Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 10.09.2019 23:07
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Yenice ilçesinde son aylarda artan ölümlü orman iş kazalarının önüne geçilmesi ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.

Yüzde 87’si ormanlarla kaplı olan ve Avrupa’nın 100. sıcak noktalarından biri olan Yenice ilçesinde bu 8 orman kazasından 5 kişi hayatını kaybederken, son 4 yılda ise meydana 26 iş kazasında 15 orman işçisi hayatını kaybetti.

Yenice Orman İşletme Müdürlüğü Sosyal Tesisler Çok Amaçlı Salonunda orman kazalarının masaya yatırıldığı toplantıya Vali Fuat Gürel, Yenice Kaymakam Vekili-Vali Yardımcısı Barboros Baran, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, Karabük Orman İşletme Müdürü Rıfat Ataş, Yenice Orman İşletme Müdürü Hüseyin Kalaycı, Orman İşletme Müdürlüğü Şefleri, Orman Kooperatifi Başkan ve Üyeleri ile Muhtarlar katıldı.

“Zor bir coğrafya”

İçinde bulundukları coğrafya’nın zorlu bir coğrafya olduğunu belirten Vali Fuat Gürel, “Yenicemizin yüzde 87’si ormanlarla kaplı bir ilçe. Bu kadar engebeli arazide kesim yapmak ve bunları ekonomiye kazandırmak çok güç. Ancak bunu yaparken tabi iş sağlığı ve güvenliği önemli. İnsan hayatından daha öte bir şey. Çalışan arkadaşlarımız ekmeğini rızkını kazanmak adına oralarda uğraşmaktalar. Sahada çalışan arkadaşlar belirli bir eğitim geçerek oralarda çalıştırılıyor. Rastgele bu insanlar sahalara kesime gönderilmiyor. Ben 10 aydır buradayım ve bu süre içerisinde 8 kaza oldu ve bunun 5’inde ölüm var. Ölüm olan yerde bir şeylerin gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ters giden, umursanmayan veya boş vermişlik kaynaklı bazı sorunlar var. Kurumlar belki üzerine düşeni yapıyor ama nihayetinde orman kesimini yapan kişi bir kaç arkadaşı ile orada bu işi yapıyor. Belki kurallara uymadan işler yapılıyor. Burada bir takım hatalardan kaynaklı kazalar söz konusu. Bunların tekrar gözden geçirilmesini düşünüyoruz. Belki verdiğimiz eğitimlerin tekrarlanması gerekebilir. Özellikle bu sene yenice için şanssı bir yıl. Bu sene 5 kardeşimiz hayatını kaybetti ve onların geride bıraktığı yetim çocuklar ve eşleri var. İşin doğrusu birçok sıkıntılar var. Bir daha böyle üzüntülü acı olayların olmaması adına buradayız. İnsan hayatından daha önemli başka bir şey yok. Evine ekmek getiremeyebilir ama çoluk çocuğunun yanına sağ salim gitmesi o baba için çok önemlidir” dedi.

Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay’ın “İş Sağlığı ve Güvenliği” hususunda yapılan eğitimler hakkında sunumlar yaptığı toplantı soru-cevap ve karşılıklı fikir alışverişi şeklinde sona erdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Safranbolu Evlerinde Nazarlıklar” Kitabı ve Sergisi Büyüledi

Yayın: 08.05.2024 13:59
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesi kültür etkinlikleri kapsamında Dr. Sebahat Kılıç Bülbül’ün “Safranbolu Evlerinde Nazarlıklar” adlı kitabının tanıtımı ve sergisi gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen 1994 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınan Safranbolu’nun tarihi evlerinin cephe süsleme programlarında karşılaştığımız ‘nazarlıklar’ kitap haline getirildi. Kitaptaki nazarlıkların sergisi ve kitabın tanıtımı ile imza günü dün Muallimler Birliği’nde gerçekleştirildi.

Serginin açılışına Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Anıl Ertok ve çok sayıda akademik katılım sağlandı.

Sergide, Safranbolu evlerindeki nazarlıkların tarihçesi ve önemi hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, nazarlıkların farklı motifler ve renklerde nasıl kullanıldığına dair örnekler de sergilendi. Katılımcılar, Safranbolu’nun kültürel ve mimari mirasına daha yakından tanıklık etme fırsatı buldu.

Dr. Sebahat Kılıç Bülbül, ziyaretçilere kitabını imzalayarak, nazarlıkların hikâyelerini ve sembollerini detaylı bir şekilde anlattı. Kitap, Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mirasına yönelik yapılan çalışmaların önemini vurgulayarak, bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, serginin ve kitabın önemine değinerek, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının ve kültürel zenginliklerinin korunmasının önemini vurguladı. Başkan Köse ayrıca, Safranbolu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için sürekli çaba harcadıklarını belirterek, Dr. Sebahat Kılıç Bülbül’e kitabı ve sergiyi hazırladığı için teşekkür etti. Ayrıca, Safranbolu’nun evlerindeki nazarlıkların önemine dikkat çekerek, bu eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasının ve korunmasının önemini vurguladı. Safranbolu’nun kültürel mirasının korunması ve tanıtılması için yapılan çalışmaların önemine değinerek, katılımcılara teşekkür etti.

Dr. Sebahat Kılıç Bülbül’ün çalışmaları ve emeği sayesinde, Safranbolu’nun evlerindeki nazarlık sembollerini ve hikayelerini daha yakından öğrenme fırsatı bulan katılımcılar, etkinliği büyük bir ilgiyle takip ettiler. Etkinlik, Safranbolu’nun kültürel mirasının korunmasına ve tanıtılmasına yapılan önemli bir katkı olarak değerlendirildi. (Esra Oğuzkağan Özkan)