İhlas Haber Ajansı tarafından
12 Aralık, 2024 14:39 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Uzmanı uyardı: “Kayakta kolay yaralanmalar büyük sakatlıklara yol açabilir”

Kış mevsiminin gelmesi ve kayak döneminin başlamasıyla birçok kırık, bağ yaralanmaları ve sakatlanma olaylarıyla karşılaştıklarını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, “Kayak sporunda kolay yaralanmalar büyük sakatlıklara sebep olabiliyor, bu yüzden kesinlikle gerekli önlemler alınmalı. Omurga yaralanmalarına mahal verilmemeli” dedi.
Liv Hospital Samsun Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu kayak döneminde yaşanan sakatlanmalar hakkında ikazlarda bulundu. Kış mevsiminin gelmesi ve kayak döneminin başlamasıyla kırık, bağ yaralanmaları ve sakatlanma hadiseleriyle karşılaştıklarını söyleyen Opr. Dr. Saraçoğlu, “Basit yaralanmalar büyük sakatlıklara sebep olabiliyor, bu yüzden kesinlikle gerekli önlemler alınmalı omurga yaralanmalarına mahal verilmemeli. Diz sakatlanmaları, bilek sakatlıkları, bağ kopmaları yaşandığı için gerekli önlemler alınmalı, kayakta dikkatli olunmalı. Kayma esnasında düşme yaşandığında yük dizlere biniyor ve bu yüzden sakatlanma riski artıyor. El-bilek yaralanmaları, diz ayak bileği sakatlıkları, kaburga kırıkları ve omurga zedelenmeleri tehlikeli boyutlara gelebiliyor” diye konuştu.

“Kayak öncesi ısınma yapılmalı”
Kayak yapmadan evvel kesinlikle ısınma hareketleri yapılması gerektiğine değinen Dr. Saraçoğlu, “Kayak öncesi kesinlikle eğitim alınmalı, bilenler için ekipman gerçek olmalı, bireye uygun seçilmeli ve botlar düzgün biçimde sıkı bağlanmalı. Bileklikler kullanılmalı. Kayak öncesi kesinlikle ısınma hareketleri yapılmalı beden ve kaslar kayağa hazırlanmalıdır" formunda konuştu.

“Kayak sakatlanmalarında fizik tedavi tercih edilebilir”
Herhangi bir sakatlanma yahut düşme yaşandığında kesinlikle sıhhat merkezine başvurulması gerektiğini vurgulayan Saraçoğlu, “Önemsenmeyen küçük bir düşme, büyük sakatlığa dönüşebilir. Tabibe başvurularak yaralanmanın ne durumda olduğu takip edilmeli. Yaralanmanın ağır ve ağrılı olduğu durumda hakikat teşhis konularak süratlice hakikat tedavi uygulanmalı. Kırılma ve bağ kopma durumlarında genç ve hareketli bireylerde cerrahi tedavi uygulanabilirken, aktivite düzeyi düşük bireylerde ise fizik tedavi uygulanabiliyor. Büsbütün şahsa ve sakatlığına bağlı bir durum tedavi süreci. Yeniden cerrahi süreç sonrası hastanın kesinlikle fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecini başlatıyoruz. Süratli düzgünleşme için tesirli bir tedavi planlaması yaparak hastanın kısa müddette günlük rutinine adapte olmasını sağlıyoruz" tabirlerini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2025 18:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Aynı aileden 4 kişinin öldüğü kazada tır sürücüsü tutuklandı

Karabük'te aynı aileden 4 kişinin öldüğü trafik kazasında tır sürücüsü çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Dün Karabük Organize Sanayi Bölgesi'nden gelerek kavşaktan dönüş yapmak isteyen Aziz Uluışık idaresindeki 34 GRU 327 plakalı otomobile, Karabük istikametinden Ankara istikametine seyir halinde olan Seyit Hamza Y. (28) idaresindeki 61 ACT 699 plakalı tır çarptı. Kazada otomobilde bulunan Esra (45), Berfin (24) ve Kübra Uluışık (35) olay yerinde hayatını kaybederken, ağır yaralanan Aziz (53) ve Feride Uluışık (65) ilk müdahalenin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
Sürücü Uluışık yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Feride Uluışık'ın hayati tehlikesi sürerken işlemleri tamamlanan cenazeler memleketleri Diyarbakır'a gönderildi.
Gözaltına alınan tır sürücüsü Seyit Hamza Y. (28), jandarmadaki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Uluışık ailesinin İstanbul'dan Karabük'e cezaevinde kalan çocukları için geldiği öğrenildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.