renkli ve coşkulu anlar yaşattı.

Ayrıca Karabük Belediyesi’nin açtığı stantta, yaz kursları kapsamında yürütülen çeşitli çalışmalar tanıtıldı. El sanatlarından görsel sanatlara, kültürel ve sosyal etkinlik örneklerine kadar birçok ürünün yer aldığı stant, katılımcıların beğenisini kazandı.

Karabük’te çocukların, gençlerin ve özel gereksinimli bireylerin yaz tatilini verimli ve eğlenceli geçirmelerini amaçlayan bu kapsamlı programlar, yaz boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Programda bir değerlendirmede bulunan Vali Mustafa Yavuz şu ifadeleri kullandı:

“Her şeyden önce belirtmek isterim ki, içinde bulunduğumuz bu yer, yani stadyumumuz, Karabükspor’un geçmişte çok önemli başarılara imza attığı, hafızalarda yer eden bir mekân. Bugün ise burada 7 ila 18 yaş arasındaki yaklaşık 500 gencimizin katılımıyla yaz spor okullarımızın açılışını gerçekleştiriyoruz. İnancımız odur ki; bu gençlerimiz, ileride Karabük’ü, bölgemizi ve ülkemizi birçok spor dalında başarıyla temsil edecekler.

Geçtiğimiz hafta itibarıyla Karabük’te bir rekor kırıldı.Yıl boyunca; kültür, sanat ve spor alanında toplam 79 ulusal ve uluslararası başarıya imza atıldı. Bu başarıların mimarları olan gençlerimizi, onların kıymetli ailelerini ve katkı sunan kurumlarımızı yürekten tebrik ediyorum. Şu anda buradaki bu tablo, Kamu ve STK İşbirliği Projesi’nin en somut göstergelerindendir. Altı aydır arkadaşlarımız büyük bir titizlikle çalıştı ve bugün hep birlikte bu güzel tabloya tanıklık ediyoruz. 1 Eylül’e kadar sürecek olan yaz spor etkinlikleriyle, çocuklarımız daha sağlıklı, daha güvenli ve donanımlı bireyler olarak yetişecekler.

Bu projede emeği geçen tüm kamu kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, Karabük Belediyemize teşekkür ediyorum. Bizler ‘birlikten güç doğar’ anlayışıyla hareket ediyoruz. Karabük’te hep birlikte çok güzel başarı hikâyeleri yazacağımıza inanıyorum. Bu hikâyeleri, siz sevgili çocuklarımızla, gençlerimizle ve kıymetli ailelerimizle birlikte yazacağız.

20 Haziran’da öğrencilerimize karnelerini verdik ve 37.000 öğrencimizi yaz tatiline uğurladık. Onlara da şu mesajı verdik: ‘Bu yaz hem eğlenin, hem okuyun, hem öğrenin, hem spor yapın.’ Bugün burada bulunan 500 çocuğumuz, bu çağrıya yanıt veren ilk halkayı oluşturuyor. Ancak bu daireyi daha da genişletmeliyiz. Çünkü çocuklarımızı ne sokaklara bırakabiliriz, ne de onları ekran başına hapsedebiliriz. Onların güvenli, sağlıklı ve rehberlik eşliğinde sporla iç içe bir yaz geçirmesi hepimizin sorumluluğudur.

Yaz spor okullarımıza gösterdikleri ilgi için tüm ailelerimize teşekkür ediyorum. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze, bu süreçte emek veren tüm personelimize, katkı sunan tüm kurumlarımıza, Karabük Belediyemize ve projeye destek veren tüm sivil toplum kuruluşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Yaz spor etkinliklerimiz Karabük’e hayırlı ve uğurlu olsun.”

Program, spor branşlarına katılan çocukların antrenörler eşliğinde gerçekleştirdiği tanıtım çalışmaları ve protokol üyelerinin alanlardaki incelemeleriyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.