Vali Yavuz’la Üretken ve Duyarlı Kent Modeli
Bu konu önemli olduğundan bir kısmını tekrar yazayım yazmadığım kısmı da ekleyeyim. Karabük Valisi Mustafa Yavuz’un öncülüğünde hayata geçirilen “İşte Birlik, Güçte Birlik: Karabük” projesi, kentin sosyal yapısını güçlendirmek ve üretken şehir kimliğini pekiştirmek adına önemli bir adım oldu. Türkiye genelinde sivil toplum kuruluşu sayısında 34. sırada olan Karabük, nüfusa oranla ise birinci sırada yer alıyor. Bu güçlü potansiyelin açığa çıkarılması, 6 aylık yoğun bir çalışmayla mümkün oldu.
Toplam 40 KAMU KURUMU VE 265 STK’NIN KATILIMIYLA 86 TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ, 11 ana başlık altında toplanan öneriler sonucunda 117 proje hazırlandı. Süreci yakından takip eden Vali Yavuz, Karabük’ün artık sorunlarla anılan değil, birlikte çözüm üreten ve toplumsal dayanışmayı önceleyen bir kent olmasını hedefliyor.
Bu çerçevede İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen dört projeden biri olan Antik Rota Projesi, Safranbolu’nun turizm kapasitesini artırmayı ve nitelikli turizmi desteklemeyi amaçlıyor. Günübirlik turizmden çıkış, jeolojik ve kültürel alanların tanıtımı, engelsiz erişim gibi başlıklar ön plana çıkıyor.
Kahramanlara Minnet, Emanetlere Şefkat Projesi ise Şehit ve Gazi ailelerinin yaşam koşullarını iyileştirmeyi, onların hatıralarını yaşatmayı ve toplumla daha güçlü bağlar kurmalarını amaçlıyor. Anma alanlarından hobi kurslarına, sağlık kontrollerinden sosyal desteklere kadar birçok faaliyet bu kapsamda hayata geçirilecek.
Afetlere Karşı Karabük Bilinçleniyor Projesinde, ilimizdeki arama kurtarma alanında faaliyet gösteren derneklerin araç ve ekipman yönünden güçlendirilmesi, afet bilincinin geliştirilmesi ve afetelere karşı hazırlıkların güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda gönüllü eğitimleri, tatbikat uygulamaları, öğrenci eğitimleri gibi birçok alt başlıkta çalışmaalr planlanmış durumda.
Kamu Ve Sivil Toplum İşbirliği Geliştirme projesinde ise, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapsını güçlendirmek, kurumsallaştırmak ve ortak proje üretme kapasitesini geliştirmek üzere sivil toplum platformu, eylem planı uygulamaları, eğitim materyalleri, izleme modili gibi alt başlıklar içeriyor.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz’un liderliğinde yürütülen bu geniş kapsamlı projeler Karabük’ün sosyal gelişimine katkı sunarken, kentin yalnızca bugünü için değil, geleceği için de güçlü bir altyapı sunuyor. “Afetlere Karşı Karabük Bilinçleniyor” projesiyle afet öncesi hazırlıklar güçlendirilirken; gönüllü eğitimleri, tatbikatlar ve öğrenci faaliyetleriyle toplumsal farkındalık artırılıyor. Aynı şekilde “Kamu ve Sivil Toplum İşbirliği Geliştirme” projesiyle ise kamu-SGK ilişkileri sadece dönemsel değil, kurumsal ve sürdürülebilir bir zemine oturtuluyor. Ortak proje üretme kapasitesinin artırılması, izleme ve değerlendirme sistemlerinin kurulması gibi adımlar da Karabük’te yeni bir yönetim kültürünün habercisi.
Tüm bu çalışmalar, Karabük’ü sadece sorunlara tepki veren değil, riskleri öngören, önlem alan ve birlikte hareket eden bir şehir haline getiriyor. Vali Yavuz’un ortaya koyduğu bu bütüncül vizyon, Karabük’ün geleceğini sosyal dayanışma, hazırlıklı toplum ve işbirliği kültürüyle şekillendirirken, Karabük’ü daha duyarlı, daha üretken ve birlikte hareket eden bir şehir haline getirme yolundaki kararlılığıyla ilerliyor…
***
Millet Bahçesindeki Dükkanların Devri –TOKİ Kartaltepe Konutları
Karabük’te yapımı devam eden ve kamuoyunda büyük beklentiyle takip edilen Millet Bahçesinin Ağustos ayında tamamlanacağı açıklanmıştı. Normal yapım süreci aşıldı zaten ama tasarruf tedbirlerine takılmayarak devam ettirilmişti. Şurada Ağustos’a yaklaşık 20 gün kaldı. Yaklaşık 20 gün sonra Millet Bahçesinin açılışı yapılacak mı , bekliyoruz.
Aslında orada dikkat çeken başka bir konu var. Millet Bahçesi içerisindeki 13-14 yeni ticari yapının MÜLKİYET DURUMU hâlâ netlik kazanmış değil.
Bu dükkanların Karabük Belediyesi’ne devredileceği, hatta bunun önceki belediye yönetimi döneminde bir protokolle güvence altına alındığı yönünde zamanında kamuoyuna yapılan açıklamalar vardı. Hafızalar yanıltmıyorsa, Millet Bahçesi’ndeki ticari yapıların karşılığında dönemin Karabük Belediyesi ile Kartaltepe TOKİ Konutları için bir takas veya devir sürecine girmişti.
Geldiğimiz noktada, bu değerli dükkanların hâlâ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mülkiyetinde olduğu konuşuluyor.
Şimdiki Karabük Belediyesinin bu binaların devrini almak için hâlâ girişimlerin sürdüğü konuşuluyor.
Yani, Millet Bahçesi içindeki dükkanların devrine ilişkin RESMİ BİR PROTOKOLÜN GEÇMİŞTE YAPILMAMIŞ OLMASI, bugün bu sürecin sancılı geçmesinin temel nedeni. Karabük Belediyesi’nin bu dükkanları devralabilmek adına çeşitli girişimlerde bulunduğu, karşılığında da Kartaltepe TOKİ Konutlarının henüz BAKANLIĞA TESLİM EDİLMEDİĞİ konuşuluyor.
Konut Mağdurları Umutla Bekliyor
Diğer taraftan da ortada ciddi bir mağduriyet söz konusu. Kiralarını ödemeye devam ettikleri halde, TOKİ Kartaltepe Konutlarına henüz kavuşamayan vatandaşlar ve o vatandaşların endişeli bekleyişleri var.
Sorunun çözülmesi için girişimlerin bir an önce sonuçlanmasını, bu sorunun daha fazla büyümeden, Bakanlık ve Belediye arasında karşılıklı iş birliğiyle bir an önce çözülmesini ve daire sahiplerinin evlerine kavuşmalarını dileriz.
***
Okan KÜÇÜK’ün Tüm Yorum Haberleri İçin Burayı Tıklayınız: https://bolgeninsesigazetesi.com/author/okank