Karabük Anahtar Parti İl Başkanı Sebahattin Uzun, tarım üreticisinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.
Uzun, “Çiftçi ayakta kalırsa, devlet de ayakta kalır” diyerek açıklamasına çarpıcı örneklerle başladı.
ÇAY VE SEBZE FİYATLARINDAKİ ÇELİŞKİ
Başkan Uzun, 2025 çay fiyatını örnek göstererek, “Çaykur, hasadın yalnızca %50’sini alıyor, geri kalanını özel sektör 15 TL’den çiftçiden satın alıyor. Çiftçi emeğinin yarısını zararına satarken, tüketici marketten 25 TL’den çay içmek zorunda kalıyor” dedi.
Aynı şekilde soğan ve patates fiyatlarını da değerlendiren Uzun, “Bugün depodaki soğan ve patates çiftçiden 4 TL’ye alınırken, ekimden itibaren pazara 15–20 TL’den çıkacak ve tüketici markette 25–30 TL’ye alacak. Çiftçi zarar ederken, stokçular ve aracılar kazanıyor; enflasyonu da tüketici ödüyor. Bu adalet mi?” ifadelerini kullandı.
DESTEKLERİN EROZYONU VE YANLIŞ YÖNLENDİRMELER
Tarım desteklerindeki düşüşe dikkat çeken Uzun, “10 yıl önce tarımsal destekler girdi maliyetlerinin %10–15’ini karşılıyordu. Bugün bu oran %3’e düştü. Destekler çiftçinin maliyetini düşürmek yerine gübre, tohum, ilaç ve yem tekellerine kazanç oldu. Mazot zamları çiftçinin yükünü iyice artırdı” diye konuştu.
ANAHTAR PARTİ’NİN ÇÖZÜMÜ: BİRLİKTE ÜRETİM MODELİ
Sebahattin Uzun, çözüm önerilerini şöyle açıkladı:
Devlet ve çiftçi kooperatif ortaklığıyla üretim yapılacak.
Çiftçi maliyetini, satış fiyatını ve kârını önceden bilecek.
Ürün kooperatif eliyle doğrudan pazara ulaşacak, aracıların kâr oyunu bitecek. Başkan Uzun, bu modelle hem üreticinin korunacağını hem de tüketicinin makul fiyatlarla ürün satın alabileceğini vurguladı



