Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Ağustos, 2025 20:56 tarihinde yayınlandı
0

Amasya’da Tarihi Firuz Hüseyin Ağa Bedesteni ve Arastası turizme kazandırılıyor

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü ortasında hayata geçirilen “Firuz Hüseyin Ağa Bedesteni ve Arasta Onarım Fizibilite Projesi” ile Amasya’nın kıymetli tarihi miraslarından biri turizme kazandırılacak.

Kültür ve Tabiat Turizmi Ekseninde Fizibilite Takviyesi Programı kapsamında desteklenen projenin mukavelesi, OKA Genel Sekreter V. Av. Seda Dönmez ile Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan tarafından imzalandı. Merasime Amasya Yatırım Takviye Ofisi (YDO) Koordinatörü Dr. Mesut Kılıç da katıldı.

Sultan II. Bayezid’in Kapı Ağalarından Hüseyin Ağa tarafından 1483 yılında inşa ettirilen Bedesten ve Arasta, Osmanlı periyodunda değerli ticaret ve sosyokültürel merkezlerden biriydi.

Proje kapsamında; yapının aslına uygun biçimde restore edilerek turizm odaklı yine işlevlendirilmesine yönelik yatırımın fizibilite ve uygulama projeleri hazırlanacak. Hazırlanacak fizibilite raporu; yatırımın uygulanabilirliğine ait teknik ve ekonomik tahlilleri içerecek.

Restorasyonun tamamlanmasının akabinde kültür, gastronomi ve el sanatlarını bir ortada sunan yeni bir cazibe merkezi oluşturulacak. Planlanan düzenlemeler kapsamında yapı; ziyaretçi merkezi, tanıtım panoları, kooperatif stantları ve el sanatları atölyelerini içerecek halde tasarlanacak. Böylelikle Amasya’nın esaslı tarihî mirası korunarak turizm potansiyeli güçlendirilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin