Okan Küçük Yorumluyor 15 Nisan 2022

Okan Küçük Yorumluyor 15 Nisan 2022

Yayın: 15.04.2022 02:03
Paylaş:
A+ A-

Aksoy , 3 Nisan Sanayi Günü  Konusunda Kanun Teklifi Vermiş. 

3 Nisan 1937 Karabük Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temelinin atılması ve Karabük’ün kuruluşunun 85. yıl dönümünü kısa bir süre önce kutladık

3 Nisan’ın Karabük için çok özel bir tarih olduğunu sadece Karabük için değil aslında Türkiye’nin ağır sanayisinin temellerinin atıldığı gün olarak Türkiye için de ayrıcalıklı bir olduğunu ve 3 Nisan’ın Sanayi Günü ilan edilerek tüm Türkiye’de kutlanılması gerektiğini geçmiş  haber ve yorumlarımda gündeme getirdim. ( Bilindiği gibi bu konuda ilk öneri Mehmet Çetinkaya’dan gelmişti.)

Ak Parti Karabük Milletvekilleri Niyazi Güneş ile Cumhur Ünal bu konuyu TBMM’de yaptıkları basın açıklamalarında gündeme getirdiler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da bu konuda Karabük’e destek verdiklerini içeren mesajlar gönderdiler, açıklama yaptılar.

Şimdi son olarak Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy; 11 Nisan 2022’de TBMM’ye bir  kanun teklifi sunarak 3 Nisan’ın Sanayi Günü ilan edilmesi ve her Nisan Ayı’nın ilk haftasına denk gelen 3-7 Nisan’ın Uluslararası Sanayi ve Fuar Haftası olarak Karabük’te düzenlenecek etkinliklerle kutlanmasını  talep etti.

Karabük için ve Türkiye için gerekli, doğru ve yerinde kanun teklifi şimdilik komisyonda. Ne derseniz komisyondan geçer mi acaba ?

 Karabük ve Hava Temizliği – Kirliliği

 Karabük’te özellikle kış aylarında gözle görülebilir oranda etkisini arttıran bir hava kirliliği var değil mi ? Safranbolu’dan Karabük’e gelirken Karabük’ün görünmediği ya da yüksek bir tepeden baktığınızda Karabük’ün üstündeki yoğun sis görünümünde olan, gözle görülebilen bir kirlilik var değil mi ?

Gerçi  Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağına, Sürekli İzleme Merkezi’ne bakıldığında nedense her daim tertemiz bir hava kalitesi değerleri çıkıyor karşımıza. Sabah uyanınca kaliteli tertemiz havayı  şöyle derin derin ciğerlerine çekiyor yani Karabüklüler.

Bir yabancı firma 2021 yılında, Türkiye’nin 2020 yılı havası en kirli illerini bir raporla yayımlamıştı. Karabük, Türkiye’nin en kirli 6. İli olarak açıklanmıştı o rapor da.

Yani elin raporu tabi, mühim olan bizim raporlar… Ve bizim raporlara göre tertemiz bir hava da yaşayıp gidiyoruz işte…

       Bu Yazılı Önerge de Nereden Çıktı Acaba ?

Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy’un 3 Nisan sanayi günü kapsamında verdiği kanun teklifini yazdım. Aksoy, 5 Nisan’da bir de yazılı soru önergesi vermiş…

Hem de, Karabük’te yaşanan hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar ve erken ölümlere ilişkin, iyi mi ?

Aksoy, yazılı soru önergesinde, Karabük’te son yıllarda giderek artan oranda hava kirliliğinin olduğundan bahsetmiş, Özellikle SO2 ( Kükürt dioksit ), CO ( Karbon Monoksit) ve Partikül madde konsantrasyonlarnın kabul edilebilir değerlerin çok üstüne çıktığını ifade etmiş. Karabük’te yaşanan hava kirliliği, başta insan hayatı olmak üzere bitki ve hayvan yaşamını ile madde ve yapılar üzerinde de zararlı etkisini göstermektedir, demiş.

Sağlık Bakanlığı tarafından cevaplanması için bazı sorular sormuş.

