Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
15 Mart, 2023 16:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

27 Yıldır Kendi Binasını Yapamadı

1995 yılında Zonguldak’tan ayrılarak 78’inci il olan Karabük’te bazı kamu kurumları kendi hizmet binalarında vatandaşlara hizmet verirken, Karabük İl Özel İdaresi ise yaklaşık 27 yıldır 6 katlı bir binanın son üç katını hizmet vermeye devam ediyor. Komşu illerimiz Bartın, Zonguldak ve Kastamonu kendilerine ait binada hizmetlerini sürdürürken, Karabük İl Özel İdare’nin halen son üç katını satın aldığı bir binada hizmet vermeye devam etmesi kamuoyun da değişik yorumlara neden oldu. ŞİMDİYE KADAR NEDEN YAPILAMADI 1995 yılında il olan ve özel bir şahsın yapmış olduğu binanın son üç katında hizmet veren Karabük İl Özel İdaresinin kendine ait şimdiye kadar bir hizmet binasını yapmaması, neden yapılmadı veya yapılamadı sorularını akla getiriyor. BARTININ KENDİSİNE AİT YERİ VAR Karabük’ten dört yıl önce il statüsüne geçen komşu ilimiz Bartın’da il Özel İdare kendine ait binada hizmet vermeye başlarken, dört yıl sonra il olan Karabük ise hala aynı yerinde hizmet vermeye devam ediyor. ZONGULDAK YENİSİNİ YAPIYOR Komşu illerimiz ile ilgili yaptığımız araştırmada diğer komşu ilimiz Zonguldak’ta ise İl Özel idare kendi binasında hizmet verirken, yeterli olmadığı için yine kendine ait yeni hizmet binasının yapılmaya başlandığı bitmek üzere olduğu öğrenildi. Diğer bir komşu ilimiz Kastamonu’da ise İl Özel İdarenin kendisine ait binada hizmet verdiği öğrenildi YAPILMASI İÇİN BİR 27 YILDIR DAHAMI GEÇMESİ BEKLENİYOR 2022 yılı bütçesi 300 milyon lira olan Karabük İl Özel İdaresinin kendine ait bir hizmet binasını şimdiye kadar neden yapmadığı ve yapılması için daha ne kadar bekleneceği kamuoyu oyunda merak ediliyor YETERLİ OLMADIĞI İÇİN İKİ OFİS KİRALANDI Şehir merkezinde 6 katlı binanın son üç katını satın alarak hizmet vermeye çalışan Karabük İl Özel İdaresinin kuruma ait üç kat haricin de aynı binada iki ofisi daha kiraladığı ve bu ofislere toplam bin 600 lira aylık kira ödediği de öğrenildi. DEPREME DAYANILLIKI MI? 1996 yılında hizmete açılan binanın son üç katında hizmet vermeye çalışan Karabük İl Özel İdaresinin bulunduğu binanı depreme dayanıklı olup olmadığını da gündeme getirirken, konu ile ilgili uzmanlar, kesinlikle bu binada güçlendirilme çalışmasının yapılması gerektiğini belirtiyorlar.(Sadık Arslan)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
13 Mayıs, 2025 11:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Nüfusun Yenilenme Oranı Azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 yılı verilerine göre, Karabük'te bir yıl içinde 1.943 bebek dünyaya geldi.

İl genelinde toplam doğurganlık hızı 1,20 çocuk olarak açıklandı. Türkiye genelinde canlı doğan bebek sayısı 937 bin 559 olarak kaydedildi.

Türkiye’de Doğurganlık Oranları Düşüşte

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı verilerine göre, ülke genelinde doğurganlık oranları belirgin bir düşüş eğiliminde seyrediyor. Bu yıl açıklanan verilere göre, toplam doğurganlık hızı 1,48 çocuk seviyesinde kalırken, toplam canlı doğan bebek sayısı ise 937 bin 559 olarak kayıtlara geçti.

İl bazında ise Karabük’te 2024 yılında toplam 1.943 bebek dünyaya gelirken, ilin toplam doğurganlık hızı 1,20 çocuk olarak açıklandı. Bölge illeri arasında Zonguldak’ta 4.090 bebek doğarken, toplam doğurganlık oranı 1,15 çocuk seviyesinde. Bartın’da ise 1.471 bebek doğmuş olup, doğurganlık hızı 1,12 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de doğurganlık oranı 2001 yılında 2,38 çocuk iken, 2014 yılından itibaren sürekli azalarak 2024 yılında 1,48’e geriledi. Bu seviyenin, nüfusun kendini yenilemesi için gereken 2,10’un oldukça altında kalması, ilerleyen yıllarda yaşlı nüfus oranını artırabileceği ve ekonomik, sosyal dengeleri olumsuz etkileyebileceği endişesini beraberinde getiriyor.

Uzmanlar, doğurganlık oranlarındaki bu düşüşün, özellikle genç nüfusun azalması ve yaşlanan nüfus yapısının daha da belirgin hale gelmesiyle ekonomik ve sosyal politikaların yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Yetkilileri ise aile destek programlarının artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Türkiye’nin nüfus dinamiklerindeki bu değişim, uzun vadede ülkedeki yaşam kalitesi, sağlık ve sosyal hizmetler gibi pek çok alanı etkileyebilir. Uzmanlar, nüfusun sürdürülebilirliği ve ekonomik büyüme açısından bu gelişmelerin yakından izlenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.