blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
11 Temmuz, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı

Yunus Emre Enstitüsü’nün Kazakistan’daki Türkiye Türkçesi kursuna yoğun ilgi

İSTANBUL (AA) - Yunus Emre Enstitüsü'nün Astana'daki şubesine giden Kazak anne ve kızları, hem Türkiye Türkçesi öğreniyor hem de Türkiye kültürüyle yakından ilgileniyor.

Yunus Emre Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, yurt dışında 60'tan fazla ülkede bulunan enstitünün temsilcilikleri, farklı coğrafyalarda yaşayan kişiler için cazibe merkezi haline geliyor.

Enstitünün Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan temsilciliğinde Türkiye Türkçesi kurslarına başlayan anne ve iki kızı, Türkiye kültürüyle de yakından ilgileniyor.

Türkiye'nin kültürel unsurlarından etkilenerek Türkiye temalı resimler yapan ressam Nazerke Kemelbayeva ile birlikte yazar annesi ve sinema sektöründe çalışan ablası da Enstitünün Türkiye Türkçesi kurslarına katılıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ressam Kemelbayeva, Yunus Emre Enstitüsü'nün kendisinin ikinci evi olduğunu belirtti.

- "Kurslarda hem Türkiye Türkçesini öğrendik hem de Türkiye'nin kültürel zenginliklerini keşfettik"

Annesinin şair bir arkadaşının Astana Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkiye Türkçesi kurslarına katıldığını ifade eden Kemelbayeva, şunları anlattı:

"Ben de onun sayesinde kurslara başladım. Türkiye Türkçesi öğrenirken bir yandan da Türkiye temalı resimler yapmaya başladım ve daha sonra 'Kazakistanlıların Gözünden Türkiye' sergisi fikri ortaya çıktı. Türkiye'ye gitmeden Türkiye'yi ve kültürel değerlerini resmetmeye başladım. Türkiye temalı eserlerimi resmederken Enstitüde düzenlenen Türkçe Türkçesi kursları çok etkili oldu. Kurslarda hem Türkiye Türkçesini öğrendik hem de Türkiye'nin kültürel zenginliklerini keşfettik."

Kemelbayeva, Yunus Emre Enstitüsünün ailesi için önemli bir yeri olduğunun altını çizerek, Enstitüde düzenlenen kurslara katıldıktan sonra hayatında önemli değişiklikler olduğunu ve hayallerinin gerçekleşmesinde Türkiye Türkçesi öğrenmenin önemli bir rolü bulunduğunu vurguladı.

Yazar ve senarist Aygül Kemelbayeva da "Türkiye Türkçesi ve Türk edebiyatına dair çalışmalarım var. Ömer Seyfettin'in 'Kıskançlık' adlı hikayesini Rusçadan Kazakistan Türkçesine tercüme ettim. Bir eserimle ilgili Türkiye'de bir tez çalışması da yapıldı. En büyük hayalim, Türkiye'deki yazarlarla tercüman olmadan diyalog kurabilmek ve edebi eserleri Türkiye Türkçesi okuyabilmektir." değerlendirmelerinde bulundu.

Ressam Kemelbayeva'nın ablası Balnur Kemelbayeva ise Kazak Milli Üniversitesinde Sinema Bölümünde eğitim aldığını kaydetti.

Kazakistan'da çekilen bazı filmlerde çalışma fırsatı olduğunu aktaran Kemelbayeva, "Kardeşim aracılığıyla katıldığım Türkiye Türkçesi kurslarını tamamladıktan sonra hayalim Türkiye'deki yapımcılarla ortak film projesi hayata geçirmek ve Türkiye'yi ziyaret ettiğimde Türkiye Türkçesi konuşabilmektir." açıklamasında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
5
Haziran Perşembe
1446 HİCRİ Zilhicce 9
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:12
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:53
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:15

