Türkiye’de Ordu’dan sonra en çok fındık üretilen ikinci vilayet olan Samsun’da 13 ilçede yürütülen fındık rekolte varsayım çalışmaları devam ediyor.
Türkiye’nin değerli fındık üretim merkezlerinden biri olan Samsun’da, 2025 yılı fındık rekolte varsayım çalışmaları sürdürülüyor. Vilayet genelinde 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda yaklaşık 50 bin üretici fındık tarımı yapıyor. 26 Haziran’da başlayan çalışmalarda, Samsun’un 13 fındık üretim ilçesinde belirlenen 87 örnek bahçede yaklaşık 450 kısımda "çotanak sayımı" temel alınarak arazi çalışmaları gerçekleştiriliyor. Kıyı, orta ve yüksek jenerasyon olmak üzere farklı irtifalarda yapılan sayımlar, fındık çeşitlerinin oransal yoğunluğuna nazaran şekillendiriliyor. Rekolte kestirim çalışmalarına; Vilayet ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri, ziraat odaları, ticaret borsası, ticaret ve sanayi odaları, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü temsilcileri katılıyor.
"Rekolte iddia çalışmalarını titizlikle sürdürüyoruz"
Çalışmalar bugün Salıpazarı ilçesi Alanyaykın Mahallesi’ndeki rekolte bahçesinde, Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın katılımıyla yapıldı. Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, "Fındık, ilimiz için stratejik bir eserdir. Rekolte varsayım çalışmalarını titizlikle sürdürüyoruz" dedi.
Sağlam ayrıyeten, 2019 yılından bu yana başta fındık olmak üzere pek çok tarım eserinde önemli ziyanlara neden olan kahverengi kokarca zararlısıyla gayret çalışmalarının, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kahverengi Kokarca Aksiyon Planı" çerçevesinde sürdüğünü belirtti.
Temmuz ayının birinci haftasının uğraş açısından kritik bir devir olduğunu vurgulayan Sağlam, üreticilerin bilhassa genç nimf periyoduna karşı ruhsatlı bitki muhafaza eserleri (0BKÜ) ile vaktinde kimyasal çaba yapmalarının zararlının popülasyonunu baskılamada büyük rol oynayacağını söz etti.
2025 yılının üreticiler için verimli ve bereketli bir yıl olmasını temenni eden Sağlam, Türkiye’nin fındık ihracatından yüksek gelir elde etmesini diledi.
Bu yol acil çift şerit yapılmalı
•Bu yol acil çift şerit yapılmalı en azından bu kışa kadar hemen ilk tünele kadar yol iki taraflı çoğu yer zaten müsait sadece bölünerek ve asfalt çalışması gerekiyor. Ayrıca kayak merkezine giden yol ayrımı çok tehlikeli yeniceden gelen araçlar bakımından virajda kalıyor…
Asfalt çalışması olmasa da çift şerit veya 3 şerit işaretleme hemen yapılmalıdır.