Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
23 Kasım, 2023 16:36 tarihinde yayınlandı

Trabzon’da, “Dijital Dünyada Çocuk Haklarının Korunması” sempozyumu düzenlendi

blank

TRABZON (AA) - Trabzon'da "Dijital Dünyada Çocuk Haklarının Korunması" sempozyumu düzenlendi.

Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneğince (KİKAP), Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda konuşan KTÜ Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdal Özer, çocuk gelinler olmaması yönünde çalışmalar yapmak gerektiğini söyledi.

Ankara Adliyesinde görevli sosyal çalışmacı Zeynep Mutlu, "Dijital Şiddet Mağduru Çocukların Psikososyal Durumları" adlı sunumunda, Adalet Bakanlığının 2022 verilerine göre, güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen 259 bin 106 çocuğun yüzde 89,8'inin suç mağduru, yüzde 10,1'inin takibi gereken olay mağduru çocukların oluşturduğunu belirtti.

Mutlu, bu çocukların yüzde 58,5'inin yaralama, yüzde 13,7'sinin cinsel suçlar, yüzde 8,7'sinin aile düzenine karşı suçlar, yüzde 4,8'inin tehdit, yüzde 14,3'ünün bu nedenlerin dışındaki nedenlerden kaynaklandığını aktardı.

KİKAP Derneği Başkanı Nilgün Turan da çocukların korunmasına yönelik ilk olarak "Dijital Dünyada Çocuk İzi" çalıştayı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Çalıştayla, çocukların günlük internet kullanım alışkanlıklarıyla ilgili en çok hangi sosyal medya platformlarını kullandıkları ve ne kadar sıklıkla kullandıklarını ele aldıklarına değinen Turan, çocukların bakış açısıyla internetin faydaları, üretken rolü, riskleri ve korunma yöntemlerinin belirlendiğini kaydetti.

Projede, gönüllü öğrencilerin eğitici eğitimi aldıklarına değinen Turan, 10 çocuğun 100 çocuğa atölye eğitimi vermek üzere hazırlandığını ve projenin 12-25 yaş arasında 25 bin gençle buluşmasını hedeflediklerini söyledi.

Sempozyumda, Uluslararası Çocuk Merkezi Adolesan, Gençler ve Kadın Sağlığı ve Hakları Program Koordinatörü Dr. Ayşegül Esin "Dijital Dünyada Çocuk Hakları" konusunda sunum gerçekleştirdi.

Trabzon Barosundan Avukat Selahattin Onay, "Dijital Dünyada Çocukların Unutulma Hakkı ve Korunması" konusunda bilgi verdiği sempozyumda, Uluslararası Çocuk Merkezi Çocuk Dostu Turizm Program Koordinatörü Çağıl Tuğba Metin Balcı, "Çocuk Dostu Turizm" konularında bilgi verdi.

UNICEF Çocuk Koruma Birimi avukatı İlayda Önal Toprak "UNICEF Bakış Açısıyla Çocuk Hakları", KTÜ Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Seçkin Kırcı, "İnternet ortamında Cinsel İstismar Suçları", İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Biriminden polis memuru İlhan Tozluyurt "İnternette Yaşanması Muhtemel Riskler ve Alınacak Önlemler", TRÜ Bilgisayar ve Öğretim Eğitim Teknolojileri Bölüm Dr. Tuğba Bahçekapılı Özdemir "Dijital Dünya, Çocuk ve Fırsatlar", Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzman yardımcısı Melek Konuk ise "Dijital Dünyada çocuk görüntülerinin paylaşılmasının riskleri ve sharenting kavramına genel bir bakış" konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seha Sağlam'ın da katıldığı sempozyumda, konuşmacılara plaket takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
25 Mayıs, 2025 09:32 tarihinde yayınlandı

