blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
22 Kasım, 2024 13:21 tarihinde yayınlandı

Eskipazar Sarı Traverten Taşının Tanınırlığı Coğrafi İşaret Tesciliyle Artacak

Anıtkabir'in yapımında kaplama taşı olarak da kullanılan Eskipazar sarı traverten taşının tanınırlığı coğrafi işaret tesciliyle artacak.

Eskipazar ilçesine bağlı Çaylı köyü sınırlarındaki ocaktan çıkarılan taş, kimyasal yapısı dolayısıyla bünyesinde bakteri üretmiyor.

Delikli yapısı nedeniyle ıslak zeminlerde kaymayan, açık sarı, kahverengi gözenekli, genellikle aragonit yer yer de mikro kalsit kristallerinden oluşan taş, Ankara-Zonguldak demir yolundaki sanat yapılarında da kullanıldı.

Türkiye'nin pek çok iline gönderilen, Cezayir'e de ihraç edilen taş, Valilik koordinasyonunda Karabük Ticaret ve Sanayi Odasının başvurusuyla "Coğrafi İşaretler ve Geleneksel Ürün Adı" bülteninde ilan edildi.

İlan sürecinin ardından tescil belgesine kavuşacak Eskipazar sarı traverten taşının tanınırlığı bu sayede artacak.

  • "Hedefimiz paydaşlarımızla Karabük'te coğrafi işaret alacak ürünlerin sayısını artırmak"

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, AA muhabirine, kentin 8 ulusal coğrafi işaretli ürünü bulunduğunu söyledi.

Safranbolu safranının hem ulusal hem de Avrupa Birliğinden coğrafi işareti tescili aldığını belirten Yavuz, "2023'ün sonunda Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğümüzün koordinasyonunda yerel paydaşlarımızla seferberlik başlattık. 2024 yılında hedefimiz Eskipazar sarı traverten taşının coğrafi işaret tescili almasıyla Karabük'ümüzün hem geleneksel hem de üretimle ilgili diğer ürünlerinde de coğrafi işareti almak." diye konuştu.

Yavuz, Anıtkabir'in yapımında da kullanılan taşın ulusal anlamda değeri olduğunu dile getirerek, ilan sürecinin sona ermesinin ardından belgenin teslim alınacağını kaydetti.

Vali Yavuz, "Hedefimiz paydaşlarımızla Karabük'te coğrafi işaret alacak ürünlerin sayısını artırmak, onları tescillemek ve uluslararası arenada tanınırlığını artırmak." dedi.

  • "Çalışma alanımızı, kapasitemizi ve makinelerimizi büyüteceğiz, üretimi artıracağız"

Çaylı köyündeki sarı traverten ocağının sorumlusu Ali Göktaş, Eskipazar sarı traverten taşının pek çok alanda kullanıldığını söyledi.

Cezayir'e ihracat yaptıklarını dile getiren Göktaş, taşın, coğrafi işaret tescili almasının tanınırlığını artıracağını anlattı.

Göktaş, taşın, Anıtkabir'in yapımında kullanıldığını hatırlatarak, "Türkiye'ye değil, dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz, tanıtacağız da. Bu taştan Türkiye'de başka bir yerde çıkmıyor. Bu iş daha ileriye de gidecek. Bundan sonra işimizi büyüteceğiz. Çalışma alanımızı, kapasitemizi ve makinelerimizi büyüteceğiz, üretimi artıracağız." ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2025 15:57 tarihinde yayınlandı

TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu, Bolu’da inceleme yaptı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Zirai Don Araştırma Kurulu, Bolu’da incelemelerde bulunarak, eser kaybı ve hasar hakkında üreticiler ve yetkililerden bilgi aldı. Komisyon Başkanı Adem Korkmaz, yaşanılan hasarın birden fazla bölgede birebir olduğuna değinerek, "Bolu’daki kayıp evvelki gördüğümüz gözlemlerimizden çok farklı değil, zirai don o ilin iktisadını etkiliyor" dedi.

Türkiye genelinde 11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan ve çok sayıda tarım eserinde önemli kayıplara neden olan zirai don afetine ait kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Zirai Don Araştırma Kurulu, Bolu’da alana inerek üreticilerden bilgi aldı, ziyan tespiti yaptı. Komisyon Başkanı Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, Başkanvekili Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, üyeler Ankara Milletvekili Yüksel Arslan, Antalya Milletvekili Şeraffettin Kılıç, Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Kahramanmaraş Milletvekili Mevlüt Kurt, Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Tokat Milletvekili Cüneyt Aldemir incelemede yer aldı.

Ziyarette Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Zekeriya Ar, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkilileri, Bolu ve ilçelerinin ziraat odaları temsilcileri ile çiftçiler hazır bulundu. Kurul üyeleri, Bolu’nun Seben, Göynük ve Mudurnu ilçelerinde meydana gelen ziyanları yerinde inceledi. Ziyarette bilhassa fındık, ceviz, elma, şeftali ve kiraz üzere meyve tiplerinde önemli oranda eser kaybı yaşandığı tabir edildi. Kimi bölgelerde eser kaybının yüzde 80 ila yüzde 100 düzeylerine ulaştığı belirtildi.

"Önceki gördüğümüz gözlemlerimizden çok farklı değil"
İncelemeler sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Kurul Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, müşahedelerini aktararak, "Bugün Bolu’da, bir ceviz bahçesinde hem üreticilerimizle hem tarım ve ziraat odası teşkilatlarımızla bir yerinde inceleme gerçekleştirdik. Bolu’da ekseriyetle karşılaştığımız durum aldığımız bilgiler ve müşahedelerimize dayalı olarak, fındık, ceviz, kiraz üzere meyvelerde devam ediyor. Her yer yer bitkisel üretimde yoncaların yetişmesinde de bilhassa hayvancılığı etkileyen kısımlarda da tesirlerinin olduğunu tespit ettik. Daha evvelki gördüğümüz gözlemlerimizden çok farklı değil. Belirli oranlarda cevizde, fındıkta hasarların olduğunu burada gözlemledik" dedi.

"Zirai don kimi yerlerde o ilin iktisadını derinden etkiliyor"
Ziyaretlerine devam ettiklerini aktaran Lider Korkmaz, kurulun birinci tıp çalışmalarında edindikleri bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaştıklarını aktardı. Korkmaz, "Birinci cins yaptığımız, Malatya’dan başlayarak, Niğde’de, Karaman’da bitirdiğimiz birinci etap çalışmalarımızda edindiğimiz bilgi ve müşahedeleri bakanlığımıza ilettik. Sayın Bakanımız ile de evvelki gün kurul divanı olarak bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisine üreticilerimizin ve sahanın, yalnızca üreticiler değil, zirai don kimi yerlerde o ilin iktisadını derinden etkiliyor, hatta gelecek yılların eserlerini de etkileyen bölgeler var. Bunları açıkça söz ettik. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin