Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
18 Aralık, 2022 15:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Üniversitesi’nde mimari restorasyon eğitimi dijitalleşti

blank Karabük Üniversitesinde mimari restorasyon eğitimi metaverse uygulamasıyla sanal ortama taşındı. Karabük Üniversitesi önderliğinde yürütülen, İtalya'dan Salento Üniversitesi ve İngiltere'den Birmingham City Üniversitesinin ortak olarak yer aldığı, "Digitizing Architectural Restoration Education Through Virtual Reality" isimli Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca Erasmus+ kapsamında desteklenen projenin tanıtım toplantısı, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Mimarlık eğitiminin uygulamalı olarak metaverse ortamına taşındığı projede öğrenciler ve öğretim elemanları, sanal gerçeklik gözlüklerini takarak sanal dünyada mimari alanda ölçümler aldı ve çizimler yaptı. Her bir kullanıcının avatarlarla temsil edildiği uygulamada kullanıcılar, gerçek bir binada ölçüm alıyormuş gibi beraber ders işledi. blankMimarlık eğitimin uzaktan yapılmasına olanak tanıyan metaverse uygulamasında öğrenciler evlerinden bireysel olarak sanal ortama dahil olabilecek. Proje kapsamında Safranbolu'daki tarihi Tabakhane binası, İtalya'nın Lecce ile İngiltere'nin Birmingham şehrinden iki bina modellenerek metaverse ortamına aktarıldı. Proje yürütücülüğünü Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ortakcı'nın yaptığı projenin tanıtım toplantısında çevre illerden gelen akademisyen ve öğrencilere, sistemin derslerde nasıl kullanılacağı anlatıldı ve uygulamalı olarak testler yapıldı. - "Türkiye'de alanında yapılan ilk çalışma" Karabük Üniversitesi Mühendislik Fak ültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kasım Özacar, proje kapsamında sanal gerçeklikle mimari restorasyon eğitimi dijitalleştirdiklerini söyledi. "Çalışmanın Türkiye'de alanında yapılan ilk çalışma olduğunu" belirten Özacar, "Bu ortam sayesinde biz tarihi yapıları modelleyerek öğrencilerin bu ortamlarda etkileşim yapmalarını sağlıyoruz. Bu ortamda duvarları ölçebiliyorlar. Ölçümlerini kağıda geçirebiliyorlar. Bu ölçümler gerçek zamanlı hocalar tarafından izlenebiliyor." dedi. blank Karabük Üniversitesi Safranbolu Şefik Dizdar Meslek Yüksekokulu Restorasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Hüseyin Yavuz Erbil de özellikle salgın sürecinde uzaktan eğitimde alanda çalışmaları içeren süreçte zorluk yaşadıklarını anlatarak, "Bu zorluğun üzerinden nasıl gelinebilir diye istişare yaparken Avrupa Birliği projesi çerçevesinde bu işlerin neden sanal dünyada gerçekleşmesin diye heveslenerek çalışma başladı. Türkiye'de de ilk olan bir uygulama bu. Bir taraftan da projemiz gelenekle geleceği birleştirmek adına da bir anlam taşıyor." ifadelerini kullandı. Düzce Üniversitesi Sanat Tasarımı ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencisi İdil Oğul ise uygulamanın kendilerine kolaylık sağladığını belirtti.blank
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2025 00:49 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Özel çocuk anneleri bocce sahasında buluştu

Karabük'te özel çocuk anneleri, hem Engelliler Haftası hem de Anneler Günü'nün yer aldığı hafta sebebiyle düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu İl Temsilciliği ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün koordinesinde gerçekleşen Bocce Anneler Ligi'nde özel bireyler ve anneleri sporla buluştu. Karabük Üniversitesi'nin (KBÜ) Demirçelik Kampüsü'nde yer alan Bocce Sahası'ndaki etkinlikte özel eğitim kurumlarında yer alan çocuklar, anneleri ve eğitmenler yer aldı.
Safranbolu Belediyesi Engelsiz Kafe bocce sporcusu Yusuf Tekelioğlu'nun annesi Gülhan Kütükçüoğlu etkinliğin çok güzel olduğunu ve kazanmanın ise daha da güzel olduğunu söyledi.
Anne Gülhan Kütükçüoğlu, oğlu Yusuf'un bir yıldan bu yana bocce ile uğraştığını belirtti. Kütükçüoğlu özel birey ebeveynlerine seslenerek, "Çocuklarınızı evlere kapatmayın. Çocukların sosyalleşmeye ihtiyacı var. Çok güzel etkinlikler yapıyorlar. Biz böyle olduğu için çok mutluyuz. Diğer ailelere de bunu tavsiye edebilirim" dedi.
Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu İl Temsilcisi Hasan Turma bu etkinliğin alt yapısının bir buçuk yıl öncesine dayandığını belirterek, "Engelli bir sporcumuzun bocceye duyduğu ilgiyle biz bu yola girmiş olduk. Daha sonra annelerimiz de dahil olunca biz de hem Anneler Günü'nün sevgisi hem de Engelliler Haftası'nın önemine dikkat çekmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenledik. Yaklaşık 13 anne takımı ile yoğun bir katılım gerçekleşti" dedi.
Hasan Turma bu turnuvanın Türkiye'de ilk ve tek olduğunu, özel çocuklar ve annelerine özel bir turnuva olduğunu belirtti.
Turma böyle bir bocce sahasının Karabük'e kazandırılmasının çok kritik olduğunu vurgulayarak, "Bu önemli alanı bize kazandırdığı için Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'a teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

blank
blank
blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.