blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Ocak, 2025 15:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Zigana Dağı’nda 16 yıl sonra acılar tazelendi

Gümüşhane’nin Torul ilçesi hudutlarındaki Zigana Dağında 16 yıl evvel yaşanan çığ faciasında hayatını kaybeden 10 tabiat tutkunu düzenlenen merasimle anıldı.
Türkiye’deki dağcılık topluluğunu yasa boğan olayın akabinde her yıl hayatını kaybedenler için düzenlenen anma programları kapsamında bu yıl da Zigana Dağında ağır kar yağışı altında yürüyüş ve anma aktifliği gerçekleştirildi.
Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) ve Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları ve Gençlik Derneği (GÜDAK) tarafından gerçekleştirilen tertibe Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Kürtün Kaymakamı ve Torul Kaymakam Vekili Parıltı Yalçınkaya, Vilayet Jandarma Kumandanı Kıdemli Albay Serhat Demiral, Gençlik ve Spor Vilayet Müdürü Mücahit Atalay, dağcılar ve olaydan yaralı kurtulan atletler katıldı.
2 bin 50 metre rakımlı Zigana Dağı geçidinden eski Zigana Tüneli karşısında Gümüşhane Valiliği tarafından yaptırılan Çığ Şehitleri Anıtına kadar yürüyen atletler anıt önüne geldikten sonra hürmet duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu.

“Doğa sporlarını yaparken dikkatli olmak gerekiyor”
Etkinlikte konuşan Vali Baruş, Zigana Dağında 16 yıl evvel yaşanan çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcıya Allah’tan rahmet dileyerek, “Çığda hayatını kaybeden dağcılar tabiata, spora gönül veren insanlardı. Bundan tam 16 yıl evvel 25 Ocak’ta Zigana dağında yürüyüş yapan dağcılarımız bir çığ afeti sonucu hayatları kaybetmelerinin yıl dönümü idrak ediyoruz. Şehitlerimizi anmak üzere bir ortaya geldik. Ben öncelikle 10 kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün ağır bir kar yağışı altında Zigana Dağının hoşluklarına de vakıf olarak yürüyüşümüzü yaptık onların anısına. Tabiat sporlarını yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Bilhassa dağcılık ve karda yürüyüş sporlarını yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Bunun eğitimini almak gerekiyor. Önlemli olarak bu sporları yaparsanız başınıza rastgele bir üzücü hadise gelmez. Birde bu sporları küme halinde yapmak gerekiyor ki rastgele bir güç duruma düşüldüğü vakit öbürleri yardım edebilsin” dedi.
Konuşmasında tüm doğaseverler ve sporseverlere davet yapan Vali Baruş, “Doğayla iç içe, tabiatla buluşma manasındaki bu sporlar beşere hayat veren, hayat sevincini aşılayan ve zinde kalmasını sağlayan sporlar. Lakin bunları şuurlu olarak yapmak lazım. Bu işin eğitimini almış dağcılık kulüplerimizle yapmaları lazım” diye konuştu.

“Onların anısını yaşatmak için her yıl bu anma programını devam ettireceğiz”
Yaşanan felaketin sonraki yılında bir anıt yapıldığını ve şehitlerin anısının burada yaşatıldığını söz eden Vali Baruş, “Biz tabiat sporlarını severler olarak onların anısını yaşatmak için her yıl bu anma programını devam ettireceğiz. O gün şehit olan kardeşlerimizin arkadaşlarının da bir vefa gösterisi birebir vakitte. Vefalarını ortaya koyuyorlar. Zira spora gönül vermek, küme çalışması gerektiriyor. Kümede olmak arkadaşlık, dostluk gerektiriyor. Bu tabiat sporlarını yapanlarda bunu çok yakinen hissedebiliyor. Biz kere daha buraya katılan tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bir daha bu türlü afetlerden karşılaşmamak üzere diyorum” dedi.