Gümüşhane’de tribünlere anne eli değiyor

Gümüşhane’de futbol oynayan minik atletlerin anneleri, her maçta çocuklarını yalnız bırakmayarak tribünlerin sevinç kaynağı olurken, yaptıkları pasta ve böreklerle tribünlerde adeta gün yapıyorlar.
Trabzonspor Futbol Okulu ve Dumlupınar Ortaokulu Spor Kulübü’nde futbol oynayan ve hafta sonları düzenlenen altyapı maçlarında alanda ter döken minik futbolcuların en büyük destekçileri yeniden anneleri oluyor. Tribünlerde çocuklarına tezahüratlarla moral veren anneler, birebir vakitte maçları adeta birer toplumsal aktifliğe dönüştürüyor. Yanlarında getirdikleri pasta, börek ve içeceklerle maç günlerini gün havasına çeviren anneler, hem çocuklarının heyecanına ortak oluyor hem de aileler ortasında kaynaşma sağlıyor.
Annelerin bu manalı takviyesi, hem antrenörlerin hem de çocukların motivasyonunu artırıyor. Tribünlerdeki renkli imgeler, maçlara farklı bir hoşluk katarken, minik atletler da annelerinin takviyesiyle alanda daha özgüvenli uğraş ediyor.

"Hem gün yapıyoruz hem de çocuklarımıza takviye oluyoruz.
Çocuklarını hiçbir maçta yalnız bırakmadıklarını ve her maçta saha kenarında çocuklarını desteklediklerini söz eden Ebru Akagün Karaaslan, "Biz anneler olarak çocuklarımızı hiç bırakmadık. Gümüşhane zati küçük bir vilayet olduğu için biz anneler olarak daima birbirimizi tanıyoruz ve toplu bir tertipte bütün annelerle birebir enerjiyi yakaladık. Haftada 2 maçta annelerimiz babalarımız her hafta istisnasız daima birlikte buradayız. Çocuklarımız yense de yenilse de her koşulda buradayız. Bu süreçte anneler börekler çörekler yaparak devre ortasında çayımızı pastamızı böreğimizi alıyoruz biz de onlarla birlikte hem bir gün yaparmış üzere vakit geçiriyoruz hem de gerilim atıyoruz ve eğleniyoruz. Çocuklarımıza faul yapıldığında anne olarak tabi ki his yoğunluğu yaşıyoruz ancak onlar kalktıkları yerden tekrar devam ediyorlar" dedi.
"Kadın eli değdiği vakit tüm maçlarımız şenlik havasında geçiyor"
Annelerin yaptıkları aktifliğin futbolun birleştirici ruhuna katkı sağladığını söyleyen Dumlupınar Ortaokulu Spor Kulübü altyapı sorumlusu ve Trabzonspor Futbol Okulu antrenörü Alptuğ Furkan Yılmaz, "Biz bir proje yaptık Dumlupınar Ortaokulu vücut eğitim öğretmeni Ahmet Aydın ve Trabzonspor Futbol Okulu kurucularından Fethi Dabağ başkanlığında bir amatör kulüp kurduk. Burada Trabzonspor Futbol Okulu’ndaki çocuklarla ve ortaokuldaki çocuklarla bir havuz oluşturduk buradan belirlediğimiz oyuncularla 2 yıldır karşılaşmalara çıkıyoruz alt yaş kümelerinde. Bu karşılaşmalarda da futbol okulumuzdaki oyuncuların anneleriyle de alana bayan eli değmiş oluyor. Bu kentimizde daha evvel olmamış bir şey ve hem bizlerin, hem rakiplerin hem de kamuoyunun çok güzeline gidiyor. Bayanlar kendi ortalarında bir küme oluşturmuş kendilerine ‘Dumlupınar Anneleri’ demişler. Bu kümede herkes iş kısmı yapıp börekler, sarmalar yapmış. Burada hem oturuyorlar, hoş bir haftasonu geçiriyorlar hem de çocuklarını destekliyorlar. Bir erkek sporu olarak görülen futbola bir bayan eli değdiği vakit alanda bütün maçlarımız şenlik havasında geçiyor bu da futbolun birleştirici ruhuna, amatör futbolun ruhuna katkı sunuyor" diye konuştu.

"Pas ver diyorlar devre ortasında yemek yediriyorlar"
Annelerinin kendilerine verdiği takviyelerle maçları kazandıklarını belirten Şahin Yağız Dabağ (10), "Ben 6 yıldır futbol oynuyorum şu anda da Dumlupınar altyapısındayım. Annelerimiz bize çok takviye oluyor onların sayesinde kazanıyoruz. Çok yeterliler hepsi dayanak veriyor. Marş söylüyorlar, müzik söylüyorlar, pas ver diyorlar, yemek yediriyorlar o kadar çok şey yapıyorlar ki anlatmaya yetmez. Onların burada olması ve memnun olması bana güç veriyor" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin