blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2025 11:07 tarihinde yayınlandı

Kahverengi kokarcaya sıvı balık gübreli önlem

Giresun’da balık atıklarından üretilen sıvı tarım gübresi, bitkilerin hem randımanını arttırıyor hem de zararlılardan koruyor.
İş insanı Hakan Umar ve üretici Hamdi Akman, balık atıklarından elde ettikleri sıvı gübre ile tarım dalında dikkat alımlı bir yeniliğe imza attılar. Hakan Umar, sıvı balık gübresinin üretimiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "Balığın uzun müddet fermente edilmesiyle balık yağı ayrıştırılıyor ve yüksek oranda fosfor elde ediliyor. Akabinde solucan gübresinden potasyum ve ısırgan üzere bitkilerden azot üretimi yapılıyor. Elde edilen içerikler, kullanılacak esere nazaran beş litrelik bidonlara konularak satışa sunuluyor. Eserler sırf gübre olarak değil, ziyanlı canlılara karşı doğal bir gayret tekniği olarak da fonksiyon görüyor" dedi.

Akdeniz’deki seralardan sonra Karadeniz’de fındığın düşmanı kokarcayla gayrette de kullanılıyor
"Deneme yanılma tekniğiyle yıllar içerisinde geliştirdiğimiz sıvı balık gübresi şuan Antalya’daki seralarda kullanılıyor" diyen Umar "Antalya’daki seralarda kırmızı örümcek, beyaz sinek, kelebek ve tuta üzere zararlıları öldürerek uzaklaştırıyor. Tıpkı biçimde Karadeniz’de fındık bahçelerinde kokarca dediğimiz bir ziyanlı var. Kokarcayı da öldürdüğünü ve bahçelerden uzak tuttuğunu gördük. Bu zararlıya karşı da tesirli. Balık yağı, bu canlıların trake denilen teneffüs antenlerini tıkayarak vefatlarına neden oluyor. Ayrıyeten, balık gübresinin yıkama adabıyla uygulanması, zararlıların bahçeye tekrar gelmesini önlüyor" formunda konuştu.

Doğal müdafaa, yüksek randıman sağlıyor
Tarım eserinde zararlılara karşı muhafaza sağladığı üzere randımanı de artırdığını tabir eden balık gübresi üreticilerinden Hamdi Akman ise "Amacımız organik ve mineral içeriği dengelenmiş bir gübre üretmek. İnsanların organik gübreye dönmesini istiyoruz. Bu eser sayesinde fındık, domates ve öbür tarım eserlerinde randıman yüzde 70’e kadar artıyor. Hem doğal hem de tesirli bir tarım eseri olarak öne çıkan yerli üretim sıvı balık gübresi, çiftçilerin dikkatini çekiyor. Zararlılara karşı kimyasal kullanmadan gayret etmeyi sağlayan bu sistemin sürdürülebilir ve sağlıklı tarım için değerli bir adım olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Emine Çelik tarafından
23 Mayıs, 2025 13:11 tarihinde yayınlandı

“Beyaz Altın” Çeltik Ekiminde Sona Yaklaşıldı

Karabük'te yaklaşık 500 dekar alanda üretimi yapılan çeltik ekimi sürüyor.320 dekar alanda çeltik ekimi yapan Halit Gömeç, topraktan sofraya kadar uzanan yolculukta çeltik ekiminin imece usulü ile su dolu tarlalar içindeki meşakkatli serüvenini sürdürüyor.

Gömeç, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 20 gündür devam eden çeltik ekiminde son haftaya girdiklerini söyledi.
Çeltik üreticilerinin soğuktan etkilenmediğini ve mevsim olarak Mayıs’ta başladıklarını ifade ederek, "Allah verirse, rekoltenin iyi olmasını bekleriz. Geçen sene çok iyiydi ve yıllar ortalamasına göre de çok iyiydi. Geçen sene 320 dekar alanda 280 ton civarında çeltik aldık. Fiyatlarda iyiydi ve geçen sene ürünümüzün tamamını sattık. Geçen yıl çeltiğin kilosunu 24-25 TL bandında verdik" dedi.
Çeltik üreticisi Gömeç’i, tarlasında ziyaret eden Ziraat Odası Karabük İl Başkanı Hasan Benlioğlu da, üretmeden tüketimin olmadığını ifade ederek, "Bizler de kendisini çeltik ekiminde kendisini ziyaret ettik ve gördük ki, çiftçinin alın terini kimse karalayamaz. Çiftinin kazancı helal. Çünkü Ekimi ayrı meşakkat, hasadında ayrı bir mücadele var" diye konuştu

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.