Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seda Keskin Avcı’ya ERC’den 2 milyon avro hibe

Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seda Keskin Avcı’ya ERC’den 2 milyon avro hibe

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.11.2023 16:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, Avrupa Araştırma Konseyi’nden (ERC) 2 milyon avro değerinde hibe almaya hak kazandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, yeni nesil nano-gözenekli malzemelerin potansiyeli üzerine atomik düzeyde araştırmalar yapıyor.

Yaklaşık 10-15 yıl önce keşfedilen sünger benzeri bu gözenekli yapılar, görece genç bir teknoloji. Bilim insanları bugün, çölde su molekülünü yakalamaktan tutun araçlarda elektriği daha verimli dağıtmaya, atmosfere salınan karbondioksiti hapsetmeye kadar birçok alanda kullanılabilecek bu molekülleri geliştirmeye ve yeni kombinasyonlarla sayılarını artırmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, 2017’de ERC alan ilk projesi COSMOS ile laboratuvarda test edilmesi yıllar sürebilecek bu malzemelerden daha hızlı verim alınabilmesi için bilgisayar simülasyonları geliştirdi.

COSMOS ile Türkiye’den mühendislik alanında ERC Başlangıç Desteği alan ilk kadın araştırmacı olan Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, bu kez de Türkiye’den genel mühendislik panelinden (PE8) desteğe layık görülen ilk konsolidatör projenin sahibi oldu.

Koç Üniversitesi’nde yürütülen önceki araştırmaların bir sonraki adımı niteliğindeki proje, atomik hesaplamaları, moleküler simülasyonları, veri bilimi yöntemlerini ve deneysel çalışmaları birleştirerek MOF’ların farklı uygulamalardaki performanslarını belirlemeyi hedefliyor.

Bu sayede bütüncül bir malzeme zekası ekosistemi oluşturacak çalışma, MOF’ların enerji, çevre ve biyomedikal uygulamalardaki potansiyelini kısa sürede daha verimli kullanabilmeyi hedefliyor. Çalışma Koç Üniversitesi bünyesinde 5 yıl boyunca sürecek.

– “Proje kapsamında dünyanın temel toplumsal sorunlarını ele almak adına 10 kritik moleküle odaklanacağız”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, proje kapsamında dünyanın temel toplumsal sorunlarını ele almak adına 10 kritik moleküle odaklanacaklarını belirtti.

Avcı, şunları kaydetti:

“MOF’ların temiz enerji depolama amaçlı kullanılması için hidrojen ve metan; toksik gazı yakalamada ve küresel ısınmayla mücadelede etkili olabilmeleri için amonyak, karbon monoksit, karbon dioksit ve azot oksit; anti-kanser ilaç tedavisinde taşıyıcı olarak değerlendirilebilmeleri için florourasil, metotreksat, ve biyomedikal uygulamalar için azot ve oksijen moleküllerinin MOFlar içinde depolanma ve dağıtılma özelliklerini araştıracağız.

Projenin küresel çapta en büyük kazanımlarından biri, bu alanda dünyanın ilk veri tabanının kurulması olacak. Bu veri tabanı milyonlarca MOF’un konuk molekülleri depolama ve taşıma özelliklerini içerecek. STARLET kapsamında ayrıca yüksek performanslı MOF’lar için tasarım kılavuzları oluşturularak yeni malzemelerin keşfi teşvik edilecek.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabüklüler Bolu’da Dijital Diş Protezi Tercih Ediyor

Yayın: 03.06.2024 15:30
Paylaş:
A+ A-

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, dijital ölçüm ve 3 boyutlu yazıcı teknolojilerini kullanarak protez diş üretiminde önemli bir yenilik sunuyor. Bu yöntem sayesinde Karabüklü hastalar, daha kısa sürede ve daha yüksek konforla protez dişlerine kavuşabiliyor.

BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamiyet Kılınç, dijital sistemlerin getirdiği avantajlar hakkında bilgi verdi. Kılınç, dijital ölçüm ve üretim sistemleri sayesinde hastaların eski yöntemlerde karşılaştığı uzun bekleme sürelerinin ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkların ortadan kalktığını belirtti.

Karabük’ten Gelen Hastalara Özel Hizmet

Karabük ve çevre illerden gelen birçok hasta, BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde dijital yöntemlerin sağladığı avantajlardan faydalanıyor. Doç. Dr. Kılınç, dijital ölçüm ve üretim sistemlerinin sağladığı zaman tasarrufuna dikkat çekerek, protez dişlerin aynı gün içerisinde hastalara teslim edilebildiğini ifade etti. Bu sayede Karabük’ten gelen hastalar, uzun süre beklemeden tedavilerini tamamlayabiliyorlar.

Hasta Konforu Ön Planda

Kılınç, dijital sistemlerin hasta konforunu artırdığını vurgulayarak, “Geleneksel ölçüm yöntemlerinde kullanılan oyun hamuru kıvamlı materyaller, hastalarda mide bulantısına yol açabiliyordu. Dijital tarama yöntemi ile bu sorun tamamen ortadan kalktı. Hastalarımız, daha rahat bir tedavi süreci yaşıyor” dedi.

Verilerin Arşivlenmesi ve Hızlı Üretim

Dijital ölçüm yöntemleri sayesinde hastaların verileri bilgisayar ortamında arşivlenebiliyor. Bu durum, protezlerin kaybolması veya zarar görmesi durumunda yeni bir ölçüm almadan hızlı bir şekilde üretim yapılmasını sağlıyor. Doç. Dr. Kılınç, “Bir telefon görüşmesi ile hastamızın protezini yeniden üretebiliyor ve geldiğinde teslim edebiliyoruz” dedi.

Karabüklü Hastalar Memnun

Kılınç, Karabük’ten gelen hastaların dijital sistemlerle sunulan hızlı ve konforlu hizmetten son derece memnun olduğunu belirtti. Karabüklü hastalar, özellikle sosyal hayatta estetik görünümün önemli olduğu durumlarda, uzun süre dişsiz kalmak istemediklerinden kısa sürede tamamlanan tedavilerden dolayı BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ni tercih ediyorlar.

Dijital ölçüm ve 3 boyutlu yazıcı teknolojileri ile protez diş üretiminde çığır açan BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi, Karabüklü hastaların da tercihi haline gelmiş durumda. Hızlı, konforlu ve yüksek doğrulukta protez diş üretimi ile hastalar, memnuniyetle tedavilerini tamamlayarak fakülteden ayrılıyorlar.