Yenilikçi Eğitim Metotlarıyla Kalifiye Eleman Yetiştirilecek
Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı MAli Destek Programı kapsamında kabul edilen "Mesleki Eğitimde Yenilikçi Eğitim Metotları ile Kalifiye Eleman Yetiştiriyoruz" projesi için sözleşme imzalandı.
Sözleşme, BAKKA Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz ve Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yüksel Duranel arasında yapıldı.
BAKKA'dan yapılan açıklamada, projede; Karabük merkezde simülatörler aracılığıyla verilecek kaynak, CNC ve kodlama eğitimleri ile iş kazası riski olmayan, daha verimli, güvenilir ve kaliteli teknolojik bilgi erişimine ulaşmak, daha nitelikli işgücü yetiştirilmek ve kaynakçılık ile CNC operatörlüğü alanında okul-sanayi işbirliği geliştirmenin hedeflendiği belirtildi.
Açıklamada, proje kapsamında kaynak simülatörlü eğitim laboratuvarı, CNC simülatörlü eğitim laboratuvarı, robotik kodlama eğitim laboratuvarı ile mobilya ve iç mekan tasarımı teknolojisi alanına CNC router ekipmanları ve lazer kesici tezgahı kurulumu faaliyetlerinin yürütülmesinin planladığı kaydedildi.
Kalkınma Ajansları 2019 yılı teması "Mesleki ve Teknik Eğitim" kapsamında BAKKA'nın, toplam 796 bin TL bütçeli proje için 581 bin 280 TL hibe desteği vermeyi taahhüt ettiği kaydedildi.
Kayıtlı İstihdam Vurgusu ile Sosyal Güvenlik Haftası Başladı
12-18 Mayıs 2025 tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında, Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, her zaman olduğu gibi bu yıl da sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirten Yıldırım, hem işverenlere hem de sigortalılara önemli çağrılarda bulundu.
“KAYIT DIŞI İSTİHDAM HEM BİREYE HEM ÜLKEYE ZARAR”
İl Müdürü Yıldırım, “Her bir çalışanın sosyal güvenlik hakkı, geleceğe atılmış sağlam bir adımdır. Kayıt dışı istihdam; hem bireylerin sosyal haklarını hem de ülkemizin ekonomik düzenini tehdit etmektedir” dedi.
KAYITLI ÇALIŞMANIN ÇALIŞANLARA SAĞLADIĞI HAKLAR
Kayıtlı istihdamın çalışanlar açısından önemine değinen Müdür Yıldırım, şu başlıkları sıraladı:
Emeklilik Hakkı: Sigortalı çalışan herkes, belirli prim gününü doldurduğunda emekli olma hakkına kavuşur.
Sağlık Güvencesi: Sigortalı çalışanlar ve aileleri sağlık hizmetlerinden ücretsiz ya da düşük maliyetle yararlanabilir.
İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası: Olası iş kazaları veya meslek hastalıklarında çalışan güvence altındadır.
Kayıt dışılığın yalnızca bireysel değil, toplumsal ve ekonomik etkilerine de dikkat çeken Yıldırım; prim ve vergi kaybına, çalışan-emekli dengesinin bozulmasına, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin tehdit altına girmesine ve gelir dağılımında adaletsizliğe yol açtığını ifade etti.
FARKINDALIK SLOGANLARIYLA MESAJ VERİLDİ
Sosyal Güvenlik Haftası boyunca farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli sloganlarla mesajlar verildi:
“Kayıt dışı çalışma, geleceğinden çaldırma.”
“Sigortalı hayat, bereketli hayat.”
“Sigortanı yaptır, sosyal güvenlikten faydalan.”
“Sigortasız çalışma; yarınından çalma, çaldırma.”
“Daha huzurlu bir toplum, daha güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın, kayıt dışı çalıştırmayın.”
SGK VATANDAŞIN YANINDA
Son olarak Müdür İsmail Yıldırım, “Sosyal güvenlik ile ilgili her türlü sorunuzda Karabük SGK İl Müdürlüğü olarak her zaman yanınızda olduğumuzu beyan ediyoruz” diyerek vatandaşlara destek mesajı verdi.