“Acımızı kalbimize onları Mevla’ya uğurladık”
Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları ve Gençlik Derneği (GÜDAK) Başkanı Mustafa Akbulut ise “Bundan 16 yıl evvel bir faaliyette TEDAK üyesi arkadaşlarımız burada yürüyüş yaparken elim bir kaza sonucu, çığ sonucu hayatlarını kaybettiler. Onları bu beyaz karların içinden ellerimizle ve ellerimizdeki küreklerle çıkarmaya çalıştık. İki tanesi hayattaydı lakin onları geri döndüremedik. 8 tanesi zati çığ altında ölüydü çıkardığımızda. Büyük ve acı bir olaydı. Acımızı kalbimize onları Mevla’ya uğurladık. Hatırlamak için her sene burada toplanıyoruz. Onları yeterli hislerle, rahmet yad ediyoruz. Allah yerlerini cennet etsin” sözlerini kullandı.

“Onları rahmet ve özlemle anıyoruz”
TEDAK Başkanı Ural Ayar da 16 yıl evvel tabiat yürüyüşü sırasında trajik olayın yaşandığını hatırlatarak, “Bu acıyı fiilen yaşamış biri olarak olayı anlatmakta çok zorlanıyorum. Acımız sonsuz, anlatılmaz. Sözler yetersiz kalıyor. Biz büyük bir aileydik, bu aileyi kaybettik. Arkadaşlarımız yalnızca bir tabiat sever değil, tıpkı vakitte birer eş, birer anne, birer baba, birer dede, birer arkadaştı. Her biri kulübümüzün kesimi, bir bedeliydi. Onları rahmet ve hasretle anıyoruz. Yerleri cennet olsun” diye konuştu.

“Bizi sel üzere aldı içine, aldı götürdü”
Olaydan yaralı olarak kurtulan 77 yaşındaki Rahmi Keleş ise “Her yıl buraya geliyoruz. Bu çok güç bir şey, anmakta sıkıntı bir şey, hatırımızdan gönlümüzden hiç çıkmıyor. Biz 11 arkadaş 800 metre çığla gittik. Bizi sel üzere aldı içine, aldı götürdü. Birde baktık ki 10 arkadaşımız öldü, yalnızca ben kaldım. Onlara Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Tüm şehitler için Kur’an-ı Kerim okunup dua edilmesinin akabinde iştirakçilere TEDAK tarafından hazırlanan ve tabiat yürüyüşlerinde kullanılan çeşitli armağanlar takdim edildi.
Gümüşhane’nin Torul ilçesi sonlarındaki Zigana Dağı’nda 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ olayında tabiat yürüyüşüne çıkan Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) üyesi 17 kişi çığ altında kalmış, olayda Hüsniye Sarıbıyık, Hasan Ali İsaoğlu, Burçak Sevim, Hüseyin Karaosmanoğlu, Erhan Terzi, Dr. Dursun İnan, Özlem Timurcioğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Dr. Davut Akdeniz hayatını kaybetmişti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gümüşhane’de ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi

Gümüşhane’de Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde yürütülen ‘Orman Benim’ aktifliği düzenlendi.
Gümüşhane’de de orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak hedefiyle 81 vilayette gerçekleştirilen ‘Orman Benim’ aktifliği kapsamında Kent Ormanı’nda paklık çalışması yapıldı. Gümüşhane Valisi Aydın Baruş’un da katıldığı aktiflik kapsamında, ormanlık alanlarda yangın riski oluşturan yanıcı unsurlar toplanarak tabiata ziyan vermeyecek formda bertaraf edildi. Aktifliğe kamu kurumlarının temsilcileri, Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık kısmı akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
Ormanlık alanda yapılan paklık çalışmasıyla birlikte, iştirakçiler hem etraf şuuru kazandı hem de ormanların korunmasına direkt katkı sundu. Aktiflik sonunda öğrencilere, orman bakımı ve korunmasına yönelik teknik bilgiler de verildi. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme sunumlarında, yangın riskine karşı alınabilecek tedbirler, sürdürülebilir orman idaresi ve bakım çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
Etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, "Ormanları korumazsak hayatımızla oynarız. Bu hayat kaynağımız olan varlığı canımız üzere korumalıyız ve bunu sürdürebilmeliyiz. Zira gelecek kuşaklara de sağlıklı bir hava, sağlıklı toprak, sağlıklı su bırakmalıyız. Ormanlık alanda poşetler görmek, yapay hususları görmek hepimizi derinden üzüyor. Bu mevzuda şuurlu olmalıyız. Gençler, bizim geleceğimizin en büyük teminatı sizsiniz. Ormanlarımıza sahip çıkalım, pak tutalım ki bir daha tekrar o kullandığımız alana gelmeye yüzümüz olsun" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.