Anadolu Ajansı tarafından
14 Ağustos, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Uzmanından çocuk göz sağlığında erken teşhis tavsiyesi

İSTANBUL (AA) – Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Tayanç Kılıç, göz sağlığının, çocukların genel sağlığı ve gelişimi için önemli olduğunu vurgulayarak, göz hastalıklarının erken teşhisinin tedavi sürecinde kritik rol oynadığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kılıç, çocuklarda göz sağlığının yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini aktararak, göz bozukluğu belirtileri arasında gözde çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, sulanma, sık göz kırpma, göz bebeğinin beyaz görünmesi, göz küresinde belirgin asimetri, göz kapaklarında düşüklük, ışığa aşırı hassasiyet ve baş ağrısı yer aldığını kaydetti.

Kılıç, çocuklarda gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz tembelliği, hipermetrop, miyop, astigmat, şaşılık, doğumsal katarakt ve glokom gibi hastalıkların görülebileceğini ifade ederek, "Yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığı, gözyaşının gözde birikmesine ve sık çapaklanmaya neden oluyor. Bu durum iyi yapılan bir masaj sayesinde genellikle bebek bir yaşına gelene kadar düzeliyor. Bir yaş sonrası ise kanala yönelik müdahale gerekebiliyor. İlk aylarda yapılan doğru ve sık masajla gözyaşı kanal tıkanıklığı düzelebiliyor. Dolayısıyla, belirtiler fark edilir edilmez hekimin gösterdiği şekilde masaja başlanması oldukça önemli oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Göz tembelliği tek ya da iki gözde birden olabiliyor"

Göz tembelliğinin erken yaşta fark edilmesinin önemine dikkati çeken Kılıç, altı yaşından önce teşhis edilmediğinde tedavinin güçleştiğini belirtti.

Kılıç, göz tembelliğinin gözün görme seviyesinin normal değerlere çıkamaması durumu olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

"Göz tembelliği tek ya da iki gözde birden olabiliyor ve altı yaşından önce ne kadar erken fark edilirse o kadar hızlı düzeltilebiliyor. Altı yaşından sonra ne yazık ki bu durumun düzeltilmesi çok mümkün olmuyor. Acilen gözlük kullanılması ve sağlam gözün kapatılarak tembel gözün çalıştırılması gerekiyor. Göz tembelliği; doğumsal katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi gözlerin önünde görmeyi engelleyici yapısal bir nedenden dolayı da oluşabiliyor. Bu nedenle daha önce sıralanan belirtiler fark edilirse zaman kaybetmeden göz kontrolünün yapılması büyük önem taşıyor."

Özellikle gelişme çağındaki miyop artışına dikkat çeken Kılıç, düzenli göz muayenesinin ihmal edilmemesi gerektiğini aktardı.

Kılıç, üç yaş muayenesinin özel bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Çocuklarda doğduğu andan itibaren bahsettiğimiz belirtilerden herhangi biri gözlenirse göz muayenesi için vakit kaybedilmemeli. Bu belirtiler yoksa 4-6'ncı aylarda ilk muayeneleri yapılır. Hiçbir sorun olmasa bile çocukların her yıl düzenli göz muayenesi ihmal edilmemelidir. Özellikle üç yaş muayenesi özel bir öneme sahip, çünkü bu yaşlarda çocuklar objektif görme muayenesi yöntemlerine uyum sağlayabiliyor ve muayene sonuçları daha güvenilir oluyor. Hiç muayene olmayıp altı yaşından sonra gelen çocuklarda doğumsal birçok hastalık ve ciddi kırma kusurları için geç kalınmış olunabiliyor." ifadelerini kullandı.





blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 12:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Dört mevsim tek karede: Ziyaretçilerini hayran bırakıyor

Kastamonu’da kar ve ormanlardaki renk cümbüşünün buluşması ortaya kartpostallık imajlar çıkarttı. Dört mevsimin adeta tek fotoğraf kamerasında buluştuğu tabiat, fotoğraf tutkunlarından da ilgili görüyor.
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesi ile Bozkurt ilçesi ortasında kalan Yaralıgöz Dağının eteklerinde bulunan ve ortasından Akçay çayının geçtiği vadide dört mevsim tıpkı anda yaşanıyor. Vadinin eteklerinden geçen Akçay çayının bulunduğu alanda ilkbahar mevsiminin gelişiyle birlikte çiçek açan ağaçlar, ilkbaharı andıran ve yeşil rengin her tonunun görüldüğü tabiat ve vadinin üst kısmında kahverengi tonlar ile karın buluşması ortaya kartpostallık imajlar çıkarttı.