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

blank

Rektör Özölçer, Karaelmas TÖMER Kahvaltısı’nda kültür elçileriyle buluştu

blank

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

blank

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

blank

Zonguldak’ta kontrolden çıkan motosiklet devrildi: 1 yaralı

blank

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

blank

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 06:42 tarihinde yayınlandı

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Kurban Bayramı münasebetiyle Zonguldak Merkez Huzurevini ziyaret ederek huzurevi sakinlerinin bayramını kutladı. Aktiflik kapsamında ayrıyeten BEUN ile Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortasında "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi" iş birliği protokolü de imzalanarak huzurevi sakinlerinin toplumsal hayata iştirakini destekleyecek kıymetli bir farkındalığa adım atıldı.
Zonguldak Merkez Huzurevinde gerçekleşen ziyarete; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürü Mehmet Türkmen Köse, Vilayet Müdür Yardımcıları, huzurevi yöneticileri ve sakinleri de katıldı. Ziyaret kapsamında BEUN Devlet Konservatuvarı Müzik Kısmı akademisyenlerinden Öğr. Gör. Cem Dertsiz, huzurevi sakinlerine Türk halk müziğinin eşsiz yapıtlarından oluşan bir müzik dinletesi gerçekleştirdi.
Ziyaret kapsamında, BEUN ile Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortasında "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi İş Birliği Protokolü" de imzalandı. Protokol kapsamında yaşlı bireylerin eğitim, toplumsal iştirak ve hayat uzunluğu öğrenme imkanlarını artırmaya yönelik değerli adımlar atılması hedefleniyor.
Samimi bir atmosferde gerçekleşen programda Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, üniversite olarak toplumsal sorumluluğu yalnızca akademik düzlemde değil, insan odaklı hizmet anlayışıyla sürdürdüklerini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Özölçer bayramlaşma programında gerçekleştirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Bugün burada, toplumumuzun hafızasını oluşturan büyüklerimizle bir ortada bulunmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Her biri birer ömür deneyimi, birer bilgelik abidesi olan değerli büyüklerimizin duasını almak, onların hayata dair paylaşımlarını dinlemek bizler için son derece değerlidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını ‘Aile Yılı’ ilan etmesi, toplumun temel direği olan aile yapısının korunmasına ve jenerasyonlar ortası bağların güçlendirilmesine verilen değerin en somut göstergesidir. Bizler de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak her vakit toplumsal ve toplumsal çalışmaları öncelikli kılıyor sadece bilimsel araştırmalar ortaya koymakla kalmıyor; toplumsal dayanışma, insan onuruna yakışır ömür şartları ve nesiller ortası irtibatın güçlenmesine yönelik sorumlulukları da gönülden üstlenmeye devam ediyoruz. Bu anlayışla gerçekleştirdiğimiz ziyaret, yalnızca bir bayramlaşma değil; tıpkı vakitte kültürel devamlılık, bedel transferi ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesidir. Huzurevindeki büyüklerimiz, toplumumuzun geçmiş hafızasını taşıyan en değerli hazinelerimizdir. Onların ömür deneyimlerinden öğreneceğimiz çok şey olduğunu biliyor, bu nedenle kendileriyle kurulan gönül köprülerini son derece değerli olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu kapsamda, bugün imzaladığımız ’60+ Tazelenme Üniversitesi’ iş birliği protokolüyle birlikte, büyüklerimize yönelik eğitimi teşvik eden, onları toplumsal hayata daha aktif iştirak sağlayacak bireyler olarak destekleyen bir süreci başlatıyoruz. Bu proje, yaş almanın bir kenara çekilmek değil; tekrar öğrenmek, üretmek ve paylaşmak olduğunun da en hoş göstergesi olacak. Bu his ve kanılarla böylesine manalı bir projenin ortaya çıkmasında büyük katkılar sunan başta Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ailesine şükranlarımı sunuyorum. Bununla birlikte protokolün imzalanmasında emeği geçen başta Zonguldak Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürümüz Mehmet Türkmen Köse ve Vilayet Müdürlüğüne de teşekkür ediyorum. Kıymetli büyüklerimizin Kurban Bayramı’nı en kalbî hislerimle kutluyor; kendilerine sıhhat, huzur ve memnunluk diliyorum.’
Ziyaret, bayramlaşmanın akabinde imzalanan protokol merasimi ve günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
5
Haziran Perşembe
1446 HİCRİ Zilhicce 9
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:12
  Güneş
05:11
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:53
  İkindi
16:53
  Akşam
20:25
  Yatsı
22:15

Haftanın Okunanları

blank
Köşe Yazıları

Aman Hocam Oldu mu Şimdi?

blank
Köşe Yazıları

Okan Küçük Yorumluyor 1 Haziran 2025

blank
Gündem

Tüm Emeklilerin Sendikası Karabük Şube Başkanı Burhan Kelez: “Emeklilere Yılda 4 Kez İkramiye Verilmeli”

blank
Karabük

Karabük’te bıçak bileyicilerinin bayram mesaisi başladı

blank
Karabük

Mescier Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Video Haberler

blank

Rektör Özölçer Merkez Huzurevi sakinlerinin Kurban Bayramı’nı kutladı

blank

Rektör Özölçer, Karaelmas TÖMER Kahvaltısı’nda kültür elçileriyle buluştu

blank

Uzmanından bayram uyarısı: “Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor”

blank

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

blank

Zonguldak’ta kontrolden çıkan motosiklet devrildi: 1 yaralı

blank

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

blank

Ayılar arı kovanlarını parçalayıp balları yedi