blank
Anadolu Ajansı tarafından
04 Haziran, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Enuygun’dan Kurban Bayramı tatilinde yurt dışı gezi rotası önerileri

İSTANBUL (AA) - Enuygun, tatilseverler için Kurban Bayramı'nda vizesiz gidilebilecek yurt dışı rotalarını derledi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Enuygun, Kurban Bayramı tatilinde son dakika yurt dışı planı yapılabilecek vizesiz gidilebilen rota önerilerinde bulundu.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken Gürcistan, çipli kimlik kartlarıyla seyahat edilebilen ülkeler arasında. Başkent Tiflis'in sokakları, tarihi Narikala Kalesi, Sülfür Hamamları ve Barış Köprüsü, Tiflis'te görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Balkanlar'ı düşünenler için Sırbistan, özellikle başkent Belgrad ile tanınıyor. Kalemegdan Kalesi, Aziz Sava Katedrali ve Nikola Tesla Müzesi gibi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bu şehrin mutfağı da lezzetli yemeklerle dolu.

Doğası ve tarihi zenginlikleriyle bilinen Makedonya da Türk vatandaşlarının vizesiz giriş yapabilecekleri ülkelerden biri. Makedonya'nın en çok ziyaret edilen şehri başkent Üsküp'te Taş Köprü, Makedonya meydanı ve Üsküp Kalesi gibi ziyaret edilebilecek pek çok yer bulunuyor. Taze fasulye yemeği tavce gravce, patlıcan ve acı biber sosu ajvar, Makedon mutfağının dikkati çeken lezzetlerinden.

- Karadağ, doğal manzarasıyla dikkati çekiyor

Adriyatik Denizi kıyısındaki Karadağ, plajları, dağ manzaraları ve tarihi şehirleriyle tanınıyor. Kotor'un dar sokakları, Kotor Katedrali ve St. John Kalesi, Kotor'a komşu sahil şehri Budva'da ise eski şehir ve Sveti Stefan Adası keşfedilmeye değer. Farklı lezzetleri denemeyi sevenler Karadağ'da kuru et (njeguski prsut) ve mısır unundan yapılan ekmek çeşidi tadılabilir.

Arnavutluk, özellikle başkent Tiran ve Dıraç sahilleriyle turistleri kendine çekiyor. Tiran'da Ethem Bey Camii, Skanderbeg Meydanı ve Dıraç Kalesi görülmeye değer. Arnavut mutfağının börekleri ve Arnavutluk'un ulusal yemeklerinden yoğurtlu kuzu eti tave kosi, önemli lezzetlerinden.

- Bosna Hersek'te tarihi güzellikler

Bosna-Hersek, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Başkent Saraybosna'da Başçarşı, Gazi Hüsrev Bey Camii ve Latin Köprüsü, Mostar'da ise ünlü Mostar Köprüsü görülecek yerler arasında. Balkan lezzeti olan cevapi köfte ve börek çeşitleri tadılması gereken yerel tatlar arasında.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle Türk vatandaşları için dört mevsim tatil rotası olan ve çipli kimlik kartıyla giriş yapılabilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde deniz sezonunu açmak isteyenler için önemli bir alternatif rota. Lefkoşa'da Selimiye Camii, Girne'de Girne Kalesi ve Bellapais Manastırı gibi tarihi yapıları seyahatiniz esnasında görülebilecek yerler arasında. Magosa'da ise Salamis Antik Kenti ve Othello Kulesi ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2025 20:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da suda boğulmalara karşı seferberlik: Sahillerde yoğun güvenlik önlemi

Yaz aylarında artış gösteren suda boğulma olaylarına karşı Samsun’da adeta seferberlik ilan edildi. Vali Orhan Tavlı başkanlığında yapılan üst seviye toplantıda, 2025 yaz dönemi öncesi alınacak tedbir ve önlemler masaya yatırıldı. Karadeniz’e kıyısı olan 204 kilometrelik kıyı şeridinde can kayıplarını önlemek için yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.
Vali Orhan Tavlı başkanlığında Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ilişkin Dost Gemisi’nde gerçekleştirilen toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Toplantı sonrası Samsun Valiliğinden yapılan açıklamada, 2024 yılında güncellenen "Suda Boğulma Olaylarına Karşı Alınacak Önlemlere Ait Genelge" ile cankurtaran hizmeti verilen plajlarda uygulanacak kuralların belirlendiği, çeken akıntı riski taşıyan bölgelerin tespit edilerek ihtar levhaları yerleştirildiği bildirildi.
Açıklamada, 204 kilometrelik Samsun kıyı şeridinde 2025 yılı için; 20 km uzunluğunda 10 yüzme alanı, 46,5 km uzunluğunda 18 tehlikeli ve yasak bölge, geriye kalan kıyı kısımlarının ise denize girilmesi önerilmeyen alanlar olarak belirlendiği kaydedildi.
Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından vilayet genelinde 44 okulda toplam 3 bin 537 öğrenciye "Geleceğin Denizcilerini Bilgilendirme ve Çeken Akıntı" bahisli konferans verildiği, 14-15 Nisan tarihlerinde düzenlenen OKAF’25 Meslek Fuarı’nda da vatandaşların bilgilendirildiği aktarıldı.
Boğulma olaylarının önüne geçilmesi emeliyle ilgili kurumlarla koordineli olarak sürdürülen çalışmalarda, denize girilen saatlerde müdahaleye hazır takımların alanda görevlendirildiği ve tepki müddetinin minimuma indirildiği vurgulandı.
2025 yaz döneminde Büyükşehir Belediyesi tarafından 110 cankurtaran görevlendirileceği, ayrıyeten Çarşamba’da 3, Bafra’da 1, Atakum’da 2 olmak üzere toplam 6 botun, 9 adet ATV’nin, 1 dronun ve 4 kişilik dalış timinin arama kurtarma çalışmalarında misyon alacağı belirtildi.
Samsun kıyılarında toplam 103 ikaz levhası bulunduğu, yüzme ve yasaklı alanlara ilişkin levhaların sistemli denetim edileceği, çeken akıntı görülen noktaların daima güncellenerek cankurtaranlarla paylaşıldığı söz edildi.
Ayrıca, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması hedefiyle, evvelki yıllarda olduğu üzere ağır kullanılan kıyılarda Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi (DEGAK) tarafından karadan ve denizden devriye faaliyetlerinin sürdürüleceği kaydedildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.