2024 yerel seçimlerinin üzerinden bir yıl geçti. Seçim meydanlarında verilen sözlerin, projelerin ve vaatlerin üzerinden geçen bu bir yıllık sürenin ardından, artık vatandaşın beklentisi çok net. Belediyeler ne yaptı, neleri yapamadı, hangi gerekçelerle yapamadı?
Belediye başkanları bir yıllık değerlendirme toplantısını ne zaman yapacaklar ?
Bir yıl da örneğin devraldıkları belediyelerin borcu neydi , şu an mali durumları nedir ?
Bir yıl da örneğin devraldıkları belediyelerdeki personel durumu neydi, şu an personel durumu ne ?
Bir yıl da örneğin kaç kişiyi işe aldılar, hangi kriterlere göre işe aldılar? İşe alımlar şeffaf mı, liyakate göre mi, yoksa eş-dost düzenimi var ?
Bir yıl da örneğin projeler ne aşamada, hangi işleri hayatiyete geçirdiler, hangi projelerine başladılar, hangi projeleri ne zaman için plandılar ?
Özetle; bir yıllık süreçte neler başarıldı, neler eksik kaldı ?
Bunların basın toplantılarıyla kamuoyuna duyurulmasının vakti geldi. Bakalım başkanlar yıllık değerlendirmelerini ne zaman yapacaklar ?
Karabük Nüfusu Azalıyor. Gençler Gidiyor, Şehir Yaşlanıyor
TÜİK verilerine göre ilimizde 250 bin kişi yaşıyor. Son dört yılda iki defa nüfus azalışı yaşanırken, Karabük'ün net göç verisi 2024 yılında -3.600 kişi olarak kayıtlara geçti.
Şehir, özellikle GENÇ VE EĞİTİMLİ NÜFUSU elinde tutmakta zorlanıyor. Bu durum, hem işgücü piyasasını hem de şehrin demografik yapısını olumsuz etkiliyor. Özellikle eğitimli gençlerimiz arasında sessiz bir göç yaşanıyor.
Aslında geçişli bir yapımız var, gelenler ve gidenler var. 2024 yılı verilerine göre Karabük'e 10 bin 500 kişi gelirken, şehirden ayrılan kişi sayısı 14 bin 100’e ulaştı. Yani Karabük her 100 gelen kişiye karşılık 134 kişiyi kaybediyor. Bu tabloya bakıldığında Karabük göç veren bir il konumunda.
Özellikle üniversite eğitimi için şehre gelen gençlerin mezuniyet sonrası kentte kalmaması, bu dengenin sürekli bozulmasına neden oluyor.
***
İl Genel Meclisinde Komisyon Tartışmaları Neyin İşaretçisi ?
Karabük Postası Gazetemizin dünkü manşet haberinde gördünüz. ‘Karabük İl Genel Meclisinde Komisyon Tartışması’ manşetiyle yayımladık.
İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantısı ilk oturumuna İhtisas Komisyonu üyelerinin seçiminde yaşanan gerginlik damga vurdu. Toplantıda en çok tartışma İl Daimi Encümeni seçimlerinde yaşandı. İhtisas Komisyonu üyelerinin seçimi açık oylama ile yapılırken, İl Daimi Encümeni seçimi MHP'li Meclis Üyelerinin itirazı sonucu kapalı oylama ile yapıldı. Diğer yandan AK Parti'li Meclis Üyesi İsmail Bağçe komisyonlarda yer almasına rağmen oylamalarda ret oyu kullandı.
Cumhur İttifakı ortaklarından MHP, komisyonlara üye belirlenirken müzakere yapılmadığını belirterek tepki gösterdi. MHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Enver Kemik, isimlerin önceden istişare edilmeden belirlendiğini dile getirdi.
Yapılan kapalı oylama sonucunda İsmail Bağçe 14 oy alarak ilk sırada İl Daimi Encümen üyeliğine seçildi. Onu 12 oyla Ertan Mısırlı ve 10 oyla Mehmet Çetin takip etti. MHP’nin adayı Muammer Yağlı ise 7 oy aldı.
Tartışmalı geçen oturum neyin işaretçisi acaba ?
Örneğin daha bir yıla yakın vakit var ama, İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ÖNCÜLLERİ Mİ BAŞLADI ?
Seneye yapılacak olan İl Genel Meclis Başkanlığına şimdiden 3 adayın isimleri geçiyor . Mevcut İl Genel Meclis Başkanının tekrar aday olacağı ama BİR YENİCE’DEN BİR DE KARABÜK MERKEZ’DEN 2 İSMİN DAHA ADAY OLACAĞI şimdiden konuşuluyor
3 adaylı bir seçim olacak gibi bir görüntü var şimdilik. Gelecekte ne olur tabi bilinmez bu tablo şimdilik böyle.
Bu hararet ve gerginlik seçim sathına çoktan girildiğini mi işaret ediyor acaba ?
***
İrfan Topçu ve Belediye Kaynakları
Ak Parti Karabük Belediye Meclis Üyesi İrfan Topçu, görevinden istifa etmiş ve "Seçilmesinde en büyük pay sahibi olduğum Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın bugünden sonraki hiçbir başarısına ya da başarısızlığına ortak değilim" diyerek sert bir açıklama yapmıştı.
