Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
03 Şubat, 2023 19:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gönüllü çevreci, her gün kırsal bölgelerde temizlik yapıyor..

blank Karabük’te  yaşayan 65 yaşındaki Ziya Karaçam, her sabah kentin çevresini gönüllü olarak temizliyor. Emekli Karaçam, Kartaltepe ve Yeni Mahalle başta olmak üzere birçok alanda dolaşarak özellikle kırsal alanlardan cam parçaları ve plastik atıkları topluyor. Çevredeki esnaf ve vatandaşlar tarafından takdir edilen Karaçam, AA muhabirine, herkesin çevreye sahip çıkması gerektiğini söyledi. Yaşadığı bölgenin daha temiz olması için uğraştığını anlatan Karaçam, vatandaşlara etrafa çöp atmamaları çağrısında bulundu. Karaçam, vatandaşların uğrak yeri kırsal alanlara da çöp kovaları konulmasını isteyerek "Ben 65 yaşımdayım, temizlik için tepeleri geziyorum. Vicdanım el vermiyor. Belediyemizin el atmasını istiyorum buralara da. Çevremiz pislenmesin. Temizlik imanın yarısı." dedi.blank  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
13 Mayıs, 2025 11:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Nüfusun Yenilenme Oranı Azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 yılı verilerine göre, Karabük'te bir yıl içinde 1.943 bebek dünyaya geldi.

İl genelinde toplam doğurganlık hızı 1,20 çocuk olarak açıklandı. Türkiye genelinde canlı doğan bebek sayısı 937 bin 559 olarak kaydedildi.

Türkiye’de Doğurganlık Oranları Düşüşte

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı verilerine göre, ülke genelinde doğurganlık oranları belirgin bir düşüş eğiliminde seyrediyor. Bu yıl açıklanan verilere göre, toplam doğurganlık hızı 1,48 çocuk seviyesinde kalırken, toplam canlı doğan bebek sayısı ise 937 bin 559 olarak kayıtlara geçti.

İl bazında ise Karabük’te 2024 yılında toplam 1.943 bebek dünyaya gelirken, ilin toplam doğurganlık hızı 1,20 çocuk olarak açıklandı. Bölge illeri arasında Zonguldak’ta 4.090 bebek doğarken, toplam doğurganlık oranı 1,15 çocuk seviyesinde. Bartın’da ise 1.471 bebek doğmuş olup, doğurganlık hızı 1,12 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de doğurganlık oranı 2001 yılında 2,38 çocuk iken, 2014 yılından itibaren sürekli azalarak 2024 yılında 1,48’e geriledi. Bu seviyenin, nüfusun kendini yenilemesi için gereken 2,10’un oldukça altında kalması, ilerleyen yıllarda yaşlı nüfus oranını artırabileceği ve ekonomik, sosyal dengeleri olumsuz etkileyebileceği endişesini beraberinde getiriyor.

Uzmanlar, doğurganlık oranlarındaki bu düşüşün, özellikle genç nüfusun azalması ve yaşlanan nüfus yapısının daha da belirgin hale gelmesiyle ekonomik ve sosyal politikaların yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Yetkilileri ise aile destek programlarının artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Türkiye’nin nüfus dinamiklerindeki bu değişim, uzun vadede ülkedeki yaşam kalitesi, sağlık ve sosyal hizmetler gibi pek çok alanı etkileyebilir. Uzmanlar, nüfusun sürdürülebilirliği ve ekonomik büyüme açısından bu gelişmelerin yakından izlenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.