Ziyaretçilerini mest ediyor
Baharın müjdecisi olarak isimlendirilen nergis, çiğdem, nevruz ve kardelenler ise ziyaretçilerine eşsiz bir hoşluk sunuyor. Vadi eteklerinde açan ilkbahar çiçekleri, rengarenk imgeleriyle tabiat tutkunları ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Dört mevsimin birebir anda yaşandığı vadide gerilimden uzakta vakit geçiren fotoğrafçılar ve tabiat tutkunları, toplumsal medyada yaptıkları paylaşımlarla bölgenin tanıtımına da katkı sağlıyor. Tabiat fotoğrafçısı Cebrail Keleş, kartpostallık imgeler sunan ve izlerken beşere huzur veren vadiyi herkesin ziyaret etmesi gerektiğini kaydetti.

"Ülkemizde değişik bir mevsimsel geçişi, tıpkı anda tek kareye sığdırabilecek yerimiz çok azdır"
Fotoğrafladıkları bölgenin Çatalzeytin ilçesiyle Yaralıgöz Dağı’nın ortasında kalan Hamidiye köyü mevkiinde olduğunu söyleyen Keleş, "Şu anda o kadar farklı bir his içerisindeyiz ki Nisan ayında dört mevsimi tıpkı ayna yaşıyoruz. Çatalzeytin’in kıyısından Karadeniz’in mavisini, açan çiçeklerin beyazlığını ve hoşluğunu, baharın coşkusunu izleyip fotoğraflarken, biraz daha üste çıktığımızda bahar ayına yeni ’merhaba’ diyen köknarları, fındıkları ve başka bütün yaprak açan ağaçları görebiliyoruz. Daha üstünde da Yaralıgöz Dağı var. Yaralıgöz Dağı şu anda sis altında ve yaklaşık 50 santimetre kalınlığında da kar var. Ülkemizde bu kadar değişik bir mevsimsel geçişi, birebir anda tek kareye sığdırabilecek yerimiz tahminen de çok azdır. Bunun için kendimi ben çok şanslı hissediyorum. Kastamonu’nun tabiatında bulunmaktan, Kastamonu’yu fotoğraflamaktan büyük bir keyif alıyorum. Bu bizim tabiat fotoğrafçıları için bulunmaz bir stüdyo olarak görüyorum. Şayet tabiat fotoğraflarıyla ilgileniyorsanız ya da tabiat ile ilgileniyorsanız Kastamonu seçenekler ortasında bir numaradır" dedi.

"Hiçbir ressamın tuvaline yansıtamayacağı hoşlukta bir yeşillik coşkusu var"
Bölgenin adeta bir fotoğraf tablosunu andırdığını kaydeden Keleş, "Şu anda bulunduğumuz vadinin görüntüsünü anlatmak için sözlerin yetersiz olduğu anlar oluyor. Ardımızda vadiden geçen Akçay çayı bulunuyor. Bu çay, Çatalzeytin’den geçerek Karadeniz’e dökülüyor. Vadi ortasında bu türlü gümüş renginde akan bir çay. Çabucak çayın yamacında farklı ağaçlar, rengarenk, yeşilin her tonu var. Bu hiçbir ressamın tuvaline yansıtamayacağı hoşlukta bir yeşillik coşkusu var, yeşil şöleni diyebiliriz. Yavaş yavaş üste gerçek çıktığımızda da beyazlıklar görüyoruz, sonra bu beyazlıklar artıyor. Bu beyazlıklar, yani kar, Yaralıgöz Dağının doruğuna yanlışsız kalınlaşıyor ve ağaçların üzerini de kaplıyor. Beşere değişik bir görüntü sunuyor. Buranın tabiat görünümü eksiksiz, şahane ve çok hoş, kesinlikle burasını ziyaret ediniz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.