Bazılarınca başta belediye başkan yardımcılarının belirlenmesi ve Eflanispor’a verilen ama tutulmadığı iddia edilen sözler olmak üzere birçok gerekçeden söz edilmiş, ayrıca belediyedeki işe alım süreçlerine dair sıkıntılar da istifanın arka planında gösterilmişti.
Tabi Topçu’dan kamuoyunu doyurucu bir açıklama yapılmamıştı aslında hala neden istifa ettiğine dair kapsamlı bir açıklama orta da yok. Diğer taraftan Ak Parti kanadından cevap gelecek mi şeklinde bir merak da oluşmuştu.
Belediye kaynaklarından edindiğim bilgiye göre Başkan Çetinkaya hizmete, çalışmaya odaklanmış bir durumda ve var gücüyle Karabük’ü daha ileriye taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. Bilindiği kadarıyla Başkan Çetinkaya tarafından İrfan Topçu’ya verilen bir başkan yardımcılığı sözü de yok. (Varsa Topçu çıkıp söylesin) Eflanispor ve diğer spor kulüplerine destek verdiği de biliniyor belediyenin…
Halının altına süpürmek ya da yokmuş gibi yapmak amacında değil aksine , hizmete odaklanmış bir yapıda dinamizimle doluyken spekülasyonlara yol açmaktan başka bir işe yaramayacak konularda bir açıklama yapma niyeti yok. Amiyane tabirle boş işlerle uğraşacak vakti yok Başkanın.
Tabi genel bir basın toplantısı yapılırsa bu soru muhtemelen kendisine sorulacaktır. O zaman soruya cevap verebilir. Ama özel olarak çıkıp bir açıklama yapması beklenmemeli yani.
***
Karabük’te Aileler Küçülüyor, Nüfus Yaşlanıyor.
TÜİK verilerine göre; Karabük’ün nüfus yoğunluğu 175 kişi/km² ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Ancak bu yoğunluk merkez ilçede ve Safranbolu gibi bazı alanlarda toplanıyor. Ovacık, Eskipazar ve Yenice gibi ilçeler göçten en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor.
Karabük’te ortalama hane halkı büyüklüğü yalnızca 2,61 kişi. Bu oran, Türkiye ortalaması olan 3,11'in oldukça altında. Bu durum; hem aile yapısının küçüldüğünü hem de yalnızlaşmanın arttığını gösteriyor. Aynı zamanda nüfusun yaşlandığını ve genç nüfusun şehir dışına yöneldiğini de destekliyor.
Karabük’ün demografik göstergeleri bizeşehrin sessizce insan kaybettiğini söylüyor:. Bu kaybın fark edilmesi, yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının daha stratejik adımlar atmasını zorunlu kılıyor. Aksi takdirde Karabük’ün "yoğun ama yalnızlaşan" bir şehir haline gelmesi kaçınılmaz görünüyor.
***
Safranbolu’da Yıkılması Gerekip Yıkılmayan Yerler Var mı ? Sebep ?
Safranbolu bayram öncesi bazı işletmelerin mühürlenmesiyle olumsuz şekilde gündem olmuştu. Tarihi Cinci Han örneğin, bayramda o tarihi yapıyı görmek isteyenler kapıda mühürle karşılaşmışlardı.
Yüzyıllar boyunca Çin'den Anadolu topraklarına uzanan tarihi İpekyolu üzerinde kurulmuş irili ufaklı yüzlerce kervansaraydan biri olan, Safranbolu'nun da en önemli tarihi yapılarından Cinci Han yüzyılara dayandı da kapısına tam da bayram öncesi mühür vuruldu iyi mi ?
Oradaki işletmeci bana göre günahsız çünkü mülk sahibi değil ve yılların bir sorununu kucağında bulmuş vaziyette. Zaten işletmeci değil, Safranbolu’nun prestiji olumsuz etkilendi aslında, Safranbolu’nun saygınlığı zedelendi…
Sonra, Eski Çarşı da Tuvaletlere geçiş alanına duvar örüldü. Oradaki işletmeci de bir video çekerek Eski Çarşının en büyük sorunu çözüldü Başkana teşekkür ediyorum diyerek kinayeli bir video yayımladı.
Eski Çarşı – Kıranköy arasındaki bayram araç trafiğini-keşmekeşini herkes gördü. Ama sorun o değil tuvaletin duvarıymış mesele demek ki!
Neyse…
Kısa geçeyim o işletme mühürlendi , o duvar örüldü falan tamam da, Safranbolu’da oteller vs. yangın yönetmeliğine tamamen uygun mu, değil mi ? O konuda bir faaliyeti var mı belediyenin ?
Yine fazladan imalat denilen yerlerin yıkılması konusunda durum ne aşamada ?
Fazladan imalat anlamında yıkılması gereken kaç yer var Safranbolu’da? Kaç işletme var, rakam belli değil mi ?
Şu ana kadar Ak Parti’ye yakın olarak bilinen bir –iki marketin ilgili alanları yıkıldı. Rakam iki miydi ?
CHP’ye yakın olarak bilinen benzer durumda yıkılması gereken fazladan imalat var mı, yok mu ?
Bu durumda toplam kaç yer var ve neden oralarda işlem yapılmıyor bir açıklanması lazım değil mi ?
Okan KÜÇÜK’ün Tüm Yorum Haberleri İçin Burayı Tıklayınız: https://bolgeninsesigazetesi.com/author/okank