Karabük’te hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar ve erken ölümlerle ilgili bakanlığınızın bir çalışmasının olup olmadığını,

Karabük ilindeki hava kirliliğine bağlı olarak, hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklardan ( Astım, KOAH, Akciğer kanseri, Solunum yetmezliği), son 10 yıl itibariyle hastanelere müracaat eden hasta sayısının ne kadar olduğunu,

Hastalık ve ölümlere karşı önlem almak adına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirligi içinde yürütülen herhangi bir proje veya çalışmanın olup olmadığını, sormuş.

Karabük’te hava kalitesi ölçüm cihazlarına göre bir kirlilik yok diye biliyoruz biz. Olmayan hava kirliliğinden kaynaklı hastalık mı olur, erken ölüm mü olur ?

Ne diyeyim, muhalefet zihniyeti demek ki !

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Dicle Elektrik’ten dağıtım bölgesindeki elektrik kesintisi iddialarına yönelik açıklama:

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.04.2024 08:12
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – Dicle Elektrik, dağıtım bölgesinde genel bir enerji kesintisi yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, şirketin hizmet verdiği bölgede 10 yılı aşkın süredir kaliteli, kayıpsız ve kesintisiz elektrik vizyonu çerçevesinde hizmet ettiği kaydedildi.

Bölgede tarım sulama alanlarında, öngörülmeyen oranlarda kaçak ve kayıt dışı elektrik kullanımının olduğu aktarıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Görevli elektrik dağıtım şirketi olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 6 ilde bölgemize değer katan çalışmalara imza atıyoruz. Bazı haberlerde ve sosyal medya mecralarında şirketimizin genel elektrik kesintisi yaptığına ilişkin bir kısım iddialar yer aldığını görüyoruz. Bu yöndeki iddialar asla gerçekle bağdaşmıyor ve elektrik dağıtım hizmetimize kesintisiz devam ediyoruz. Daha önce de defalarca kamuoyu ile paylaştığımız üzere; hizmet bölgemizdeki tarımsal sulama alanlarında öngörülmeyen oranlarda kayıt dışı elektrik kullanımı yapıldığını sıklıkla tespit ediyoruz. Mardin'in Kızıltepe ve Derik ile Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Siverek ilçelerinin kırsal alanlarında bulunan hatlarımızda ise aşırı gerilim düşümüne yol açan arz dengesizlik sorunları meydana geldi. Toplam köy/kırsal yerleşim alanının yalnızca binde ikisini teşkil eden tarımsal sulama faaliyetleri, toplam elektrik tüketiminin yüzde 50'sini tek başına gerçekleştiriyor.”

Açıklamada, şirketin bu alanlarda arz güvenliğinden etkilenmemek için oluşan arızaların giderilmesi amacıyla bakım ve onarım çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü vurgulanarak, “Şehir merkezlerinde çeşitli sebeplerle meydana gelen az sayıda elektrik arızasına hangi prosedürler ile müdahale ediliyor ise aynı şekilde tarımsal sulama bölgelerine aşırı yüklenme sebebiyle meydana gelen arızalara da aynı şekilde müdahale ediliyor.” denildi.

– Yatırımlar devam edecek

Tarımsal sulamada kaçak kullanımın enerji arz güvenliğini tehdit ettiği ifade edilen açıklamada, bölgedeki elektrikle sulama oranının yüzde 70'e ulaştığı belirtilerek, “Tedarik bölgemizde bulunan toplam 135 bin çiftçimizin 31 bini tarımsal sulama abonelerinden oluşuyor. Tüm Türkiye’de yer alan tarımsal sulama aboneleri içerisindeyse, bölgemizdeki abonelerin oranı sadece yüzde 4,2. Ancak küçük bir oran gibi görünen bu kesim, 2023 yılında tarımsal sulama için 6.5 milyar kWh elektrik tüketti. Söz konusu abone grubu tüm Türkiye’de tarımsal sulama için tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 50’sini kullanıyor. Bu da bölgede tarımsal sulama için ne denli fazla elektrik tüketildiğini açıkça ortaya koyuyor.” ifadelerine yer verildi.

Dicle Elektrik'in 2023 sonuna kadar toplam yatırım tutarının 1 milyar doları aştığı bildirilen açıklamada, yatırımların devam edeceği kaydedildi.